× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυναμικό όχι της Δυτικής Λέσβου στην καταστροφή του θαλασσίου περιβάλλοντος

Στο πλευρό της κοινότητας και των Συλλόγων του Σκαλοχωρίου στέκεται το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έλαβε απόφαση κατά της επέκτασης υφιστάμενης ιχθυοκαλλιεργητικής μονάδας στη θέση Μπαλούτσος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 7/8/2023

Δυναμικό όχι της Δυτικής Λέσβου στην καταστροφή του θαλασσίου περιβάλλοντος
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο πλευρό της κοινότητας, των Συλλόγων και των αλιέων του Σκαλοχωρίου, στέκεται ομόφωνα, με απόφαση που έλαβε σήμερα Δευτέρα το βράδυ,  το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί σήμερα  στην θαλάσσια περιοχή Μπαλούτσος.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι των 11 συλλόγων και η κοινότητα Σκαλοχωρίου, οι οποίοι  τοποθετήθηκαν για το θέμα αναφέροντας μεταξύ άλλων τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την περιοχή η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι συμβαίνει - όλο το ιστορικό 

Μεταξύ άλλων σημειώθηκε από τους εκπροσώπους των Συλλόγων ότι ενώ  έληξε η άδεια λειτουργίας  της ιδιωτικής εταιρείας – μετά από πολλές παρατάσεις - και απέσυρε σχεδόν όλα τα κλουβιά από την περιοχή, κι ενώ όλοι ήλπιζαν  πως θα ακολουθήσει η μελέτη των επιπτώσεων από τη λειτουργία της και η αποκατάσταση των βλαβών που είχε προκαλέσει, με τον καθαρισμό του βυθού και της παράκτιας περιοχής και την απόδοσή του στους αλιείς και τους κολυμβητές για χρήση και πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, έγινε γνωστό  ότι αυτή η ίδια ιδιωτική εταιρεία, ζητά να αναλάβει τη διαχείριση όλης της ΠΟΑΥ Λέσβου και την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών προτείνοντας αύξηση του συνολικού εμβαδού των μισθωμένων εκτάσεων κατά 250  στρέμματα δηλαδή από 50 στρέμματα σε 300 στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαραωνική επένδυση με απρόβλεπτες συνέπειες 

Από αυτά, τα 150 στρέμματα αφορούν την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και τα 100 στρέμματα νέες εκτάσεις Η πρόταση της εταιρείας αφορά όλη την περιοχή από την Μπαλίνη μέχρι το ακρωτήριο Πετεινός.

Προβλέπεται μάλιστα  η δυναμικότητα από 230 τόνους αλιεύματα ανά έτος, να αυξηθεί σε 3.525 τόνους ανά έτος, σε 2 μονάδες από 50 στρέμματα η κάθε μια, αντί για μια μονάδα των 20 στρεμμάτων με παράλληλη δέσμευση πολλαπλάσιων στρεμμάτων θαλάσσιας έκτασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Δεν θα το επιτρέψουμε...»

Οι κάτοικοι, οι ψαράδες, οι Σύλλογοι εξήγησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο  ότι είναι κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία, πόσο μάλλον στην επέκταση των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή μας και κάλεσαν  τους Δημοτικούς Συμβούλους να απορρίψουν το αίτημα της εταιρείας, που θα καταστρέψει τις ακτές της περιοχής όπως σημείωσαν.

Θερμή υποστηρίκτρια του αιτήματος των κατοίκων είναι η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη η οποία παρακολουθεί το θέμα, ενημερώνει το Δήμαρχο και τους υπόλοιπους αντιδημάρχους και κατευθύνει τις απαραίτητες ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίντεο και φωτογραφίες από το βυθό 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με δική του πρωτοβουλία ο Δήμος Δυτικής Λέσβου το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του βυθού στο σημείο που δραστηριοποιείται η εταιρεία Ιχθυοκαλλιεργειών και κατέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Σημαντικό  είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε, εκτός από τη ζημιά που έχει υποστεί ο βυθός στο σημείο που δραστηριοποιείται η εταιρεία,  μεγάλη εξάπλωση λιβαδιών με το πολύτιμο θαλάσσιο φυτό Ποσειδωνία το οποίο αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία και την προστασία του οικοσυστήματος της Μεσογείου. Περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλασσίων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας, μεταξύ αυτών πολλά από τα ψάρια αλιευτικής σημασίας. Πρόκειται για οικοτόπους με θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Πρώτον, αποτελούν τόπους αναπαραγωγής, λειτουργούν σαν βρεφοκομεία για πολλά είδη. Η τοπική αλιεία πλήττεται όταν τα λιβάδια ποσειδωνίας εξαφανίζονται.

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η νομική κάλυψη με πρόσληψη δικηγόρου, από την πλευρά του Δήμου όλων των ενεργειών που θα απαιτηθούν από τώρα και στο εξής για την προστασία της περιοχής, την ακύρωση της όποιας σχεδιαζόμενης επέκτασης καθώς και την πλήρη αποκατάσταση του τμήματος που έχει πληγεί από την συνεχιζόμενη δραστηριότητα της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια.

Στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η οριστική απόφαση

Επόμενος στόχος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και των συλλόγων του Σκαλοχωρίου είναι να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα υπέρ των αιτημάτων των κατοίκων και ενάντια στην όποια σχεδιαζόμενη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αποφάσεις από Δήμο και Περιφέρεια έχουν απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και υποστηρικτική μορφή, αφού την τελική απόφαση θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη

Έως τις 19 Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής – Οι κατηγορίες και όλα τα στοιχεία της διοργάνωσης
Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι

Η ομάδα «Παραμυθοκαμώματα» παρουσιάζει μια παράσταση αφήγησης και μουσικής για μικρούς και μεγάλους
Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής σε κτίριο που βρίσκεται υπό ανακαίνιση
Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης

Στο σημείο μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις
Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης