ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η συνεχής προσπάθεια είναι το αντίδοτο στη φθορά»
Ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο και παραμένει στη Λέσβο γιατί είναι μοναδική, ο Νίκος Ζούρος που μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο «Ν» και για τα 25 χρόνια του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/12/2019
Συμπληρώνει 25 χρόνια από τη δημιουργία του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Μουσείο που άνοιξε τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο και όπως μας αποκάλυψε ο Νικόλας Ζούρος αναμένεται πλήθος εκδηλώσεων το 2020.
Ο άνθρωπος με τις πολλές, πολλαπλές ιδιότητες: Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας, ο Νικόλας Ζούρος βρέθηκε καλεσμένος στο στούντιο του ρ/σ του «Ν» και την εκπομπή «Ανθέων 99» μιλώντας εφ’ όλης της ύλης.
Φυσικά το εύρος δράσεων με το οποίο καταπιάνεται δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε μία συνέντευξη, η αλήθεια είναι όμως ότι πέρα από τις εκδηλώσεις και τις ανακοινώσεις, όπου τον βλέπουμε και τον διαβάζουμε, δεν έχουν συχνά, δυστυχώς, την ευκαιρία να συζητάμε μαζί του.
Αν και είναι αμέτρητα τα ταξίδια που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, και αντικειμενικά ο χρόνος του είναι περιορισμένος, είναι καθόλα ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στη Λέσβο, την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι πολύ υπερήφανος για την ανοδική πορεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, αποδίδοντας τα εύσημα στον πρώην υπουργό, Νίκο Σηφουνάκη που αντιλήφθηκε τη σημασία της δημιουργίας του, αλλά και παθιασμένος με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που ίδρυσε, καθώς και με το ότι η UNESCO προχώρησε ύστερα από 70 χρόνια σχετικής αναγνώρισης σε αναγνώριση των Γεωπάρκων.
Ξέρει πιθαμή προς πιθαμή τη Λέσβο, από τη δημιουργία της μέχρι τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της, αλλά και τον αρχιτεκτονικό της πλούτο «διαβάζοντας» την αλληλουχία συνδέσεων όλης αυτής της παράδοσης και των ανθρώπων της, επιχειρώντας με κάθε δράση του να την αναδείξει. Επιμένει να αναδεικνύει, λοιπόν, κάθε πτυχή της Λέσβου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, γιατί για τον Ν. Ζούρο «η συνεχής προσπάθεια είναι το αντίδοτο στη φθορά».
Αυτή η «ανάγνωση» που κάνει κάθε φορά, μεταφέρεται σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να ξέρει πού βρίσκεται κάθε φορά, γιατί για τον ίδιο, πρέπει να είσαι εκεί όταν συμβαίνουν πράγματα για να διεκδικείς. Είτε αυτό λέγεται μια αεροπορική γραμμή είτε ο,τιδήποτε άλλο.
Σημασία όμως για κείνον έχουν οι πράξεις, περισσότερο από τα λόγια. «Προπαγανδίζει» τις δράσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την κατεύθυνση το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους θα γίνει «Πράσινο»!
Η μεταφορά τεχνογνωσίας από την επιστημονική Ομάδα του Μουσείου στους Κινέζους, αλλά και το γεγονός ότι η Λέσβος αποτελεί εκπαιδευτική βάση είναι ακόμα ένα από τα κατορθώματά του. Και αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ότι και εδώ διαβάζει το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης συλλογικότητας και συνεργασίας, ό,τι δηλαδή κατά τη γνώμη του πρέπει να γίνει και στη Λέσβο…