× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας

Δημοσίευση 17/5/2024

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Θα σας διηγηθώ μια ιστορία και στην πορεία θα αποφασίσετε αν είναι ή όχι αληθινή. Σε ένα κακόφημο δρόμο μιας μεγαλούπολης εργάζονται στο πεζοδρόμιο αρκετές εκδιδόμενες γυναίκες. Τον έλεγχο του δρόμου και της πορνείας ασκεί ένας ανάλγητος προαγωγός, νταβατζής στην καθομιλουμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο προαγωγός φυσικά όπως όλοι οι όμοιοι του ενδιαφέρεται μονάχα για το προσωπικό του συμφέρον και ας διακηρύττει με θέρμη πως αγαπά και προστατεύει τα «κορίτσια» του. Έχει δε επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας στις γυναίκες του δρόμου του δήθεν για το καλό τους, για να συνεχίσει να είναι λειτουργικός ο χώρος εργασίας και να μη μείνουν χωρίς δουλειά.

Όλες οι πόρνες του δρόμου πρέπει να δέχονται αδιαμαρτύρητα τους πελάτες που τους στέλνει, ανεξάρτητα του αριθμού τους, να εισπράττουν όσα εκείνος έχει προκαθορίσει και φυσικά να κρατούν για τον εαυτό τους ελάχιστα. Ο προαγωγός επίσης προκειμένου να απομυζήσει από τις γυναίκες μέρος και από αυτά τα μηδαμινά κέρδη τους, τις ενημερώνει πως επειδή έχει σημαντικά έξοδα, κρατικούς υπαλλήλους να δωροδοκήσει, στέγη και φαγητό για εκείνες, έξοδα προστασίας, έξοδα συντήρησης του δρόμου σε καλή κατάσταση κ.τ.λ. είναι υποχρεωμένες να του επιστρέφουν μέρος από τα κέρδη τους, που εκείνος υπολογίζει με τα δικά του μαθηματικά κάθε μήνα. Μάλιστα αυτή του την απόφαση επιβάλλει με αναδρομική ισχύ για όσο χρονικό διάστημα δουλεύει στο δρόμο μια γυναίκα.

Έτσι όλες οι εκδιδόμενες βρίσκονται να χρωστάνε τεράστια ποσά στον «προστάτη» τους, δεν μπορούν να ξεπληρώσουν σχεδόν ποτέ, δεν μπορούν να αποσυρθούν από το δρόμο γιατί θα πεθάνουν της πείνας, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχουν καν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν διότι τότε θα τις χτυπήσει αλύπητα και θα τις διώξει από το δρόμο προς παραδειγματισμό και των υπολοίπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον ίδιο δρόμο λειτουργούν και κάποιοι οίκοι ανοχής, μεγαλύτερα μαγαζιά, αλλά εκεί ο νταβατζής είναι πολύ πιο ελαστικός. Εισπράττει μεν αλλά προσέχει γιατί οι ιδιοκτήτες κρύβουν πίσω τους μεγαλύτερα συμφέροντα και έχουν περισσότερη από εκείνον δύναμη, ίσως και να μπορούν να τον αντικαταστήσουν. Οι εργαζόμενες στους οίκους ανοχής μπορεί και να περνούν χειρότερα από αυτές του δρόμου αλλά το κέρδος του μαγαζιού που είναι τεράστιο φεύγει αλλού, σε κρυφά αφεντικά που δεν κατοικούν στο δρόμο, ενώ σίγουρα δεν πάει στην τσέπη του προαγωγού.

Θα μου πείτε τώρα τι σαχλαμάρες είναι αυτές που γράφω; Βάλτε στη θέση του κακόφημου δρόμου την Ελλάδα, του προαγωγού – νταβατζή το κράτος, των εκδιδομένων γυναικών του δρόμου τους εργαστηριακούς γιατρούς και στη θέση των οίκων ανοχής τα ιδιωτικά νοσοκομεία και πολυκαταστήματα υγείας και ξαναδιαβάστε την ιστορία.

Οι εργαστηριακοί γιατροί εδώ και λίγες μέρες απέχουν από τα καθήκοντά τους και κινδυνεύουν με νόμο του «δημοκρατικού» μας κράτους, που παραπέμπει σε σταλινική οδηγία, να διακοπεί η σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ και να μείνουν στην ουσία χωρίς δουλειά. Διαβάζουμε χωρίς να έχουμε καμιά γνώση για rebateκαι clawback, δύο έννοιες που υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Υγείας το 2013, με κύριο σκοπό τον περιορισμό των κρατικών δαπανών υγείας. Άντε να καταλάβει κανείς αν δεν ξέρει, πως αυτό επηρεάζει τον εργαστηριακό γιατρό της γειτονιάς του, τον άνθρωπο που έχει μάθει να επισκέπτεται τακτικά και να κάνει τις απαραίτητες για εκείνον εξετάσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ απλοϊκά θα σας πω ότι ο «προαγωγός» υγείας ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα με δικά του μαθηματικά υπολογίζει πόσα χρήματα έχει να ξοδέψει για τη δημόσια υγεία, πόσα δηλαδή διαθέτει το κράτος για την υγεία όλων μας, που χρόνια πληρώναμε και θα πληρώνουμε κρατήσεις για τη δήθεν δωρεάν παροχή υγείας. Στη συνέχεια χωρίς να ενημερώσει τους εργαστηριακούς γιατρούς για το πλαφόν αυτό, στέλνει πελάτες χωρίς αριθμητικό φραγμό, οι οποίοι πληρώνουν φυσικά ποσοστό των εξόδων τους και υποθετικά όλα τα υπόλοιπα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όμως επειδή οι δαπάνες των αρρώστων πάντα ξεπερνούν τα χρήματα που έχει αποφασίσει να διαθέσει το κράτος, ότι περισσεύει το χρεώνονται οι εργαστηριακοί γιατροί που δεν φταίνε απολύτως σε τίποτα. Επίσης σα να μην έφτανε όλο αυτό ο ΕΟΠΥΥ ως γνήσιος νταβατζής, δεν αποδίδει στους γιατρούς το σύνολο του μέρους της αμοιβής τους που οφείλει να καλύψει το κράτος, όμως τους φορολογεί για αυτό σα να το έχουν πάρει ολοκληρωτικά.

Και τέλος το κράτος ρυθμίζει με τιμές προ τριακονταετίας τις αμοιβές των εργασιών τους ως γνήσιος «προαγωγός» υγείας που σέβεται τον εαυτό του και όποιος διαμαρτύρεται τον απειλεί με νόμο πως θα του διακόψει την ατομική σύμβαση. Άραγε αντιλαμβάνεστε τώρα γιατί το άρρωστο μυαλό μου πάει στις «εκδιδόμενες» κάθε φορά που ο εργαστηριακός γιατρός μου εκδίδει την απόδειξη παροχής των υπηρεσιών του προς το πρόσωπό μου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διάβασα τις δηλώσεις και άκουσα τη συνέντευξη των εργαστηριακών γιατρών. Θυμήθηκα πως στα μαθητικά μου χρόνια όποιος πετύχαινε στις πανελλαδικές στην ιατρική ήταν σίγουρα ο καλύτερος μαθητής, τον επαινούσαν όλοι, έτσι νομίζω γίνεται έως και τώρα. Είδα τους γιατρούς να μιλούν και αναγνώρισα ανθρώπους που με έχουν περιθάλψει, που δεν μου έδωσαν απλά στα χέρια αποτελέσματα εξετάσεων αλλά μου μίλησαν πολλές φορές για ώρα, με χτύπησαν στην πλάτη σαν ανησυχούσα, με υποστήριξαν ψυχολογικά, δεν ήταν απρόσωποι ούτε υπάλληλοι πολυκαταστημάτων υγείας που κοίταζαν το πορτοφόλι μου.

Αυτούς τους γιατρούς, αυτούς τους συμπαραστάτες της μικρής μας πόλης, της συνοικίας μας, θέλουν να εξοντώσουν και να οδηγήσουν σταδιακά στον αφανισμό, για να τους αντικαταστήσουν με ιδιωτικές κλινικές ιδιοκτησίες ξένωνfundπου θα έχουν Έλληνες γιατρούς υπαλλήλους. Γιατί να γνωρίζετε καλά πως τα rebate και clawback έχουν διαφορετική ερμηνεία για τους μεγαλοκαρχαρίες της υγείας, όπου πληρώνονται και τιμολογούνται αλλιώτικά και πιο χαριστικά.

Οι εργαστηριακοί γιατροί της επαρχίας, οι μικροί επαγγελματίες των μεγάλων πόλεων πλήττονται βάναυσα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πλήττονται όλες οι μεσαίες και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις προς όφελος των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων. Διαβάζω σχόλια από ανθρώπους που λένε «Τι να μας πουν και οι γιατροί, δεν βλέπετε τι τραβάμε και εμείς οι …. έμποροι, καταστηματάρχες, μικροεπιχειρηματιές κ.α.».

Βλέπω τους εργαστηριακούς γιατρούς να προσπαθούν με αξιοπρέπεια να διεκδικήσουν το δίκιο τους από έναν Υπουργό Υγείας που πριν από λίγες μέρες στο νησί μας μιλούσε για «κάφρους» και «ασήμαντα ανθρωπάκια» που «δεν έχουν δουλειά να κάνουν». Φυσικά να μην ξεχάσω πως τίποτα απολύτως δεν έγινε για τα ίδια θέματα και την πρώτη φορά αριστερά που πέρασε και δεν ακούμπησε.
«Divideetimpera» δηλαδή «διαίρει και βασίλευε» είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατά κανείς την εξουσία.

Ας μη σταθούμε λοιπόν στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών σήμερα, κάποιων άλλων αύριο, τι μας νοιάζει εμάς, ποιος νοιάστηκε για το δικό μας πρόβλημα; Κανείς είναι η απάντηση σε μια κοινωνία και ένα κράτος επίπλαστης δημοκρατίας γεμάτο γραβατωμένους «προαγωγούς» δήθεν ευημερίας και ανάπτυξης.

Εργαστηριακοί γιατροί ακόμα και εάν υποθετικά και εντελώς επιφανειακά δεν με αφορά, είμαι καθολικά μαζί σας και πιστεύω πως έτσι οφείλουμε να πράξουμε όλοι ως σκεπτόμενοι πολίτες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τελικά, γιατί γίνεται τόσος χαμός με την Τέιλορ Σουίφτ;

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κ* έζησε το φαινόμενο «Τέιλορ Σουίφτ» με την κόρη της, και έγραψε σχετικά στο περιοδικό «Κ»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυο λόγια και οκτώ ερωτήματα για το Φράγμα Τσικνιά

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ, Δικηγόρος, πρώην Κοινοτάρχης Αγίας Παρασκευής Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Φιλάκια...»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Μας βαραίνει η ευθύνη του σήμερα για μια ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία»

Ο ερευνητής, Αντριανός Χαραλάμπους από την Κύπρο μιλά στο «Ν» με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η μέρα της μαρμότας*

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Τα χρώματα, τα αρώματα και η γεύση του κρασιού

Ο οινοχόος Δημήτρης Διρχαλίδης μας αποκάλυψε τα μυστικά της γευσιγνωσίας του κρασιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι χρειάζεται η Γυάρος

Άρθρο του Νίκου Σηφουνάκη* στην εφημερίδα Τα Νέα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ηχορύπανση και διατάραξη κοινής ησυχίας από τα πλοία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλαδικές εξετάσεις και τα χάλια μας τα μαύρα

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας, ταξίαρχος ε.α.
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τιμές και ατιμίες...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*