× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυναμικό όχι της Δυτικής Λέσβου στην καταστροφή του θαλασσίου περιβάλλοντος

Στο πλευρό της κοινότητας και των Συλλόγων του Σκαλοχωρίου στέκεται το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έλαβε απόφαση κατά της επέκτασης υφιστάμενης ιχθυοκαλλιεργητικής μονάδας στη θέση Μπαλούτσος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 7/8/2023

Δυναμικό όχι της Δυτικής Λέσβου στην καταστροφή του θαλασσίου περιβάλλοντος

Στο πλευρό της κοινότητας, των Συλλόγων και των αλιέων του Σκαλοχωρίου, στέκεται ομόφωνα, με απόφαση που έλαβε σήμερα Δευτέρα το βράδυ,  το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί σήμερα  στην θαλάσσια περιοχή Μπαλούτσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι των 11 συλλόγων και η κοινότητα Σκαλοχωρίου, οι οποίοι  τοποθετήθηκαν για το θέμα αναφέροντας μεταξύ άλλων τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την περιοχή η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας.

Τι συμβαίνει - όλο το ιστορικό 

Μεταξύ άλλων σημειώθηκε από τους εκπροσώπους των Συλλόγων ότι ενώ  έληξε η άδεια λειτουργίας  της ιδιωτικής εταιρείας – μετά από πολλές παρατάσεις - και απέσυρε σχεδόν όλα τα κλουβιά από την περιοχή, κι ενώ όλοι ήλπιζαν  πως θα ακολουθήσει η μελέτη των επιπτώσεων από τη λειτουργία της και η αποκατάσταση των βλαβών που είχε προκαλέσει, με τον καθαρισμό του βυθού και της παράκτιας περιοχής και την απόδοσή του στους αλιείς και τους κολυμβητές για χρήση και πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, έγινε γνωστό  ότι αυτή η ίδια ιδιωτική εταιρεία, ζητά να αναλάβει τη διαχείριση όλης της ΠΟΑΥ Λέσβου και την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών προτείνοντας αύξηση του συνολικού εμβαδού των μισθωμένων εκτάσεων κατά 250  στρέμματα δηλαδή από 50 στρέμματα σε 300 στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαραωνική επένδυση με απρόβλεπτες συνέπειες 

Από αυτά, τα 150 στρέμματα αφορούν την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και τα 100 στρέμματα νέες εκτάσεις Η πρόταση της εταιρείας αφορά όλη την περιοχή από την Μπαλίνη μέχρι το ακρωτήριο Πετεινός.

Προβλέπεται μάλιστα  η δυναμικότητα από 230 τόνους αλιεύματα ανά έτος, να αυξηθεί σε 3.525 τόνους ανά έτος, σε 2 μονάδες από 50 στρέμματα η κάθε μια, αντί για μια μονάδα των 20 στρεμμάτων με παράλληλη δέσμευση πολλαπλάσιων στρεμμάτων θαλάσσιας έκτασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Δεν θα το επιτρέψουμε...»

Οι κάτοικοι, οι ψαράδες, οι Σύλλογοι εξήγησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο  ότι είναι κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία, πόσο μάλλον στην επέκταση των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή μας και κάλεσαν  τους Δημοτικούς Συμβούλους να απορρίψουν το αίτημα της εταιρείας, που θα καταστρέψει τις ακτές της περιοχής όπως σημείωσαν.

Θερμή υποστηρίκτρια του αιτήματος των κατοίκων είναι η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη η οποία παρακολουθεί το θέμα, ενημερώνει το Δήμαρχο και τους υπόλοιπους αντιδημάρχους και κατευθύνει τις απαραίτητες ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίντεο και φωτογραφίες από το βυθό 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με δική του πρωτοβουλία ο Δήμος Δυτικής Λέσβου το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του βυθού στο σημείο που δραστηριοποιείται η εταιρεία Ιχθυοκαλλιεργειών και κατέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Σημαντικό  είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε, εκτός από τη ζημιά που έχει υποστεί ο βυθός στο σημείο που δραστηριοποιείται η εταιρεία,  μεγάλη εξάπλωση λιβαδιών με το πολύτιμο θαλάσσιο φυτό Ποσειδωνία το οποίο αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία και την προστασία του οικοσυστήματος της Μεσογείου. Περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλασσίων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας, μεταξύ αυτών πολλά από τα ψάρια αλιευτικής σημασίας. Πρόκειται για οικοτόπους με θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Πρώτον, αποτελούν τόπους αναπαραγωγής, λειτουργούν σαν βρεφοκομεία για πολλά είδη. Η τοπική αλιεία πλήττεται όταν τα λιβάδια ποσειδωνίας εξαφανίζονται.

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η νομική κάλυψη με πρόσληψη δικηγόρου, από την πλευρά του Δήμου όλων των ενεργειών που θα απαιτηθούν από τώρα και στο εξής για την προστασία της περιοχής, την ακύρωση της όποιας σχεδιαζόμενης επέκτασης καθώς και την πλήρη αποκατάσταση του τμήματος που έχει πληγεί από την συνεχιζόμενη δραστηριότητα της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια.

Στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η οριστική απόφαση

Επόμενος στόχος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και των συλλόγων του Σκαλοχωρίου είναι να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα υπέρ των αιτημάτων των κατοίκων και ενάντια στην όποια σχεδιαζόμενη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αποφάσεις από Δήμο και Περιφέρεια έχουν απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και υποστηρικτική μορφή, αφού την τελική απόφαση θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη προερχόμενο από Ψαρά
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια