× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κι όποιος δεν καταλαβαίνει…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2019

Κι όποιος δεν καταλαβαίνει…

Πάλι για τη ΔΕΗ. Αυτή τη φορά όμως πιάσαμε τον κλέφτη με την γίδα στην πλάτη.Ας πάρουμε ,λοιπόν, τα πράματα με τη σειρά.

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», τον «εκσυγχρονισμό» της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (γιατί; Είναι κι αυτή ζημιογόνα;)

Βέβαια, όπως λέγαμε και σε προηγούμενο κείμενο, αυτοί που την πληρώνουν πρώτοι είναι οι εργαζόμενοι με κατάργηση μονιμότητας, πλήρη επικράτηση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, κατάργηση του εκπτωτικού τιμολογίου για τους εργαζόμενους, προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» κλπ. Αμέσως μετά έρχονται οι καταναλωτές με αυξημένα τιμολόγια γι’ αυτούς και εκπτωτικά τιμολόγια για τις μεγαλοεπιχειρήσεις.

Για όλα τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή ρωτώντας πώς τοποθετείται η Eπιτροπή στα ζητήματα αυτά.

Ιδού λοιπόν τι απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος Πιερ Μοσκοβισί (σοσιαλιστή παρακαλώ!!!)

«Η Επιτροπή επιθυμεί να τονίσει ότι οποιαδήποτε ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού ενεργειακού τομέα, στην αύξηση του επιπέδου του ανταγωνισμού, καθώς και στην προσφορά περισσότερων επιλογών για τους καταναλωτές, μιας ευπροσάρμοστης αγοράς και καλύτερων επενδυτικών ευκαιριών.»

Στη συνέχεια «Οποιοδήποτε σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) θα συζητηθεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στον τομέα της Ενέργειας, όπως η ολοκλήρωση του μοντέλου-στόχου για την ηλεκτρική ενέργεια και η δέσμευση για εκποίηση του 40% του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, με σκοπό τη συμμόρφωση με τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαιοδοτικών οργάνων σχετικά με τις αποφάσεις της Επιτροπής […] για τον λιγνίτη. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά χονδρικής.»

Σχετικά δε με τα εργασιακά δικαιώματα αναφέρει ότι «Η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις ιδιωτικών εταιρειών. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι κάθε απόφαση που αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το σχετικό κεκτημένο της ΕΕ και με την εθνική νομοθεσία για την εφαρμογή του[…]»

Ο κ. Π.Μ. απ’ ευθείας και χωρίς περιστροφή ξεκαθαρίζει: ό,τι κάνετε σκοπό θα πρέπει να’ χει τον «εκσυγχρονισμό», τον ανταγωνισμό, την προσφορά περισσότερων επιλογών στους καταναλωτές, μια ευπροσάρμοστη (!!!) αγορά και επενδυτικές ευκαιρίες.

Δηλαδή, εκσυγχρονισμός: να φύγει το δημόσιο απ’ τη μέση. Ανταγωνισμός: Να μπουν οι ιδιώτες. Περισσότερες επιλογές: Περισσότεροι ιδιώτες. Ευπροσάρμοστη αγορά και επενδυτικές ευκαιρίες (αυτά χωρίς επεξήγηση).
Στη συνέχεια, κι όχι χωρίς κάποια διαφαινόμενη απορία και εκνευρισμό μας λέει: Μα αφού έχετε δεσμευθεί για την «ολοκλήρωση του μοντέλου-στόχου για την ηλεκτρική ενέργεια» και για την «εκποίηση του 40% του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ» τι μας ρωτάτε;

Ερωτήσεις δικές μου:
1. Εμείς δεν κάνει να μάθουμε ποιος είναι αυτός ο στόχος- μοντέλο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί, αφού έτσι κι αλλιώς εμείς είμαστε που θα τον πληρώσουμε;
2. Οι μονάδες που καίνε λιγνίτη βλάπτουν το περιβάλλον τώρα που τις έχει η ΔΕΗ, ενώ όταν θα «εκποιηθούν» και τις πάρει άλλος τότε δεν θα μολύνουν; Αν τις πάρει, ας πούμε, ο Μυτιληναίος ή κάποιος άλλος μεγαλοκαρχαρίας δεν θα πειράζει να μολύνουν;
Όμως την απάντηση μας την δίνει ο ίδιος: «Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά χονδρικής». Άρα κι εδώ ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα, ήτοι: αγορά.
Όσον αφορά στα εργασιακά μας λέει ότι δεν μπορεί να παρέμβει μεν σε ιδιωτικές εταιρείες αλλά για τα εργασιακά υπάρχει και το σχετικό κεκτημένο της Ε.Ε. Δηλαδή η κατάργηση της μονιμότητας, οι ελαστικές μορφές εργασίας και όλα τα σχετικά…

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πώς νομίζει ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ τα λαϊκά νοικοκυριά, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα απολαμβάνουν νέες ελαφρύνσεις και προνόμια (προβλέπονται μέσα στο νομοσχέδιο) η θέση του κ.Π.Μ, δηλαδή της Επιτροπής, ήταν «τρία πουλάκια κάθονται».

Με τις απαντήσεις αυτές όμως του Π.Μ. έγινε φανερό ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, όχι μόνο έχει τις ευλογίες της Ε.Ε. αλλά έχει συνταχθεί με την καθοδήγησή της.
Έτσι, για μια ακόμα φορά, γίνεται ξεκάθαρο ότι η πορεία μας στην Ευρωπαϊκή ένωση είναι προδιαγεγραμμένη και ο τελικός προσδιορισμός απόλυτα συγκεκριμένος.

Και για όποιους το αντιλαμβάνονται και συμφωνούν δεν έχω να πω τίποτα. Όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν.

Όποιος όμως δεν το καταλαβαίνει ακόμα…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Πέτρος και η Κοινωνική αναλγησία

Ούτε ένα ευρώ εδώ και έξι μήνες για τον άνθρωπο με σύνδρομο Down
ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για τη βαρβαρότητα της υποκρισίας

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 6/7/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η κατά Χριστόν παιδαγωγία και οι «Ιεροί εξεταστές»

Γράφει ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ένας χρόνος πέρασε (μέρος `Β)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο κορωνοϊός και η παρακμή των ΗΠΑ

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στη Τουρκία

Στην επαρχία Σακάρια στη βορειοδυτική Τουρκία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Συγχαρητήρια στην Ειρήνη Μελισσαροπούλου

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΚΑΜΠΕΡ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 3/7/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο καφενές του Κέκκου στον Πλάτανο…

Ιστορίες της παλιάς μου γειτονιάς
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ