× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η συνεχής προσπάθεια είναι το αντίδοτο στη φθορά»

Ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο και παραμένει στη Λέσβο γιατί είναι μοναδική, ο Νίκος Ζούρος που μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο «Ν» και για τα 25 χρόνια του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/12/2019

«Η συνεχής προσπάθεια είναι το αντίδοτο στη φθορά»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Συμπληρώνει 25 χρόνια από τη δημιουργία του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Μουσείο που άνοιξε τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο και όπως μας αποκάλυψε ο Νικόλας Ζούρος αναμένεται πλήθος εκδηλώσεων το 2020.

Ο άνθρωπος με τις πολλές, πολλαπλές ιδιότητες: Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας, ο Νικόλας Ζούρος βρέθηκε καλεσμένος στο στούντιο του ρ/σ του «Ν» και την εκπομπή «Ανθέων 99» μιλώντας εφ’ όλης της ύλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά το εύρος δράσεων με το οποίο καταπιάνεται δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε μία συνέντευξη, η αλήθεια είναι όμως ότι πέρα από τις εκδηλώσεις και τις ανακοινώσεις, όπου τον βλέπουμε και τον διαβάζουμε, δεν έχουν συχνά, δυστυχώς, την ευκαιρία να συζητάμε μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και είναι αμέτρητα τα ταξίδια που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, και αντικειμενικά ο χρόνος του είναι περιορισμένος, είναι καθόλα ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στη Λέσβο, την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι πολύ υπερήφανος για την ανοδική πορεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, αποδίδοντας τα εύσημα στον πρώην υπουργό, Νίκο Σηφουνάκη που αντιλήφθηκε τη σημασία της δημιουργίας του, αλλά και παθιασμένος με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που ίδρυσε, καθώς και με το ότι η UNESCO προχώρησε ύστερα από 70 χρόνια σχετικής αναγνώρισης σε αναγνώριση των Γεωπάρκων.

Ξέρει πιθαμή προς πιθαμή τη Λέσβο, από τη δημιουργία της μέχρι τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της, αλλά και τον αρχιτεκτονικό της πλούτο «διαβάζοντας» την αλληλουχία συνδέσεων όλης αυτής της παράδοσης και των ανθρώπων της, επιχειρώντας με κάθε δράση του να την αναδείξει. Επιμένει να αναδεικνύει, λοιπόν, κάθε πτυχή της Λέσβου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, γιατί για τον Ν. Ζούρο «η συνεχής προσπάθεια είναι το αντίδοτο στη φθορά».

Αυτή η «ανάγνωση» που κάνει κάθε φορά, μεταφέρεται σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να ξέρει πού βρίσκεται κάθε φορά, γιατί για τον ίδιο, πρέπει να είσαι εκεί όταν συμβαίνουν πράγματα για να διεκδικείς. Είτε αυτό λέγεται μια αεροπορική γραμμή είτε ο,τιδήποτε άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημασία όμως για κείνον έχουν οι πράξεις, περισσότερο από τα λόγια. «Προπαγανδίζει» τις δράσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την κατεύθυνση το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους θα γίνει «Πράσινο»!

Η μεταφορά τεχνογνωσίας από την επιστημονική Ομάδα του Μουσείου στους Κινέζους, αλλά και το γεγονός ότι η Λέσβος αποτελεί εκπαιδευτική βάση είναι ακόμα ένα από τα κατορθώματά του. Και αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ότι και εδώ διαβάζει το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης συλλογικότητας και συνεργασίας, ό,τι δηλαδή κατά τη γνώμη του πρέπει να γίνει και στη Λέσβο…

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η τεχνολογία στο… δρόμο μας

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Η τεχνολογία στο… δρόμο μας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια καρέκλα που περίμενε 48 λεπτά

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ Πρώην Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και Σάμου
Μια καρέκλα που περίμενε 48 λεπτά
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια επίσκεψη στο τέμενος Μπαλίζαντε Χασάν Μπέη

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΟΣ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Μια επίσκεψη στο τέμενος Μπαλίζαντε Χασάν Μπέη
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Βόρειο Αιγαίο και Αλιαγά ενισχύουν τους διαύλους συνεργασίας

Ακτοπλοϊκή σύνδεση, τουρισμός και επιχειρηματικές σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης στην Περιφέρεια
Βόρειο Αιγαίο και Αλιαγά ενισχύουν τους διαύλους συνεργασίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβιοι φιλόλογοι συγγραφείς

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Λέσβιοι φιλόλογοι συγγραφείς
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Με αφορμή μια ανάρτηση του κ. Τσίπρα από τη Λέσβο

Γράφει το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΟΥΠΑΣ
Με αφορμή μια ανάρτηση του κ. Τσίπρα από τη Λέσβο
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Εκδήλωση με την συγγραφέα Ειρήνη Βεκρή στο Αιβαλί

Στο Αϊβαλί, λίγο πιο πέρα από το Στέκι του Μπαλή
Εκδήλωση με την συγγραφέα Ειρήνη Βεκρή στο Αιβαλί
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ioυλιανά 61 χρόνια μετά

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ
Ioυλιανά 61 χρόνια μετά
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επτά χρόνια απαξίωσης: Η αλήθεια για την Λέσβο επί κυβέρνησης ΝΔ

Γράφει ο Νίκος Νυφούδης, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου ΕΛ.Α.Σ.
Επτά χρόνια απαξίωσης: Η αλήθεια για την Λέσβο επί κυβέρνησης ΝΔ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εκδήλωση τιμής σε φιλολόγους‑συγγραφείς

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*
Εκδήλωση τιμής σε φιλολόγους‑συγγραφείς
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μαρίνα Σταμάτη. ΓΗΝΑΙΚΕΣ. reborn

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*
Μαρίνα Σταμάτη. ΓΗΝΑΙΚΕΣ. reborn