× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όλη η ουσία από τη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2020

Όλη η ουσία από τη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης
' χρόνος ανάγνωσης

Από τη σημερινή συνάντησή μας, ως αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου (κ.κ. Μηταράκη και Κουμουτσάκο) βγήκα με ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες απ'όσες είχα μπαίνοντας.

- Ρώτησα ποιό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Λέσβο.
Απάντηση δεν έλαβα, πλην της επιβεβαίωσης ότι θα κάνουν νέα δομή και ότι αυτή έχει ήδη χωροθετηθεί (σε μη ανακοινώσιμη τοποθεσία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Ρώτησα αν θα προβούν στην αναγκαία, άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας.
Απάντηση δεν έλαβα, παρότι τους είπαμε ότι στη Λέσβο υπάρχουν ήδη 3500 πρόσφυγες με άρση γεωγραφικού περιορισμού και άλλοι 500 με καθεστώς ευαλωτότητας (δηλαδή 4000 άτομα που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να φύγουν άμεσα για δομές της ενδοχώρας).

- Έθιξα το ζήτημα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας και της απαράδεκτης είδησης ότι για φέτος έχουν προβλεφθεί 2 (!!!) μεταθέσεις για τη Λέσβο.
Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι κάποια στιγμή θα έρθουν Ειδικοί Φρουροί (προσοχή: όχι αστυνομικοί-απόφοιτοι της πανεπιστημιακής Σχολής της Αστυνομίας, αλλά Ειδικοί Φρουροί, δηλαδή άνθρωποι με ολιγόμηνη εκπαίδευση, που θα κληθούν να εργαστούν κάτω από τόσο πιεστικές συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Απηύθυνα έκκληση στην κυβέρνηση για την ανάγκη αντιμετώπισης της επιθετικής επανεμφάνισης των γνωστών - ολιγομελών, αλλά επικίνδυνων - ακροδεξιών ομάδων, που παραβιάζουν το νόμο και παρακινούν τους συμπολίτες μας να προβούν σε πράξεις βίας.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί δήλωσαν άγνοια, παρότι τα σχετικά βίντεο έχουν βγει στη δημοσιότητα από προχθές...

Από αυτή τη συνάντηση έλαβα μόνο δύο θετικές απαντήσεις:

1) Μετα την πολύμηνη πίεσή μας με ερωτήσεις στη Βουλή (ανάμεσά τους και δική μου ερώτηση στις 22/11/19), χθες μπήκαν οι τελευταίες υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών για την 4μηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΚΥΤ από τον Β' και Γ' κύκλο των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2) Όταν έθιξα το θέμα του προβλήματος στα ATM των τραπεζών στην πόλη της Μυτιλήνης, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα τοποθετηθούν ATM στο ΚΥΤ Μόριας, ώστε να τελειώσει ο μεγάλος συνωστισμός μέσα στην πόλη.

Πέραν τούτων, μηδέν από την κυβέρνηση της ιδεοληπτικής ΝΔ.

Καμία επί της ουσίας δέσμευση για αποσυμφόρηση και μια ανένδοτη στάση για τη δημιουργία νέας δομής, που θα περιλαμβάνει 1) ΚΥΤ με ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο 2) ΠΡΟΚΕΚΑ (κέντρο κράτησης παραβατικών και υπό απέλαση ατόμων) και 3) ειδικό χώρο για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Δηλαδή, άλλη μια Μόρια, απλώς με "πορτιέρη".

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεση αποσυμφόρηση, για τη μη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο, για το σεβασμό των δικαιωμάτων προσφύγων και ντόπιων. Ενωτικά, δημοκρατικά, ειρηνικά, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των Μυτιληνιών, κόντρα στο διχασμό και το δηλητήριο που σπέρνουν οι ελάχιστοι θρασύδειλοι ακροδεξιοί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ