× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υπενθυμίζοντας τις ωμότητες των Ναζί κατά των Ελλήνων

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΚΑΜΠΕΡ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/3/2020

Υπενθυμίζοντας τις ωμότητες των Ναζί κατά των Ελλήνων

Η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία θρήνησε τα περισσότερα θύματα (αναλογικά με τον πληθυσμό) από οποιαδήποτε άλλη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα συνάντησαν τον θάνατο περισσότεροι από 500.000 Έλληνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αυτουργός αυτής της αιματοχυσίας ήταν φυσικά η ναζιστική ιδεολογία. Αυτήν τη ρητορική, λοιπόν, κάποιοι συντοπίτες τη νοστάλγησαν, προφανώς, και είπαν να την επαναφέρουν στο προσκήνιο, προσκαλώντας τα ορφανά του Χίτλερ στο νησί μας. Οι εν λόγω κάτοικοι ανήκουν στη γνωστή, πλέον, ακροδεξιά ομάδα, και με πρόφαση τον πατριωτισμό τους και το εθνικό μας συμφέρον, κάλεσαν τους νεοναζί να τους βοηθήσουν με το προσφυγικό. Φαντάζομαι με τον τρόπο που ξέρουν εκείνοι, σαπούνι.

Αυτό που με κάνει σκεπτικό όμως είναι πως σαν υπερπατριώτες θα έπρεπε να γνωρίζουν τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Ελλήνων και, αντί να τους καλωσορίζουν στη Λέσβο, θα έπρεπε να τους πετάνε έναν έναν στη θάλασσα. Για αυτό διατίθεμαι να τους κάνω ένα δωρεάν μάθημα ιστορίας, μήπως και μέσα από αυτό καταλάβουν πόσο... αφελείς είναι Να δούμε, λοιπόν, το έργο των Ναζί.

Κοντομάρι Κρήτης- Κάνδανα Χανίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λυσσαλέα και ηρωική αντίσταση των Κρητικών κατά των Γερμανών προκάλεσε βαριές απώλειες στον εχθρό. Αυτό το “θράσος” των νησιωτών δεν θα έμενε ατιμώρητο, πληρώθηκε πολλές φορές με αίμα ντόπιων αμάχων και στρατιωτών.

Μετά την οριστική κατάληψη της Κρήτης, το πρώτο πράγμα που έπραξαν τα Τάγματα Εφόδου ήταν να επισκεφτούν το χωριό Κοντομάρι και να εκτελέσουν όλους τους άρρενες κατοίκους ως αντίποινα για την συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη μάχη της Κρήτης. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων ποικίλλει από 23 έως 60.

Τα Κάνδανα είχαν ακόμα χειρότερη αντιμετώπιση μιας και οι Γερμανοί πρώτα ισοπέδωσαν το χωριό με βομβαρδισμούς και ύστερα εισέβαλαν, συγκέντρωσαν τους 180 περίπου κατοίκους έξω από το Δημοτικό Σχολείο, και επιδόθηκαν στη μαζική εκτέλεσή τους. Από τη λύσσα των κατακτητών δεν διέφυγαν ούτε τα ζώα. Οι Γερμανοί φεύγοντας έστησαν μια πινακίδα στην είσοδο του χωριού η οποία έγγραφε: «Διά την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3/6/41 η Κάνδανος εκ θεμελίων διά να μην επανοικοδομηθεί πλέον ΠOTE»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Καλάβρυτα

Οι νεοναζί όταν δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους στην Μυτιλήνη φώναξαν “θα σας κάνουμε ότι στα Καλάβρυτα”. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη περίπτωση Εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα.

Καθώς είχε προηγηθεί ήττα των Γερμανών από το ΕΛΑΣ, στη Μάχη της Κερπίνης, η Βέρμαχτ έκρινε σκόπιμο πως για να περικυκλώσουν τους αντάρτες θα έπρεπε πρώτα να προχωρήσουν στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το οποίο έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, και εκτελέστηκε από την 117η Μεραρχία Καταδρομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη. Στον δρόμο τους έκαψαν ολόκληρα χωριά και δολοφόνησαν αμάχους. Όταν έφτασαν στις 9 του μήνα στα Καλάβρυτα καθησύχασαν τους κατοίκους λέγοντάς τους πως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα, και προέτρεψαν όσους είχαν εγκαταλείψει την περιοχή να επιστρέψουν. Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν τον άρρενα πληθυσμό, άνω των 13, στην πλατεία και αργότερα τον μετέφεραν στην τοποθεσία “Ράχη του Κάπη” όπου και εκτελέστηκαν 800 άνθρωποι.

Κατά τη συνολική εκκαθαριστική επιχείρηση των Γερμανών 1000 σπίτια κάηκαν, 50 χωριά καταστράφηκαν και πάνω από 1000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους με βασανιστικό τρόπο.

Κομμένο Άρτας

16 Αυγούστου 1943 ο διοικητής του 12ου Λόχου του 98ου Συντάγματος 1ου Ορεινού Τμήματος δίνει την έξης διαταγή: «Θα μπούμε στο χωριό, δεν θα αφήσουμε τίποτε όρθιο» Το πρόσχημα των αντιποίνων ήταν η παρουσία ανταρτών της ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Αυτό που διαδραματίστηκε αμέσως αργότερα δεν μπορεί να συνταχτεί επαρκώς με λέξεις. Οι στρατιώτες εισέβαλαν στα σπίτια και σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες τη στιγμή που κοιμόντουσαν. Οι Γερμανοί βίασαν κορίτσια, έκοψαν τις θηλές τους και στο τέλος τις αποκεφάλισαν. Τα παιδιά εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κρόταφο, και τα βρέφη τα πότιζαν με βενζίνη και στη συνέχεια τα... πυρπολούσαν. Συνολικά 317 άνθρωποι ήταν τα θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας.

Το τοίχος της Καισαριανής 27 Απριλίου 1944

Μετά το άκουσμα του θανάτου ενός Γερμανού Στρατηγού στη Σπάρτη, εκτελέστηκαν ως αντίποινα 200 άντρες οι οποίοι κρατούνταν εξόριστοι επί δικτατορίας στην Αεροναυτιλία, στην Ανάφη και στον Αϊ -Στράτη.

Οι εκτελεσθέντες, αφού τους είχαν μαζέψει στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι την προηγούμενη μέρα, μεταφέρθηκαν στο σκοπευτήριο με φορτηγά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έγραφαν αποχαιρετιστήρια γράμματα προς την οικογένεια τους και τα σκόρπιζαν στον δρόμο και, αργότερα οι περαστικοί έπαιζαν το ρόλο του ταχυδρόμου.

«Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος», έγραψε ο Νίκος Μαριακάκης, γεωπόνος από τα Χανιά....

Χαρακτηριστικό πρόσωπο της τραγωδίας είναι ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης, για τον οποίον οι Γερμανοί ήταν διατεθειμένοι να του χαρίσουν τη ζωή μιας και ήταν ο διερμηνέας τους. Εκείνος ρώτησε αν θα έπαιρνε κάποιος άλλος τη θέση του και του αποκρίθηκαν ναι. Ο Σουκατζίδης δεν δέχτηκε να πεθάνει κάποιος άλλος για αυτόν και εκτελέστηκε μαζί με τους υπόλοιπους 199.

Θα μπορούσα να γεμίσω ολόκληρο βιβλίο με τις αποτρόπαιες σφαγές των Ελλήνων από τα χέρια των Ναζί, αλλά πιστεύω αυτά αρκούν για να υπενθυμίσουν τις συνέπειες του ρατσισμού, του φυλετισμού, της μισαλλοδοξίας και της επικίνδυνης άγνοιας. Τέλος, θα ήθελα να μνημονεύσω τους 42 εκτελεσθέντες του νησιού μας που έχασαν τη ζωή τους στα χέρια του κτήνους. Παρακάτω παρατίθενται τα ονόματα όλων:

ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 45 χρονών, από την ΠΛΑΓΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ 34 χρονών, από την ΠΡΟΥΣΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
ΨΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 29 χρονών, από τον Πολιχνίτο
ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 51 χρονών, από τοΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 21 χρονών, από το ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ
ΤΡΑΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 51 χρονών, από τα ΛΟΥΤΡΑ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 42 χρονών, από το ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ
ΠΟΡΤΟΓΛΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 27 χρονών, από το ΠΛΩΜΑΡΙ
ΚΟΥΚΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 30 χρονών, από το ΠΛΩΜΑΡΙ
ΓΚΙΡΓΚΕΤΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 21 χρονών, από την ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του ΦΩΤΙΟΥ 27 χρονών, από την ΑΝΤΙΣΣΑ
ΚΑΠΑΚΤΣΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ του ΙΖΕΤ 41 χρονών, από τo ΙΠΠΕΙΟΣ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 27 χρονών, από τον Πριόλιθο Καλαβρύτων ΑΧΑΪΑΣ
ΙΝΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ από την ΑΘΗΝΑ
ΣΙΩΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 27 χρονών ,από το Ισάρι Μεγαλόπολης ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΠΑΤΕΡΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του ΗΛΙΑ 27 χρονών ,από την Μελίσσι Ξυλοκάστρου ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 34 χρόνων,από τον Ραβδούχα ΧΑΝΙΑ
ΓΕΡΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 29 χρονών, από το ΠΛΩΜΑΡΙ
ΠΡΩΤΟΓΥΡΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 22 χρονών, από το Παλαιοχώρι ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
ΜΠΑΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 34 χρονών, από την ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ
ΚΟΥΤΡΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 45 χρονών, από το ΠΕΡΑΜΑ
ΤΑΡΑΤΟΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 28 χρονών, από την ΠΕΤΡΑ
ΚΑΒΑΚΕΛΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 70 χρονών, από την ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 21 χρονών, από το ΠΛΩΜΑΡΙ
ΜΑΡΟΥΣΚΟΣ ΣΑΒΒΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 23 χρονών, από τον ΧΑΛΙΚΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ 67 χρονών, από την ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΛΙΑΜΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 41 χρονών, από τον ΜΟΛΥΒΟ
ΚΟΥΝΙΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ 25 χρονών, από τον ΜΟΛΥΒΟ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 41 χρονών, από τον ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟ
ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΥ 42 χρονών, από την ΑΓΙΑΣΟ
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ από την ΖΑΚΥΝΘΟ
ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ 32 χρονών, από την ΑΓΙΑΣΟ
ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ 23 χρονών, από τις ΚΥΔΩΝΙΕΣ
ΛΙΟΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Από την ΑΘΗΝΑ
ΚΑΡΑΜΟΥΤΣΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 27 ετών από την ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 23 ετών από την ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΖΛΑΤΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ 25 ετών από τις ΚΥΔΩΝΙΕΣ Μ. ΑΣΙΑΣ
ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 30 ετών από τις ΚΥΔΩΝΙΕΣ Μ. ΑΣΙΑΣ
ΜΠΕΚΙΑΡΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ από την Ανατολική Θράκη
ΒΑΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 25 χρονών, από το ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ
ΝΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 32 χρονών, από το ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ
ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 28 χρονών, από την ΑΓΙΑΣΟ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου