× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αντιφασιστική «πολιτική διαθήκη» του Κώστα Σοφούλη

Η τελευταία ανάρτηση του δημιουργού του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τον εκφασισμό των νησιών και για τους φασίστες που δεν δέχονται ότι είναι φασίστες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 24/1/2020

Η αντιφασιστική «πολιτική διαθήκη» του Κώστα Σοφούλη
Ο Κώστας Σοφούλης στα χρόνια της δικτατορίας στη φυλακή. Γράφει ο ίδιος για τη φωτογραφία αυτή: «Από την εποχή που αθώοι προσφέραμε την λευθερία μας για την Δημοκρατία. Εμείς στη Πρώτη Ακτίδα των Φυλακών Αίγινας, σε φωτογραφία με την παράνομη μηχανή του Φοίβου Ιωαννίδη. Μερικοί σύντροφοι φρόντισαν να φύγουν αρκετά νωρίς για να μη δουν τα σημερινά».

Μόλις στις 20 Δεκεμβρίου, πριν έναν ακριβώς μήνα, ο Κώστας Σοφούλης με άρθρο του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook σχολιάζει το πώς επηρεάζει η προσφυγική μεταναστευτική κρίση τις νησιώτικες κοινωνίες. Τολμηρός όπως πάντα «θέτει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων» και γράφει όσα άλλοι νεότεροι σύγχρονοι διανοούμενοι δεν τολμούν να πουν. Αποδεικνύοντας ότι ο διανοούμενος ή μιλά δημόσια για την κοινωνία  ή δεν είναι διανοούμενος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις μέρες των Χριστουγέννων ο Κώστας Σοφούλης σώπασε εξαιτίας ενός εγκεφαλικού επεισοδίου απόρροια μιας αγγειακής νόσου με την οποία πάλευε επί χρόνια. Σήμερα τα χαράματα έφυγε από τη ζωή.

Το τελευταίο του άρθρο στη «χωματερή» του Facebook για τον εκφασισμό των νησιωτικών κοινωνιών είναι η πολιτική διαθήκη ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα και Δάσκαλου.

«Βιώνω μία πλήρη επαλήθευση των προβλέψεών μου για τον έρποντα εκφασισμό της μικρής μου κοινωνίας. Και όπως συμβαίνει πάντα στην Ιστορία, ο εκφασισμός γίνεται από ανθρώπους και μέσα που σχίζουν τα ιμάτιά τους ότι δεν είναι φασίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο ισχυρίζονται και μάλιστα με αντιπαραδείγματα οι οπαδοί για όσους παίζουν ηγετικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή. Και πράγματι, ο εκφασισμός, σε αυτή τη φάση, δεν γίνεται από φασίστες. Γίνεται από άτομα που εκδηλώνουν τυπική φασιστική συμπεριφορά, αλλά δεν έχουν αποδεχτεί ακόμη τον χαρακτηρισμό..

Δεν τον έχουν αποδεχτεί για δύο λόγους.

Ο ένας είναι προφανής. Οι χαρακτηρισμοί φασίστας ή ναζί είναι σήμερα απεχθείς λόγω του παρελθόντος τους. Ποιος θέλει να ταυτιστεί σήμερα με τα κρεματόρια και τις γελοιότητες του Ντούτσε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν ξεπερνούν και οι ίδιοι τι μπορεί να είναι ο σύγχρονος ξενοφοβικός φασισμός. Και λογικό είναι να μη ξέρουν, αφού πουθενά δεν διδάσκονται τα στοιχειώδη της αστικής δημοκρατίας. Από το σχολείο μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο μέσος πολίτης έχει καταδικαστεί να ζει μέσα σε ένα νεφέλωμα ιδεών και παρ- εννοιών, όπου ο πατριωτισμός μπερδεύεται με τον νατιβισμό, όπου ο ξένος προβάλλεται εξ αρχής ως "εχθρός", όπου πίσω από τις κοινωνικές μεταβολές που φέρνει η παγκοσμιοποίηση βλέπουν συνωμοσίες σκοτεινών κύκλων, γιατί όχι και Εβραίων η Ισλαμιστών, όπου η φυλετική προκατάληψη δικαιολογείται με την δήθεν υπεροχή της δικής του ράτσας και την «βρώμα» των εγχρώμων, κ.ο.κ. Ο εκφασισμός προχωρεί πάνω στο στρωμένο έδαφος της ελλιπούς δημοκρατικής εκπαίδευσης, που δυστυχώς πολιτικά δεν δεν είναι τυχαίο μειονέκτημα της σύγχρονης Ελλάδας.

Και λοιπόν τι κάνουμε όσοι διακρίνουμε την απειλή» Για την ώρα απλώς προειδοποιούμε για τα χειρόπτερα. Όμως, δεν φτάνει. Ο εκφασισμός απειλεί την υπόσταση της πατρίδας μας. Τη φορά αυτή, φοράει τον μανδύα του Λαϊκισμού. Σε αυτές τις χωράει το μεγαλόστομο «εθνική πανστρατιά». Το τι μπορεί αυτό να σημαίνει είναι δουλειά των δημόσιων διανοουμένων να το βρουν και να το οργανώσουν, αντί να περιπλανώνται από κόμμα σε κόμμα για να εξαργυρώσουν την πνευματική προίκα τους  με εξαιρέσεις, ευτυχώς».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός