× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αρρηκτα δεμένη με τους αγώνες των εργατριών και το εργατικό κίνημα, η 8η Μάρτη»

Προσκεκλημένη στην εκπομπή του Γιάννη Ζαφειρίου το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/3/2024

«Αρρηκτα δεμένη με τους αγώνες των εργατριών και το εργατικό κίνημα, η 8η Μάρτη»

Στην εκπομπή ΠΕΚ-τες με τον Γιάννη Ζαφειρίου, παραχώρησε συνέντευξη η Καλλιόπη Τσιλικλή, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε η 8η Μάρτη έχει βαθιά τις ρίζες της στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα εργατριών και είναι η επέτειος για την ηρωική θυσία των απεργών εργατριών γυναικών που έγινε στις 8 Μάρτη 1857 στη Νέα Υόρκη, στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Νέας Υόρκης διοργανώνοντας πορείες με πικετοφορία, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών (δούλευαν 12 ώρες 7 ημέρες) και ισότιμα δικαιώματα για άντρες και γυναίκες. Το συγκεντρωμένο πλήθος δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία και η διαδήλωση βάφτηκε με αίμα.

Το 1910, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Δεύτερης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών η επαναστάτρια και αγωνίστρια του παγκόσμιού εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν προτείνει να καθιερωθεί η 8η Μάρτη ως παγκόσμια Μέρα της γυναίκας, ώστε να τιμηθούν οι δυο προηγούμενες ιστορικές διαδηλώσεις των ΗΠΑ, και να αφιερωθεί στις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου.

Στην Ελλάδα η πρώτη απεργία εργατριών έγινε 1892, από υφάντρες στον Πειραιά. Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) τιμά αυτούς τους αγώνες και αποτελεί το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα που αναδεικνύει τις ρίζες της σύγχρονης γυναικείας ανισοτιμίας στην εκμεταλλευτική κοινωνία. Αναπτύσσει αγώνες με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας, της εργαζόμενης, της άνεργης, της νέας μητέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρθηκε στην δολοφονία της Ερατώς στην Μυτιλήνη, στην οργή που προκαλούν τα αποκρουστικά περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν «μεμονωμένη και ακραία» συμπεριφορά! Αποτελούν ένα από τα πολλά πρόσωπα της, που βιώνουν οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου.

Επίσης αναφέρθηκε στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που τους διώχνει από την γη τους με την εφαρμογή της ΚΑΠ και που την εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στην χώρα, απαιτεί συστράτευση όλων των λαϊκών δυνάμεων. Από τον αγώνα αυτό από το μέτωπο αυτό δεν λείπουν οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και βεβαίως οι γυναίκες της αγροτικής οικογένειας. Οι γυναίκες αυτές πήραν την θέση τους στα μπλόκα και θα συνεχίσουν να είναι εκεί όταν το κίνημα τις χρειάζεται. Είναι αυτές οι γυναίκες που εκτός από την δουλειά στο χωράφι ή στη φροντίδα των ζώων έχουν και την φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας. Είναι αυτές που πηγαίνουν για ψώνια και βλέπουν την τρομακτική ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα τρόφιμα. Είναι αυτές που βλέπουν την παραγωγή τους να πουλιέται στους μεσάζοντες σε χαμηλές τιμές και όταν έρθει η στιγμή να την αγοράσουν από το ράφι του σούπερ μάρκετ να την βρίσκουν πανάκριβη! Είναι οι γυναίκες που ζουν σε μια επαρχία που ερημώνει, χωρίς υποδομές υγείας και παιδείας για τα αυτές και τα παιδιά τους. Ο σύλλογός μας έχει και αγρότισσες στα μέλη του και ήταν αντιπροσωπεία του ΔΣ στα μπλόκα της Λάρσου και θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται.

«Εδώ και μήνες είμαστε μάρτυρες της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με την συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» σημείωσε η Καλλιόπη Τσιλικλή τονίζοντας πως εμείς σαν γυναίκες και μανάδες στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις συγκρούσεις και απαιτούμε καμμιά εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια . Δεν δεχόμαστε τα παιδιά μας να θυσιάζονται για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας της αστικής τάξης και του διεθνούς κεφαλαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος κάλεσε τις γυναίκες της πόλης και των χωριών, που βιώνουν τις ίδιες αγωνίες, ζουν και εργάζονται κάτω από την ίδια πίεση, νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, να γραφτούν στον Σύλλογο, για να συμβάλλουν, ώστε η γυναίκα, η εργαζόμενη στην πόλη και την ύπαιθρο, η άνεργη, η φοιτήτρια να συνειδητοποιήσει την ανάγκη της οργάνωσης και του αγώνα. Να συμμετέχει στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*