× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Κυβέρνηση μάς άφησε μόνους μας με το προσφυγικό!»

«Κατεβάζουμε ρολά την Τετάρτη» λέει στο «Ν» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 6/12/2019

«Η Κυβέρνηση μάς άφησε μόνους μας με το προσφυγικό!»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο ραδιοφωνικό αέρα, Στο Νησί 99FM, φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας. Μιλώντας τηλεφωνικά στην εκπομπή «Ανθέων 99» και την Ανθή Παζιάνου, αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε συλλογικά από τον εμπορικό κόσμο να κατεβάσουν ρολά τα μαγαζιά την προσεχή Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που συνάποφασισε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τους Δήμους Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Χίου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.

«Συμμετείχαμε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αποφασίσαμε να συμπορευτούμε στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ενάντια στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το προσφυγικό. Πρέπει να είμαστε μια συμπαγής ομάδα ώστε να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στην Κυβέρνηση πως δεν επιθυμούμε νέες δομές στα νησιά, που θα εξελιχθούν σε επιπρόσθετες δομές.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει ως τώρα, δημιουργώντας αυτό το αδιέξοδο, ο κ. Παπαρίσβας τόνισε: «Αν δεν πάρει ριζικές αποφάσεις η πολιτεία έναντι των δουλεμπόρων και έναντι των ΜΚΟ, οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες. Όταν ένας χείμαρρος εισβάλει σε ένα φράγμα, δεν σταματά εύκολα. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβίζονται εδώ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να σφυρίζει αδιάφορα και την Κυβέρνηση -λόγω και των αντιδράσεων που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα- να κρατά το πρόβλημα στα νησιά μας. Εμείς ανησυχούμε για το ότι εξακολουθούμε να είμαστε αποθήκες ψυχών και όσο περνάει ο καιρός, σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα.»

Ο κ. Παπαρίσβας σχολίασε επίσης πως «τα οφέλη είναι λίγα, αναλογικά με τη ζημιά που συντελείται. Υπάρχουν εξάλλου και κάποια πράγματα που δεν αποτιμώνται σε χρήματα, ασχέτως αν η Κυβέρνηση προσπαθεί να τα συνδέσει. Καλώς διατηρεί τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κακώς όμως συνδυάζει αυτή την παροχή με το προσφυγικό. Δεν θα έπρεπε να μπαίνουν ανόμοιες καταστάσεις στην ίδια ζυγαριά.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τον εμπορικό κόσμο, ο Παναγιώτης Παπαρίσβας ανέφερε ότι υπάρχουν κρούσματα κλοπών ή φθορών σε μαγαζιά, εξηγώντας πως υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες μεταξύ αυτών των ανθρώπων, αλλά υπάρχουν και παραβατικά στοιχεία. Κάποτε μιλούσαμε για υπερπληθυσμό στη Μόρια, τώρα επικρατεί ένα χάος», τόνισε χαρακτηριστικά. «Για όλους αυτούς τους λόγους θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας την Τετάρτη, όπως το κάναμε ξανά και ξανά για τον ΦΠΑ. Η απεργία είναι μια διαμαρτυρία. Είμαστε μέλη της κοινωνίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε, ώστε να δείξουμε στην πολιτεία τη δυσαρέσκειά μας.»

Ερωτηθείς για τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί νέων δομών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης συμπλήρωσε: «Αν ήταν να κλείσουν οι υπάρχουες δομές, θα ήταν μια καλή εξέλιξη. Όμως τα μηνύματα που λαμβάνουμε, αλλά και η κοινή λογική, λένε ότι είναι αδύνατο να συμβεί αυτό. Δυστυχώς, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της Κυβέρνησης. Για εμάς, οι εξαγγελίες αυτές δεν γίνονται αποδεκτές. Δεν μπορεί οι μετανάστες να εγκλωβίζονται στα νησιά μας, τα οποία έχουν χάσει την ήσυχη κοινωνική τους ζωή».

Ο κ. Παπαρίσβας απέφυγε να σχολιάσει τη στάση του κυβερνητικού Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «αν δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια ο κ. Αθανασίου, τότε δεν μπορώ να τον κρίνω», στρέφοντας ωστόσο τα βέλη του προς την πολιτεία, επισημαίνοντας πως «η Κυβέρνηση δεν μας ικανοποιεί με τις αποφάσεις της». Πρόσθεσε μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει πρόταση από την πλευρά των νησιωτών για το πώς θα ξεπεραστεί η κρίση, ότι «αν είχαμε τις απαντήσεις εμείς, τότε θα έπρεπε να είμαστε και Κυβέρνηση. Προεκλογικά, η ΝΔ μιλούσε για φύλαξη συνόρων, για έλεγχο των ΜΚΟ. Εμείς δεν τα βλέπουμε όλα αυτά.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, ο κ. Παπαρίσβας κατέληξε: «Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να υπάρξει μια έκρηξη, είτε από την πλευρά των μεταναστών είτε από τη μεριά των ντόπιων. Θέλω να πιστεύω ότι θα αμβλυνθούν οι συνέπειες των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, για το καλό όλων».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταφορά αιτούντων άσυλο από την Κρήτη στη Λέσβο

Συνολικά μεταφέρθηκαν 409 άτομα με το πλοίο «Express Jet»
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταφορά αιτούντων άσυλο από την Κρήτη στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Λένε όχι στην ανάθεση πρωινού τμήματος στους προϊσταμένους νηπιαγωγείων

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. ζητά την ανάκληση της σχετικής πρόβλεψης και τη διατήρηση της αρμοδιότητας στους Συλλόγους Διδασκόντων
Λένε όχι στην ανάθεση πρωινού τμήματος στους προϊσταμένους νηπιαγωγείων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έξι εθελοντές, τέσσερα οχήματα και ένα μήνυμα αλληλεγγύης

Η Αλβανική Κοινότητα έδωσε το «παρών» στη φωτιά στον Παλαιόκηπο, συνεχίζοντας την προσφορά της στην προστασία του νησιού
Έξι εθελοντές, τέσσερα οχήματα και ένα μήνυμα αλληλεγγύης
ΥΓΕΙΑ

«Μην τον ξαναστείλετε σε έναν νοσοκομειακό θάλαμο»

Έκκληση Χωριατέλλη προς Εισαγγελικές Αρχές και Υπουργεία για συγκεκριμένη λύση προστασίας του παιδιού, μετά τη νέα αξιολόγησή του σε Νοσοκομείο Παίδων
«Μην τον ξαναστείλετε σε έναν νοσοκομειακό θάλαμο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το πρώτο σχολικό κουδούνι έφερε και… θερινό σινεμά στη Βαρειά

Παιδιά και γονείς γέμισαν το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου σε μια κινηματογραφική βραδιά που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Το πρώτο σχολικό κουδούνι έφερε και… θερινό σινεμά στη Βαρειά
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αφιξη 40 προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Λέσβο

Η βάρκα έφτασε το πρωί του Σαββάτου στη Σκαμνιά
Αφιξη 40 προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Στο Παίδων ο ανήλικος από το Βοστάνειο, ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης ημέρας

Με συνοδεία στην Αθήνα για αξιολόγηση -Η κατεπείγουσα αναφορά του δικηγόρου Νίκου Χωριατέλλη προς τις Αρχές και το αίτημα των γονέων για επιστροφή στην οικογένεια με επιστημονική και κοινωνική υποστήριξη
Στο Παίδων ο ανήλικος από το Βοστάνειο, ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης ημέρας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑ

Πήγε για ψωρίαση και της προέβλεπαν καρκίνο!

Συγκλονιστική μαρτυρία της Κατερίνας Πεχλιβανίδου στο «Ν» για τη γιατρό που εμπλέκεται στην υπόθεση Μαζωνάκη και περιγράφει εξετάσεις με καλώδια, «ξεκλείδωμα τσάκρα» και τρία χρόνια χωρίς βελτίωση
Πήγε για ψωρίαση και της προέβλεπαν καρκίνο!
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα σχολεία της Λήμνου η Δημοτική Αρχή για το πρώτο κουδούνι

Η δήμαρχος Ελεονώρα Γεώργα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις αναβάθμισης των σχολικών υποδομών και στους προσεισμικούς ελέγχους
Στα σχολεία της Λήμνου η Δημοτική Αρχή για το πρώτο κουδούνι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μαθήματα οδικής ασφάλειας με το πρώτο κουδούνι

Στόχος της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η καλλιέργεια κυκλοφοριακής αγωγής στους μικρούς μαθητές και η ευαισθητοποίηση των γονέων
Μαθήματα οδικής ασφάλειας με το πρώτο κουδούνι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για πλαστογραφία

Ένας 27χρονος πιάστηκε το αεροδρόμιο της Μυτιλήνη λίγο πριν ταξιδέψει για Αθήνα
Σύλληψη για πλαστογραφία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα που εμπλέκονται σε τηλεφωνική απάτη

Κύκλωμα είχε αρπάξει 631 ευρώ από κάτοικο της Καλλονής πριν από ένα χρόνο περιπου
Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα που εμπλέκονται σε τηλεφωνική απάτη