× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ζωγραφιά της Μαρίας

Γράφει η ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΡΑΣΒΙΤΣΟΥ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/11/2019

Η ζωγραφιά της Μαρίας
' χρόνος ανάγνωσης

Την πρώτη φορά που μου συνέβη, μου φάνηκε περίεργο. Τη δεύτερη σκέφτηκα πως μου είχε ξανασυμβεί και από την τρίτη και μετά σκέφτομαι πως έτσι απλά συμβαίνει.

Πετάς κάτι ψηλά, και αυτό, αντί να πέσει, χάνεται! Ο νόμος της βαρύτητας δεν λειτουργεί πάντα. Ίσως κι αυτός, όπως όλοι οι νόμοι, να λειτουργεί επιλεκτικά και να ισχύει μόνο για κάποια αντικείμενα-σώματα. Ίσως πάλι η ισχύς των νόμων να είναι μιά φύση επιλεκτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ήμουν μικρή κάθε φορά που πετούσα κάτι ψηλά στεκόμουν και περίμενα να δω αν θα πέσει. Συνήθως έπεφτε. Σπάνια δεν έπεφτε. Τώρα πια έχω βαρεθεί αυτό το παιχνίδι. Είτε πέσει, είτε όχι δεν περιμένω. Φεύγω.
Τι είναι αυτό που μπορεί κάποιος να πετάξει ψηλά; Το καπέλο του• ή μια πέτρα• ή μια δέσμη από μολυσμένα φλιπ φλοπ.

Η φίλη μου η Μαρία ζωγράφισε ένα ολοστρόγγυλο φεγγάρι και το πέταξε ψηλά. Η ζωγραφιά της χάθηκε. Εκείνη όμως πιστεύει ότι καρφώθηκε στον ουρανό. Όταν της λέω πως αυτό δεν είναι το δικό της, νομίζει πως τη ζηλεύω και κακιώνει. Η ζωγραφιά της ξέφυγε, εκείνη όμως επιμένει να τη βλέπει καρφωμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λένε πως η βαρύτητα είναι μιά δύναμη. Μια δύναμη όμως δεν μπορεί, κάποιες φορές θα ξεκουράζεται• και τότε είναι που την πιάνουν στον ύπνο και της ξεφεύγουν εκείνα που δεν πέφτουν.

Αυτό που δεν έχουμε ακόμα καταλάβει είναι ότι όλες οι εξεγέρσεις γίνονται ενάντια στον νόμο της βαρύτητας. Ενάντια σε όλα εκείνα που μας βαραίνουν, μας δένουν, μας φιμώνουν, μας αφαιρούν κάθε κίνηση, αφού μόνο η κίνηση μπορεί να την αμφισβητήσει.

Γι’αυτόν τον λόγο μου προκαλούν θλίψη τα αγάλματα που πέτρωσαν την κίνηση. Κουβαλούν άθελά τους το μήνυμα πως οι κινήσεις μπορεί κάποτε να γίνουν αγάλματα, στολίδια σε μιά πλατεία, για να θυμίζουν στους ονειροπαρμένους πως ακόμα και τα μεγάλα κινήματα κάποτε γίνονται ... πέτρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια νέα αρχή γεμάτη όνειρα και προκλήσεις

Ο χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για το σχολικό έτος 2025-2026
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/9/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το χαράτσι που δεν λέει να φύγει!

Από το ΕΕΤΗΔΕ στον ΕΝΦΙΑ η ιστορία ένος «έκτακτου φόρου» τπου μας επιβλήθηκε το 2011 με τα μνημόνια και θα έπρεπε να είχε καταργηθεί με την έξοδο από αυτά
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Υπομονή

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΕΤΣΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΔΕΘ

Γράφει η ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ το μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Θάνατος από πείνα, το σχέδιο του Ισραήλ»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Μήνυμα Ιμάμογλου από τα μπουντρούμια της Σιλίβρι στη Μυτιλήνη

Συνάντηση αυτοδιοικητικών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ιστορικό ταξίδι μνήμης σε Μοσχονήσι και Γενιτσαροχώρι

Εκδρομή διοργανώνει η συνδικαλιστική παράταξη Συλλογική Εκπαιδευτικών
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Βέη «Χωρίς Πυξίδα»

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΙΛΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η λειψυδρία είναι εδώ!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Η ειρήνη δεν έχει ηλικία»: Η Λέσβος στέλνει μήνυμα στον κόσμο

Ο Πάρης Βουνατσής, πρόεδρος της «Συνύπαρξης» μιλά στο «Ν» για το όραμα που έγινε πραγματικότητα με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης που ξεκινά αύριο, Τρίτη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ