Απογοητευμένοι οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου
Δεν έχει καμία ενημέρωση για την πορεία εκκαθάρισης της Συνεταιριστικής ο Σύλλογος μεριδιούχων. Τα μέλη του Συλλόγου περίμεναν αυστηρότερες ποινές για τους ενόχους της «μεγάλης» δίκης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/1/2023
Ο πρόεδρος Βασίλης Γάλλος και ο γενικός γραμματέας Μπάμπης Αράπης μίλησαν στο «Ν» 99 FM και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» για την «μεγάλη» δίκη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου.
Ο κ. Γάλλος τόνισε πως η δίκη έγινε με γρήγορες διαδικασίες και πρόσθεσε «περιμέναμε κάτι πιο αυστηρό και πιο ουσιαστικό σε σχέση με τις αποφάσεις του δικαστηρίου». Αναγνώρισε βέβαια ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε καταλογισμό ευθυνών. Ωστόσο θεωρεί πως οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι αναντίστοιχες με την βαρύτητα των κατηγοριών που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο. Χαρακτηριστικά είπε: «νομίζω πως πέσανε πολύ στα μαλακά οι κατηγορούμενοι». Ο κ. Αράπης τόνισε: «δεν αισθάνομαι καθόλου δικαιωμένος από όλη την υπόθεση. Από την αρχή που ξεκίνησε το εγχείρημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας μέχρι εδώ που έχουμε φθάσει. Μοιάζει μια επανάληψη πολλών από όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα. Να αναφέρω το παράδειγμα της ναυτιλιακής (σ.σ. εννοεί την ΝΕΛ), το παράδειγμα του χρηματιστηρίου όπου έμειναν όλοι ατιμώρητοι. Κι αυτός είναι ο λόγος που επαναλαμβάνονται αυτού του είδους τα σκάνδαλα».
Σχολιάζοντας την κατάληξη της Συνεταιριστικής ο κ. Αράπης σημείωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος έπρεπε να είχε προλάβει την κατάσταση από την Αρχή. Ήταν γνωστό ότι τα οικονομικά της τράπεζας δεν πήγαιναν καλά. Έπρεπε να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος στην λειτουργία της Συνεταιριστικής». Κατά την άποψη του κ. Αράπη ο ορισμός Επιτρόπου στις αρχές του 2005 δεν ήταν αρκετή για να διασωθεί η Συνεταιριστική. Κατά την άποψη του θα έπρεπε να έχουν γίνει πιο δραστικές παρεμβάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και τόνισε: «Δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στην θέση αυτή και να μιλάμε για δίκες, ενόχους και τιμωρίες αν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επέμβει δραστικά. Δεν θα είχαν χαθεί τα χρήματα που είχαν επενδύσει τόσοι άνθρωποι σε αυτή την προσπάθεια. Ανθρώπων που πίστεψαν στην συνεταιριστική οικονομία και έβαλαν τα χρήματα τους για να συγκεντρωθεί το αναγκαίο κεφάλαιο».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Αράπης τόνισε πως ο Σύλλογος ενδιαφέρεται, κατά κύριο λόγο, οι μεριδιούχοι να μην κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές της τράπεζας. Δηλαδή να μην εφαρμοστεί η πρόβλεψη του καταστατικού της Τράπεζας πως σε περίπτωση ζημίας οι μεριδιούχοι έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν το διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχαν. Αυτό σημαίνει πως κάθε ένας μεριδιούχους που είχε μερίδια αξίας 500 ευρώ χάνει τα χρήματα αυτά και θα κληθεί να πληρώσει άλλα 500 ευρώ για να καλύψει της ζημιές της τράπεζας. Από την πλευρά του ο κ. Γάλλος τόνισε: «Δεν θεωρούμε ξεγραμμένη υπόθεση την αξία των μεριδίων που έχουμε χάσει. Διεκδικούμε όλοι οι μεριδιούχοι να λάβουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν στην Συνεταιριστική.
Καμία ενημέρωση για την διαδικασία της εκκαθάρισης
«Η ενημέρωση που έχουμε για την εξέλιξη της εκκαθάρισης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου από την εκκαθαρίστρια εταιρεία είναι μηδαμινή εδώ και κάμποσα χρόνια. Ούτε μας ενημερώνουν ούτε έχουμε δει να δημοσιεύονται ισολογισμοί εκκαθάρισης όπως γίνονταν τα πρώτα χρόνια, όταν εκκαθαριστής ήταν ο κ. Ανδριώτης ο πρώτος εκκαθαριστής που είχε διοριστεί από την Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν έχουμε εικόνα τι γίνεται με τα χρέη προς την Συνεταιριστική και φυσικά δεν λαμβάνουμε καμία σχετική ενημέρωση. Επιπρόσθετα η PQH είχε πολύ αδύναμη παρουσία στην δίκη (σ.σ. εννοεί την αποβολή της πολιτικής αγωγής από την δίκη). Κι αναρωτιόμαστε ποια είναι η αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος σε αυτή την κατάσταση.
Με τον τρόπο που έγινε αυτή η δίκη θεωρούμε ότι δεν υπήρξε υπεράσπιση των συμφερόντων της τράπεζας, του δημοσίου και των μεριδιούχων» σημείωσε ο κ. Βασίλης Γάλλος.
Ακόμη ο κ. Γάλλος τόνισε πως ο Σύλλογος Μεριδιούχων είχε κάνει αίτηση να παραστεί στην μεγάλη δίκη της Συνεταιριστικής με συνήγορο πολιτικής αγωγής. Όμως το αίτημα του Συλλόγου δεν έγινε δεκτό.
Δείτε το βίντεο: