× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στόχος της κατάστασης που μένει ανεξέλεγκτη να παρακαλούν οι νησιώτες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων;

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2020

Στόχος της κατάστασης που μένει ανεξέλεγκτη να παρακαλούν οι νησιώτες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων;
' χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλες απορίες προκαλεί η καθυστέρηση της αποσυμφόρησης. Στα άκρα οι ομάδες των ακροδεξιών στη Λέσβο.

Μεγάλες απορίες προκαλεί η καθυστέρηση της αποσυμφόρησης των νησιών, με το τεταμένο κλίμα να επιτρέπει ακραίες ενέργειες γνωστών κύκλων, που δεν βρίσκουν, μάλιστα, απέναντί τους και τα σώματα ασφαλείας, που επιδεικνύουν σε κάποιες περιπτώσεις ανεπίτρεπτη αδράνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα και το αρματαγωγό που μετέβη στη Μυτιλήνη προκειμένου να παραλάβει τους πρόσφυγες και μετανάστες που αποβιβάστηκαν στο νησί κατά τη διάρκεια των ημερών που ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα, παραμένει στο λιμάνι της πόλης, προκαλώντας την αντίδραση του –νεοδημοκράτη- Δημάρχου που ζητάει «να δοθεί εντολή να φύγει». Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ της στήλης, πρόσφυγες και μετανάστες όχι απλώς έχουν γεμίσει το πλοίο, αλλά και κάποιοι κοιμούνται στο λιμάνι, καθώς δεν χωρούν σε αυτό, ενώ το Λιμενικό δεν έχει πάει ακόμα να παραλάβει 43 μετανάστες που έχουν αποβιβαστεί στη Συκαμιά, προφανώς επειδή δεν έχει πού να τους μεταφέρει!

Εκπρόσωποι φορέων, μάλιστα, στη Λέσβο, θεωρούν πως η –προκλητική- καθυστέρηση στην αποσυμφόρηση των νησιών έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μια τόσο πιεστική κατάσταση για τους κατοίκους, ώστε να ζητούν οι ίδιοι («να παρακαλούν», όπως είχε πει πρόσφατα κορυφαίος υπουργός), να λειτουργήσουν τα λεγόμενα «κλειστά κέντρα». Τα ίδια πρόσωπα, πάντως, εκτιμούν πως και να ήθελαν ακόμα οι τοπικοί παράγοντες να συμφωνήσουν στη δημιουργία τους, είναι τέτοιο το κλίμα, που δεν θα το τολμήσουν. «Τι θα κάνουν, θα ξαναφέρουν τα ΜΑΤ;», αναρωτιούνται, ενώ η εκτίμησή τους είναι πως δύσκολα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη λύση με τα «ξερονήσια», καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την παραμονή ανθρώπων σε αυτά. Στο νησί, άλλωστε, θεωρούν ως αστεία την πρόταση για δημιουργία δομών στο νησάκι «Μπαρμπαλιάς» (φέρεται να είναι πρόταση και του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου), καθώς, όπως υποστηρίζουν, «ούτε όρθιοι ο ένας δόπλα στον άλλο δεν χωρούν σε αυτό 7000 μετανάστες»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακροδεξιές ομάδες εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση και το σπάσιμο των νεύρων των νησιωτών και στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί βρίσκουν έδαφος για τρομοκρατικές πράξεις! Μετά τον –όπως φαίνεται- εμπρησμό της δομής της ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες με την ονομασία stage 2 στη Σκάλα Συκαμιάς την περασμένη εβδομάδα, όλα δείχνουν εμπρησμό και στους χώρους του ημερήσιου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών One Happy Family στο Καρά Τεπέ, τον πρώην καθαριστήριο «Γλάρος»!

Πρώτα δείγματα του κράτους δικαίου, παρά την αδράνεια των σωμάτων ασφαλείας και παρά την προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης από ισχυρούς τοπικούς παράγοντες στο χώρο, φάνηκαν, πάντως, στο νησί. Η καταδίκη γνωστών προσώπων στην υπόθεση της Έφης Λατσούδη, η δικογραφία για 55 πρόσωπα για παρακώληση συγκοινωνιών, η αντίδραση στους νεοναζί που έφτασαν στο νησί, ασφαλώς και αποτελούν κάποια πρώτα θετικά σημάδια πως δεν είναι όλα ανεξέλεγκτα στο νησί, με μια μάλιστα κυβέρνηση που επαγγέλλεται ως ένα από τα πρώτα καθήκοντά της την τήρηση της τάξης και την ασφάλεια των πολιτών. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση…

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ