× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάνω από 10 μονάδες ο Κιλιτσντάρογλου μπροστά από τον Ερντογάν

Διευρυμένο είναι και το προβάδισμα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, αλλά σε επίπεδο κομμάτων η διαφορά είναι οριακή.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2023

Πάνω από 10 μονάδες ο Κιλιτσντάρογλου μπροστά από τον Ερντογάν

Σημαντικό προβάδισμα εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία φαίνεται να έχει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο προεδρικός υποψήφιος της «Εθνικής Συμμαχίας», όπως έχει ονομαστεί η σύμπραξη των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά περισσότερες των 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Εθνική Συμμαχία προηγείται κατά περισσότερες από 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των συμμάχων του. Επίσης, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφαλίζει ένα άνετο 10%.

Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 20 χρόνια που κυβερνά την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με ουσιαστική αμφισβήτηση της εξουσίας του. Αιτίες, η μακρά οικονομική κρίση και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, με διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, αλλά και η διαχείριση του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου, με τους πολίτες να είναι οργισμένοι.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Aksoy Research το Σάββατο και πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου εξασφαλίζει το 55,6% των ψήφων έναντι 44,4% του Ερντογάν και το μπλοκ της αντιπολίτευσης εξασφαλίσει το 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%. Το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 38,2% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου από την Alf Research, έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 55,1% και ο Ερντογάν το 44,9%. Το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP) είναι το δημοφιλέστερο με το 31,8% των ψήφων, ενώ το AKP περιορίζεται στο 31%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίσει το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP εξασφαλίσει το 11,3% και το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 37,5% των ψήφων.

Τρίτη δημοσκόπηση, αυτή της Piar Research, έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο νικητής με το 57,1%, με τον Ερντογάν να περιορίζεται στο 42,9%. Το CHP εξασφαλίζει το 32,3%, το AKP το 30,8% και το HDP το 11,6%. Η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίζει το 46,4%, ενώ AKP και MHP το 37,8%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσκόπηση της ORC Research δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου στο 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-6 Μαρτίου, πριν ο επικεφαλής του CHP οριστεί κοινός προεδρικός υποψήφιος του μπλοκ της αντιπολίτευσης.

Η επίδραση του σεισμού και η διαχείρισή τη είναι φανερό ότι έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη δημοτικότητα του κυβερνώντος AKP. Σε δημοσκόπηση της Metropoll, το 34,4% των πολιτών επιρρίπτει την ευθύνη για τις καταστροφές στην κυβέρνηση και το 26,9% στους εργολάβους. Οι δημοτικές αρχές έρχονται τρίτες με 15,4%, ενώ το 12,9% απαντά «όλοι».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου