× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προβοκάτορες και προβοκάτσιες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2019

Προβοκάτορες και προβοκάτσιες

Άνοιξα τον υπολογιστή μου και τυχαία, μα εντελώς τυχαία, έπεσα πάνω στην Βικιπαίδεια στο λήμμα «προβοκάτσια»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή το θέμα έχει κάποιο ενδιαφέρον σας μεταφέρω τι γράφει:

Γενικά: «Γενικά προβοκάτσια χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε προκλητική δόλια ενέργεια που διεγείρει ή αποσκοπεί είτε σε πράξεις βίας και εκδίκησης είτε σε δημιουργία γενικότερης σύγχυσης σε πρόσωπα ή ομάδες ατόμων ή και σε συγκεκριμένα κοινωνικά σύνολα»
«… Συνηθέστερες εκδηλώσεις ή χώροι που μπορεί να σημειωθεί η προβοκάτσια είναι οι διαδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, πορείες ή και εγκαταστάσεις… κλπ.»

Σκοπός: «απώτερος σκοπός αυτών που δημιουργούν προβοκάτσια είναι είτε η γενικότερη υιοθέτηση κάποιων ψευδών απόψεων που μπορεί να βλάψουν κάποιον ή κάποιους μέχρι και παρότρυνση ή υποκίνηση σε ενέργειες εκδίκησης…»
«Αυτοί που ενεργούν ή μηχανεύονται γενικά προβοκάτσια χαρακτηρίζονται προβοκάτορες» (οι υπογραμμίσεις δικές μου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά γράφει η Βικιπαίδεια στο λήμμα «προβοκάτσια» κι όποιος θέλει να το επιβεβαιώσει μπορεί πανεύκολα θα βρει μάλιστα κι άλλες συμπληρωματικές πληροφορίες που για λόγους οικονομίας της παρέλειψα.

Έρχομαι τώρα στα καθ’ ημάς:
Σάββατο, 9 Νοέμβρη σε ένα κλαμπ στο γκάζι την ώρα που έχει κορυφωθεί το γλέντι ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ και ενώ μέσα στο κλαμπ βρίσκονται περί τους τριακόσιους νέους ανθρώπους «γίνεται ΝΤΟΥ από δέκα άτομα μπαίνοντας με βρισιές μέσα στο μαγαζί δημιουργώντας τον πανικό και τον φόβο στον κόσμο. Δίνοντας διαταγές όπως: γονατίστε τώρα!! τα χέρια στα κεφάλια όλοι!!! Μην έχοντας συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είναι αυτοί νομίζεις ότι γίνεται τρομοκρατική επίθεση τύπου Μπατακλάν ή είναι ληστεία τύπου τράπεζας.
Νιώθοντας φυσικά τον φόβο ότι εάν κουνηθείς σε σκότωσαν.

Περνώντας τα λεπτά συνειδητοποιείς ότι είναι της δίωξης. Για μια ώρα η εικόνα είναι μια: 300 άτομα γονατιστά με τα χέρια στο κεφάλι σαν έτοιμα για εκτέλεση μέσα σε χώρο διασκέδασης. Ντροπή και αποτροπιασμός. Μετά μια ώρα και μην έχοντας την δυνατότητα να μιλήσεις ούτε στον διπλανό σου, ούτε στο τηλέφωνο, ούτε να κουνηθείς, ελέγχεσαι και βγαίνεις από το μαγαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα έξω η ίδια, 10 άτομα στημένα με την πλάτη στον τοίχο και τα χέρια ανοιχτά, έτοιμα σαν για εκτέλεση από τους Ναζί, στους γύρω δρόμους 10 αυτοκίνητα, 3 πούλμαν και γύρω στους 60 αστυνομικούς να την έχουν πέσει λες και βρήκαν την γιάφκα με τους τρομοκράτες». (Περιγραφή από τον Dj του μαγαζιού Γιώργο Απέργη) και καταλήγει «ο φασισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν».

«Ευρήματα» από την επίθεση της αστυνομίας βρέθηκαν σε καμιά δεκαριά άτομα. Ούτε καν αστεία. Είναι απολύτως βέβαιο πως περισσότερα «ευρήματα» θα βρεθούν στο εκκλησίασμα το πρωί μιας Κυριακής «δια φαρμακευτικήν χρήσην».
Όμως γιατί όλα αυτά; Οι φωνές των εφορμούντων: «Σκάσε μωρή και γδύσου», «ναι ρε χούντα, το κατάλαβες;», «δημοκρατία έχουμε; Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος» πού αποσκοπούσαν μια βδομάδα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται;

Και σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια πώς είπαμε πως λέγεται «οποιαδήποτε προκλητική δόλια ενέργεια που διεγείρει ή αποσκοπεί είτε σε πράξεις βίας και εκδίκησης είτε σε δημιουργία σύγχυσης;» Και, πάντα σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, πώς είπαμε πως λέγονται αυτοί που ενεργούν και μηχανεύονται τέτοιες ενέργειες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζουμε: ΑΣΟΕΕ, ρεπορτάζ από τον τύπο, tvxs
«Συγκέντρωση φοιτητών που διαμαρτύρονταν για την κατάργηση του ασύλου χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο το μεσημέρι της Δευτέρας. Η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο προαύλιο της Σχολής.

Τα ΜΑΤ βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλουν στο πανεπιστήμιο με άγρια επίθεση κατά των φοιτητών. Ωστόσο, οι φοιτητές ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα και στάθηκαν οργανωμένα, μπροστά στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου, φωνάζοντας συνθήματα απέναντι στα ΜΑΤ.

Πρόκειται για πρωτοφανείς εικόνες με ΜΑΤ και φοιτητές να βρίσκονται αντικριστά στο προαύλιο ενός Πανεπιστημίου. «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, Η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73», φώναζαν οι φοιτητές, εν μέσω δακρυγόνων και με τους πάνοπλους αστυνομικούς απέναντί τους.»

Παρατήρηση πρώτη: Η κυβέρνηση και ο πολιτικός προϊστάμενος των ΜΑΤ Χρυσοβορίδης απέδειξε έμπρακτα πώς εννοούν το μη άσυλο.
Παρατήρηση δεύτερη: Μάλλον δεν είμαι ούτε ο μόνος ούτε ο πρώτος που θυμάται ότι σε λιγότερο από μήνα είναι η επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Απ’ ότι φαίνεται τα ΜΑΤ γιόρτασαν τα προεόρτια του ανδραγαθήματος Κορκονέα.
Παρατήρηση τρίτη: Αύριο είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου. Πιστεύω πως πολύ λίγοι θα φαντάζονταν ότι σαράντα έξι χρόνια μετά επίγονοι της χούντας, Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης κλπ, θα ήταν υπουργοί σε μια δημοκρατική κυβέρνηση (ειλικρινά, προβληματίστηκα πάρα πολύ αν θα έβαζα εισαγωγικά ή όχι στο «δημοκρατική»).

Παρατήρηση τέταρτη και τελευταία. Αύριο θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είναι από τις συνηθέστερες «εκδηλώσεις ή χώροι» που μπορεί να σημειωθεί προβοκάτσια.

Ελπίζω οι φόβοι μου να βγουν αβάσιμοι. Αν όμως δεν βγουν, οι προβοκάτορες, τόσο αυτοί που θα ενεργήσουν όσο και αυτοί που θα μηχανευτούν την προβοκάτσια, θα έχουν υπογράψει την ομολογία τους από πιο μπροστά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας