× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατάργηση το ταχύτερο του γεωγραφικού περιορισμού

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2020

Κατάργηση το ταχύτερο του γεωγραφικού περιορισμού

Η αγωνιστική ( με ή χωρίς εισαγωγικά ) ρητορική γιά το προσφυγικό είναι φυσικό να συνεχίζεται όσο η κυβέρνηση εμμένει στην καταστροφική γιά τους ανθρώπους και τα νησιά πολιτική της . Τα επιχειρήματα γιά την αντίκρουσή της είναι πολλά και διάφορα . Τα περισσότερα είναι εύλογα , ισχυρά , καλύπτουν τόσο την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος , όσο και αυτήν των επιπτώσεων στη ζωή των νησιών.

Αντιπαρέρχομαι τα ανόητα περί εθνικών κινδύνων , εθνικής ,θρησκευτικής αλλοίωσης κλπ και τα ρατσιστικά που φορτώνουν στους πρόσφυγες όλη την ευθύνη . Στα σοβαρά επιχειρήματα έρχονται οι εξελίξεις να προσθέσουν επιπλέον ένα , που ίσως αποδειχθεί το σημαντικότερο . Αυτό της κατάργησης του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Αν . Αιγαίου.

Γνωρίζουμε ότι το " Δουβλίνο " υποχρεώνει τις χώρες πρώτης εισόδου , να εξετάζουν αυτές οι ίδιες τις αιτήσεις ασύλου - διεθνούς προστασίας . Απαγορεύει τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρώπης . Ετσι , οι επιθυμούντες άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ , εγκλωβίζονται στην Ελλάδα , την Ιταλία και την Ισπανία . Παράλληλα , μετά την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας το 2016 , επιβλήθηκε ο γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά του Αν. Αιγαίου .

Σημειώνω ότι ο γ.π. δεν προβλέπεται από καμία συνθήκη , δεν εφαρμόζεται στον Εβρο ούτε σε καμία περιοχή άλλης χώρας της ΕΕ .Δεν αναφέρεται καν , απλώς υπονοείται στην Κοινή Δήλωση . Πρόκειται στην ουσία γιά συμφωνία κυρίων ( και κυρίας ) μεταξύ της ΕΕ και της προηγούμενης κυβέρνησης , θεμιτή ίσως γιά τις συνθήκες του 2016 , εντελώς όμως ξεπερασμένη γιά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται το 2020.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα , η Γερμανική προεδρία του β' εξαμήνου 2020 θα προωθήσει την τροποποίηση του " Δουβλίνου " . Θα προτείνει την αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ των νεοεισερχομένων αιτούντων ασύλου , αμέσως μετά την ταυτοποίησή τους στις χώρες πρώτης υποδοχής . Θα μεταφέρονται άμεσα στην καθορισμένη χώρα της ΕΕ και το αίτημά τους θα εξετάζεται και θα κρίνεται εκεί.Οι όποιες επιστροφές , όπως ονομάζονται κομψά οι απελάσεις , θα γίνονται από αυτήν τη χώρα με ευθύνη της ΕΕ .Τούτο για την Ελλάδα σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής στην χώρα μας σχεδόν μηδενίζεται γιά την συντριπτική πλειοψηφία των νεοεισερχομένων . Παύει να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά .

Η κυβέρνηση , αντί να αναγνώσει τα νέα δεδομένα και να δώσει όλη της την προσοχή στη διαμόρφωση μιάς δραστήριας πολιτικής εξόδου από το ξενοφοβικό τέλμα που τείνει να διαμορφωθεί στην Ευρώπη , παραμένει τυφλή μπροστά στις αλλαγές , εγκλωβισμένη στις εμμονές της και σ' έναν απίστευτο ναρκισσισμό . Ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει σημαία την τροποποίηση του " Δουβλίνου " , ετοιμάζεται να αφήσει ακόμα μιά φορά τα γεγονότα να την ξεπεράσουν . Στην ουσία , σχεδιάζει να συνεχίσει να εφαρμόζει το " Δουβλίνο " στο εσωτερικό της Ελλάδας , στα νησιά , ακόμα και μετά την αλλαγή του στην Ευρώπη.

Αντί να προετοιμάζει τη μεταφορά των επιτροπών ασύλου στην ηπειρωτική χώρα ώστε να πάψει η εξέταση να γίνεται στα νησιά , επιμένει με ιερή μανία στην κατασκευή ντροπιαστικών γιά την κοινή λογική και τον πολιτισμό τερατουργημάτων , αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων και άπειρης απαξίας , που ενδεχομένως , μετά την αλλαγή του " Δουβλίνου " , μπορεί να χάσκουν άδεια . Αντί να εξαπολύσει εκστρατεία συστράτευσης με την προοδευτική κοινή γνώμη της Ευρώπης και τις χώρες του Νότου , εμπαίζει τους νησιώτες και τον ελληνικό λαό ισχυριζόμενη ότι θα λύσει το προσφυγικό κάνοντας τη ζωή των προσφύγων - μεταναστών κόλαση.

Εξακολουθεί να προσβάλλει τους νησιώτες και την αριθμητική , υποσχόμενη αποσυμφόρηση των νησιών με 200 απελάσεις την εβδομάδα και σχεδόν καμιά μεταφορά στην ενδοχώρα , ούτε καν γι'αυτούς γιά τους οποίους έχει αρθεί ο γ.π. Τη στιγμή που διαγράφεται εφικτή η κατάργησή του , η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση , μη αντιλαμβανόμενη ότι η λάθος πολιτική της κατατείνει στη διαιώνισή του . Αν και η καλύτερη ώρα είναι τώρα , ίσως χρειαστεί να περμένουμε την επόμενη κυβέρνηση . Αλλά ακόμα κι έτσι , επείγει η προετοιμασία , η ενημέρωση , η προβολή και η διεκδίκηση.

Οι ηγεσίες των νησιών του Αν . Αιγαίου , παρ' ότι κακές , ψυχρές κι ανάποδες , οφείλουν να απαιτήσουν , αμέσως μετά τα πρώτιστα αιτήματα γιά άμεση αποσυμφόρηση και κανένα κέντρο κράτησης , την κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού , την επανάκτηση από τα νησιά του Αν . Αιγαίου του καθεστώτος ισοτιμίας με όλες τις άλλες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Να απευθυνθούν όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης . Να βάλουν την κατάργηση του γ .π. στο κέντρο του πολιτικού προβληματισμού . Αλήθεια , γιατί μέχρι σήμερα οι μαχητικοί αυτοδιοικητικοί μας δεν έχουν ζητήσει την υποστήριξη όλων των κομμάτων ; Τους φτάνει και τους περισσεύει αυτή της ΝΔ ;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μέρες κορονοϊού ΙΙ

Γράφει ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορονοϊός και δόγμα του σοκ (μέρος Γ και τελευταίο)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 27/3/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Με αλληλοϋποστήριξη στο αύριο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δύσκολη μάχη απέναντι σε έναν ύπουλο εχθρό

Γράφει ο Παναγιώτης Προβέτζας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εαρινή ισημερία σε καραντίνα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μέρες κορονοϊού

Γράφει ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αλλιώτικη γιορτή, στην εποχή του κορονοϊού

Ο Βαγγέλης (κι η κάθε Ευαγγελία, Βαγγελίτσα, Λίτσα, κτλ) γιορτάζει φέτος αλλιώς
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 24/3/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Κυριακή αργία στην Οθωμανική Λέσβο του 1909 – 1911

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορονοϊός και δόγμα του σοκ (μέρος `Β)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ