× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διαβολόρεμα ή διαβολοκατάσταση;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2019

Διαβολόρεμα ή διαβολοκατάσταση;

Και το όνομα αυτού Διαβολόρεμα. Όνομα συμβολικό που κάτι σημαίνει…
Πριν από αυτό ήταν η Πλάτη Μιστεγνών. Αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη τοποθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοιάζει σαν κάποιος στην Αθήνα να έχει απλώσει έναν γεωφυσικό χάρτη της Λέσβου, να πετάει βελάκια κι όπου καρφωθεί το βελάκι, να αποφασίζει για το μέρος που θα γίνει η κλειστή δομή, «στρατόπεδο-φυλακή», προσφύγων-μεταναστών.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κύριο Κώστα Μουτζούρη που μίλησε στο politischios.gr, «η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά στην πρόθεσή της να δημιουργήσει νέες δομές, με τον Αλκιβιάδη Στεφανή να αναφέρει ότι αποτελεί ειλημμένη και μη διαπραγματεύσιμη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη». Η απόφαση είναι «ειλημμένη και μη διαπραγματεύσιμη». Αποφάσισαν. Με ποιόν διαβουλευτήκαν, ποιον ενημέρωσαν, τι τους είπε; Άγνωστο. Όμως αποφάσισαν: Θα φτιαχτεί κλειστή δομή μέσα στο δάσος. Δίπλα σ’ έναν από τους βασικούς πνεύμονες της Λέσβου. Που έχει καεί στο παρελθόν αρκετές φορές.

Έχουμε ήδη δει τις φωτιές στην δομή στην Μόριας. Με νεκρούς. Η κυβέρνηση αποφάσισε. Θα τοποθετηθεί μια εμπρηστική βόμβα μέσα στο δάσος. Είναι αδιαπραγμάτευτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμπρηστική βόμβα μέσα στο δάσος, εμπρηστική βόμβα μέσα στην κοινωνία.
Οι δυο δημοτικές ενότητες της Λέσβου έχουν απορρίψει την δημιουργία κλειστής δομής στα γεωγραφικά όρια τους. Η κοινωνία της Λέσβου την έχει απορρίψει. Θα χτίσουν την κλειστή δομή με την βοήθεια των ΜΑΤ;

Η Λέσβος έχει βρεθεί στο μάτι του κύκλωνα όσον αφορά το προσφυγικό. Έχει δείξει καρτερία υπομονή, ανοχή και ανθρωπιά.

Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν το βλέπει. Έχοντας δημιουργήσει με την ανεύθυνη προεκλογική συμπεριφορά της, κλίμα αντιπροσφυγικό-αντιμεταναστευτικό σε όλη την Ελλάδα, αδυνατεί να πείσει τους δικούς της περιφερειάρχες και δημάρχους και αυτοί τις τοπικές κοινωνίες, να κάνουν το ελάχιστο. Το αυτονόητο. Να δεχθούν να φιλοξενήσουν έναν μικρό αριθμό προσφύγων. Προκειμένου τα νησιά να αποσυμφορηθούν. Προσπαθεί να ξεφορτωθεί το πρόβλημα που δημιούργησε, με σπασμωδικές κινήσεις καταδικασμένες σε αποτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλο αυτό το επικοινωνιακό show της κυβέρνησης, με τις διάφορες τοποθεσίες που ανακοινώνονται και ξεανακοινώνονται, γίνεται προκείμενου να εμφανιστεί ότι κάτι πράττει.

Δεν αδρανεί. Θέλει να κατευνάσει αυτούς που την ψηφίσαν. Άλλα περίμεναν και άλλα βλέπουν. Και στο προσφυγικό δεν έλεγαν την αλήθεια...

Η νέα κλειστή δομή υπολογίζεται να χωρά πάνω από πέντε χιλιάδες πρόσφυγες. Σήμερα στο νησί μας υπάρχουν περίπου είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες. Αν η δομή χωρά επτά-οκτώ, άντε δέκα χιλιάδες, οι υπόλοιποι που θα βρίσκονται; Μήπως στην Μόρια; Μήπως στον Καρά-Τεπέ; Μήπως όπου βρίσκονται και σήμερα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημιουργία της κλειστής δομής έχει να κάνει και με το οικονομικό πάρτι των κατασκευαστικών εταιριών. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά. Τα έργα να γίνουν, τα λεφτά να εισπραχθούν, να μοιραστούν ποιος ξέρει σε ποιους, σε ποιες τσέπες θα καταλήξουν. Στο τέλος, σ’ εμάς θα μείνουν τα κουφάρια των κλειστών δομών, σκελετοί κατασκευαστικοί, που θα μολύνουν το περιβάλλον της Λεσβιακής γης. Θα τα σαρώνειο βοριάς και η βροχή. Μνημεία ρύπανσης και παρακμής. Ντενεκεδουπόλεις, ελενίτ και τσιμέντο.

Υπόσχονται προσλήψεις από τις γύρω περιοχές. Μα ήδη στις δομές που υπάρχουν δουλεύουν ντόπιοι εργαζόμενοι. Θα τους απολύσουν για να προσλάβουν εργαζόμενους από την περιοχή της νέας κλειστής δομής;

Προσπαθούν να διαχειριστούν ένα τεράστιο πρόβλημα, χειραγωγώντας την κοινωνία. Δημιουργώντας σύγχυση.

Οφείλουν να βρουν μία λύση για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα, χωρίς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξενοφοβική ρατσιστική χώρα. Δεν θα δεχτούμε το νησί μας να γίνει φυλακή του διαβόλου, στρατόπεδο συγκέντρωσης, κολαστήριο φτωχών ανθρώπων...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ