× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το δόγμα γεωγραφικού περιορισμού‑κλειστών κέντρων‑επιστροφών καταρρέει. Και τώρα; Και μετά;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/2/2020

Το δόγμα γεωγραφικού περιορισμού‑κλειστών κέντρων‑επιστροφών καταρρέει. Και τώρα; Και μετά;

Στο τόσο κοντινό σ' εμάς Ιντλίμπ της Συρίας μαίνονται οι απευθείας συγκρούσεις των συριακών και τουρκικών στρατευμάτων.Η Τουρκία ανοίγει τις ανατολικές της πόρτες σε 1.000.000 νέους πρόσφυγες . Τους προσθέτει στα 3.500.000 που ήδη φιλοξενεί και πληροφορεί τη διεθνή κοινότητα ότι παύει να παρεμποδίζει την έξοδό τους προς την Ευρώπη. Διαμηνύει έτσι ότι αποσύρεται από την Κοινή Δήλωση , πράγμα που μιά οξυδερκής πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να αναμένει ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί.Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία όχι μόνο σταματά να αναχαιτίζει τις μετακινήσεις προσφύγων-μεταναστών προς τα νησιά , αλλά και ότι στο εξής δεν θα δέχεται καμιά επιστροφή τους.Το δόγμα του γεωγραφικού περιορισμού καταρρέει.Και μαζί του καταρρέει και ο τυφλός προσανατολισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη γιά κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά του Αν.Αιγαίου και δήθεν αποσυμφόρηση , όχι με μεταφορές στην ενδοχώρα ,αλλά με απελάσεις στην Τουρκία. Η ενδεχόμενη επιμονή της κυβέρνησης σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική συνεπάγεται ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα απαιτούνται στρατόπεδα όχι 5-7.000 αλλά 50-70.000 .Το απόλυτο αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί οκτώ μήνες δεν έχει κάνει τίποτα στη μόνη σωστή κατεύθυνση, αυτήν της διεκδίκησης της κατανομής των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρώπης. Πειθήνια στις νουθεσίες της απρόθυμης και ξενοφοβικής ηγεσίας της, κινείται στην ακριβώς αντίθετη , αυτήν της εφαρμογής του "Δουβλίνου" στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή τον εγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών στα νησιά .Επί οκτώ μήνες "θωρακίζει" τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μόνο ναρκοπέδια δεν σκέφτηκε να εγκαταστήσει. Με εμπροσθοφυλακή τον ακροδεξιό εσμό που μοχλεύει καθημερινά τον ρατσιστικό λόγο στα κανάλια , που βαφτίζει μπαχαλάκηδες τους νησιώτες και παραγράφει τις αλητείες των ΜΑΤ , επιμένει να προσπαθεί να πείσει ότι με τη βία στα σύνορα και την καταστολή στο εσωτερικό της χώρας ,μπορεί να είναι αποτελεσματική.Κλείνει τα αυτιά στις εποικοδομητικές προτάσεις της αντιπολίτευσης γιά την εφαρμογή μιας συμφωνημένης , επείγουσας εθνικής πολιτικής γιά το προσφυγικό-μεταναστευτικό.Τα έχει ανοιχτά μόνο στις υστερικές εκκλήσεις των κάθε λογής Βελόπουλων και Γεωργιάδηδων που συναγελάζονται δίπλα και μέσα στη ΝΔ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ανίκανη να διαβάσει τις εξελίξεις ακόμα και τώρα που η πραγματικότητα της σπάζει τα μούτρα ,τώρα που οι βάρκες αρχίζουν να καταφθάνουν και τη μέρα. Προτιμά να οδηγείται από το ένα αδιέξοδο στο επόμενο.Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την απανθρωπιά και το μίσος γιά τον ξένο ως σημαία ευκαιρίας.Αδιαφορεί γιά τον κανιβαλισμό που εκκολάπτεται ως φυσιολογική συμπεριφορά μέσα στην κοινωνία .Δεν έχει το θάρρος να αναθεωρήσει την λάθος πολιτική της. Με τη συστηματική καλλιέργεια του διχασμού και της έντασης ,γίνεται κάθε μέρα όλο και πιό επικίνδυνη , όχι μόνο γιά τα νησιά αλλά γιά ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ.Μητσοτάκης ,πρίν από τις τρέχουσες εξελίξεις, ανακοίνωσε οτι θα επισκεφθεί τα νησιά με διαφανή πρόθεση να εξαγοράσει με δήθεν αντιστασταθμιστικά μέτρα την συγκατάθεση των πολιτών του Αν.Αιγαίου , στην επιβολή μιάς ήδη ξεπερασμένης από τα γεγονότα πολιτικής. Πολιτικής πού τσαλαπατά την καθημερινότητα των πολιτών.Που αμαυρώνει την διεθνή εικόνα των νησιών με την αθλιότητα στην οποία έχουν περιέλθει οι καταυλισμοί από τον υπερπληθυσμό και την συνειδητή μη αποσυμφόρηση.Που προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια των προσφύγων ως ανθρώπων. Και που τελικά υπονομεύει το ίδιο το μέλλον των νησιών.Πάλι θα έκανε λάθος. Αντί να επισκέπτεται τα νησιά ,θα έπρεπε να βρίσκεται στις ευρωπαικές πρωτεύουσες και να απειλεί ( ναι, να απειλεί !) ότι θα κάνει στην Ευρώπη ό,τι κάνει η Τουρκία στην Ελλάδα. Και θα είταν λάθος αν οι τοπικές ηγεσίες προσπαθούσαν να βρούν έδαφος συννενόησης στη βάση μιάς τέτοιας ξεπερασμένης, καταστροφικής και τελικά νεκρής πολιτικής.

Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα καταληφθεί από πανικό μπροστά στην πανωλεθρία της αντιμεταναστευτικής της στρατηγικής. Οτι δεν θα μεταφραστεί το δόγμα περί αποτροπής, φύλαξης των θαλασσίων συνόρων κλπ σε εγκληματικές πρακτικές εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών. Οτι δεν θα στοιβάξει τους νέους ικέτες πάνω στους ήδη στοιβαγμένους στους καταυλισμούς.Οτι θα συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση. Οτι θα στραφεί αποφασιστικά προς την Ευρώπη. Οτι θα κάνει άμεσες και μαζικές μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα .Και ότι οι νησιώτες θα βάλουν ακόμα μιά φορά πλάτη γιά την επείγουσα περίθαλψη των κατατρεγμένων- θυμάτων του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου και του αυτάρεσκα αποκαλούμενου ευρωπαικού τρόπου ζωής.

*Ο Στρατής Πάλλης είναι πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου