ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ένας περιβαλλοντικός σύλλογος που κερδίζει μάχες σε ξηρά και θάλασσα!
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος ο «ΔΡΥΣ» στο Σκαλοχώρι, μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την μη εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Μπαλούτσος. Μαζί του η κοινότητα και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/9/2023

Μάχες και αγώνες 15 ετών συνολικά έως σήμερα για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος στο Σκαλοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή, μετρά ο περιβαλλοντικός σύλλογος «ο Δρυς», ο οποίος είναι από τις πλέον δραστήριες συλλογικότητες της τοπικής μας κοινωνίας για την προστασία της φύσης στη Λέσβο.
Μετά την πολυετή μάχη που έδωσαν τα μέλη του Συλλόγου για την μόλυνση των ποταμών και των ρεμάτων της περιοχής από τα απόβλητα των τυροκομείων, ξεκινούν πλέον έναν νέο αγώνα, για να μην εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή Μπαλούτσος, μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Στο πλευρό του Συλλόγου, σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή είναι η τοπική κοινότητα Σκαλοχωρίου, η κοινωνία των χωριών, οι αλιείς της περιοχής ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Συλλόγου ο «Δρυς» Χρήστος Χατζηλίας, εξήγησε αναλυτικά την υπόθεση και όλο το ιστορικό με την μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιείτο στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια καθώς και την επέκταση και τις νέες μονάδες που ετοιμάζονται να κάνουν σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση πολλών δεκάδων στρεμμάτων.
Όπως ανέφερε είχε λήξει η άδεια λειτουργίας της ιδιωτικής εταιρείας – μετά από πολλές παρατάσεις - και απέσυρε σχεδόν όλα τα κλουβιά από την περιοχή. «Όλοι ήλπιζαν, σημείωσε πως θα ακολουθήσει η μελέτη των επιπτώσεων από τη λειτουργία της και η αποκατάσταση των βλαβών που είχε προκαλέσει, με τον καθαρισμό του βυθού και της παράκτιας περιοχής και την απόδοσή του στους αλιείς και τους κολυμβητές για χρήση και πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, έγινε γνωστό ότι αυτή η ίδια ιδιωτική εταιρεία, ζητά να αναλάβει τη διαχείριση όλης της ΠΟΑΥ Λέσβου και την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών προτείνοντας αύξηση του συνολικού εμβαδού των μισθωμένων εκτάσεων κατά 250 στρέμματα δηλαδή από 50 στρέμματα σε 300 στρέμματα.
Από αυτά, τα 150 στρέμματα αφορούν την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και τα 100 στρέμματα νέες εκτάσεις Η πρόταση της εταιρείας αφορά όλη την περιοχή από την Μπαλίνη μέχρι το ακρωτήριο Πετεινός.
Προβλέπεται μάλιστα η δυναμικότητα από 230 τόνους αλιεύματα ανά έτος, να αυξηθεί σε 3.525 τόνους ανά έτος, σε 2 μονάδες από 50 στρέμματα η κάθε μια, αντί για μια μονάδα των 20 στρεμμάτων με παράλληλη δέσμευση πολλαπλάσιων στρεμμάτων θαλάσσιας έκτασης».
Βίντεο και φωτογραφίες από το βυθό
Αξίζει να σημειωθεί ότι με δική του πρωτοβουλία ο Δήμος Δυτικής Λέσβου το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του βυθού στο σημείο που δραστηριοποιείται η εταιρεία Ιχθυοκαλλιεργειών και κατέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε, εκτός από τη ζημιά που έχει υποστεί ο βυθός στο σημείο που δραστηριοποιείται η εταιρεία, μεγάλη εξάπλωση λιβαδιών με το πολύτιμο θαλάσσιο φυτό Ποσειδωνία το οποίο αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία και την προστασία του οικοσυστήματος της Μεσογείου. Περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλασσίων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας, μεταξύ αυτών πολλά από τα ψάρια αλιευτικής σημασίας. Πρόκειται για οικοτόπους με θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Πρώτον, αποτελούν τόπους αναπαραγωγής, λειτουργούν σαν βρεφοκομεία για πολλά είδη. Η τοπική αλιεία πλήττεται όταν τα λιβάδια ποσειδωνίας εξαφανίζονται.
Η επόμενη μάχη θα δοθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου όπου θα συζητηθεί το θέμα την ερχόμενη Τετάρτη. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηλίας τα μηνύματα από τις παρατάξεις είναι θετικά και οι κάτοικοι του χωριού ελπίζουν σε μια απόφαση η οποία θα στηρίξει ακόμη περισσότερο το αίτημά τους.
Δείτε όλη τη συνέντευξη του Χρήστου Χατζηλία στο ΝΗΣΙ