× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάνω από 10 μονάδες ο Κιλιτσντάρογλου μπροστά από τον Ερντογάν

Διευρυμένο είναι και το προβάδισμα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, αλλά σε επίπεδο κομμάτων η διαφορά είναι οριακή.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2023

Πάνω από 10 μονάδες ο Κιλιτσντάρογλου μπροστά από τον Ερντογάν
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σημαντικό προβάδισμα εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία φαίνεται να έχει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο προεδρικός υποψήφιος της «Εθνικής Συμμαχίας», όπως έχει ονομαστεί η σύμπραξη των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά περισσότερες των 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Εθνική Συμμαχία προηγείται κατά περισσότερες από 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των συμμάχων του. Επίσης, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφαλίζει ένα άνετο 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 20 χρόνια που κυβερνά την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με ουσιαστική αμφισβήτηση της εξουσίας του. Αιτίες, η μακρά οικονομική κρίση και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, με διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, αλλά και η διαχείριση του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου, με τους πολίτες να είναι οργισμένοι.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Aksoy Research το Σάββατο και πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου εξασφαλίζει το 55,6% των ψήφων έναντι 44,4% του Ερντογάν και το μπλοκ της αντιπολίτευσης εξασφαλίσει το 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%. Το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 38,2% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου από την Alf Research, έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 55,1% και ο Ερντογάν το 44,9%. Το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP) είναι το δημοφιλέστερο με το 31,8% των ψήφων, ενώ το AKP περιορίζεται στο 31%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίσει το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP εξασφαλίσει το 11,3% και το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 37,5% των ψήφων.

Τρίτη δημοσκόπηση, αυτή της Piar Research, έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο νικητής με το 57,1%, με τον Ερντογάν να περιορίζεται στο 42,9%. Το CHP εξασφαλίζει το 32,3%, το AKP το 30,8% και το HDP το 11,6%. Η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίζει το 46,4%, ενώ AKP και MHP το 37,8%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσκόπηση της ORC Research δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου στο 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-6 Μαρτίου, πριν ο επικεφαλής του CHP οριστεί κοινός προεδρικός υποψήφιος του μπλοκ της αντιπολίτευσης.

Η επίδραση του σεισμού και η διαχείρισή τη είναι φανερό ότι έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη δημοτικότητα του κυβερνώντος AKP. Σε δημοσκόπηση της Metropoll, το 34,4% των πολιτών επιρρίπτει την ευθύνη για τις καταστροφές στην κυβέρνηση και το 26,9% στους εργολάβους. Οι δημοτικές αρχές έρχονται τρίτες με 15,4%, ενώ το 12,9% απαντά «όλοι».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «εθνικός διάλογος» για τη νέα ΚΑΠ: ούτε τα προσχήματα

Γράφει ο Χαράλαμπος Κασίμης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 30 Μαρτίου 2015 - Αύγουστος 2019
Ο «εθνικός διάλογος» για τη νέα ΚΑΠ: ούτε τα προσχήματα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χάσαμε δικαστικά. Αλλά πολιτικά τι κάναμε επί επτά χρόνια;

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ για τον 13ο και 14ο μισθό;
Χάσαμε δικαστικά. Αλλά πολιτικά τι κάναμε επί επτά χρόνια;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το πληρώνειν εστί τελικώς αποτυχείν (;)

Γράφει η ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΙΓΚΡΑ, διδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Το πληρώνειν εστί τελικώς αποτυχείν (;)
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 17/8/2026

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
Πάτησε τον Αχινό, 17/8/2026
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για τον Νίκο Καλογερόπουλο

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Για τον Νίκο Καλογερόπουλο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ένας ακόμα Δεκαπενταύγουστος

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ένας ακόμα Δεκαπενταύγουστος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Παναγιά η Αγιασώτισσα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Η Παναγιά η Αγιασώτισσα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγιος Θεράπων 2026: Κι αυτό θα ξεχαστεί;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ, Αρχιτέκτονας, μέλος του ICOMOS
Αγιος Θεράπων 2026: Κι αυτό θα ξεχαστεί;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πυρκαγιές, συλλήψεις και δημόσιες (;) πολιτικές

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ*
Πυρκαγιές, συλλήψεις και δημόσιες (;) πολιτικές
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Αμπελουργίας και η Ανεμώτια συνεχίζει να μεταμορφώνεται

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών Μιχάλης Μαρμάρου γράφει για μια γιορτή που ένωσε ανθρώπους, παράδοση και δημιουργία
Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Αμπελουργίας και η Ανεμώτια συνεχίζει να μεταμορφώνεται
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μ.Θ.Μ. ή μουσικό ΜάΘηΜα ζωής

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Μ.Θ.Μ. ή μουσικό ΜάΘηΜα ζωής
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ειρήνης του Gömeç η «Συνύπαρξη»

Αντιπροσωπείες από τη Λέσβο και τα απέναντι παράλια συζητούν για την ειρηνική συνύπαρξη και την ελληνοτουρκική προσέγγιση
Στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ειρήνης του Gömeç η «Συνύπαρξη»