× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πέντε χρόνια φυλάκιση σε ζευγάρι ιδιοκτητών φροντιστηρίου για πλαστά πτυχία αγγλικών

Χρειάστηκαν πολλές δικάσιμοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας, ενώ δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά σε πρώτο βαθμό και ασκήθηκε έφεση

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 13/1/2023

Πέντε χρόνια φυλάκιση σε ζευγάρι ιδιοκτητών φροντιστηρίου για πλαστά πτυχία αγγλικών
κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας

110 πλαστά πτυχία, πέντε δικηγόροι, δύο στην πολιτική αγωγή και τρεις στην υπεράσπιση, κατηγορούμενοι ένα ζευγάρι ιδιοκτητών φροντιστηρίου, κέντρου ελευθέρων σπουδών στη Μυτιλήνη, δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας, μάρτυρες υπεράσπισης, πολλές δικάσιμοι και ομολογουμένως πολύς εκνευρισμός χαρακτήρισε την υπόθεση πλαστογραφίας αγγλικών πιστοποιητικών που ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για πλαστογραφία με ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 360 ημερησίων μονάδων προς 30 ευρώ ημερησίως, χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού για κανέναν από τους δύο. Την ίδια πρόταση με μεγαλύτερη χρηματική ποινή είχε προτείνει λίγο πριν η εισαγγελέας.

Για «στρατοδικείο» έκανε λόγο ο κ. Πανταζής, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης μόλις άκουσε την απόφαση και τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών, ενώ χειροκρότημα ξέσπασε στο ακροατήριο με την ανακοίνωση της απόφασης από παθόντες των πλαστών πτυχίων αγγλικών, που αποκλείστηκαν από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχασαν τη θέση τους στο δημόσιο εξαιτίας όλης αυτής της συνθήκης. Μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή αγωνιούσαν αν θα δικαιωθούν... τέσσερα και περισσότερα χρόνια μετά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις που έκαναν μετά το πέρας της δίκης, μία παθούσα, η δικηγόρος πολιτικής αγωγής Νίκη Τσιριγώτη που δέχτηκε διάφορα πυρά από τους αντίδικους κατά τη διάρκεια των δικασίμων, ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Πετρέλλης και ο δικηγόρος Πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Λαμπράκης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν επίσης ο Αλέξανδρος Ροδίτης και ο κ. Πανταζής.

To ιστορικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση αφορούσε αποκλειστικά στο πτυχίο πιστοποίησης αγγλικών Cambridge με όνομα «Bulats», το οποίο από το 2020 αντικαταστάθηκε από το Lingua Skill. Μεσάζοντας από την Cambridge στην Ελλάδα για δεκάδες εξεταστικά κέντρα της χώρας ήταν ο κ. Παυλίδης, υπεύθυνος του φορέα πιστοποίησης. Ο κ. Παυλίδης, μάλιστα μετά τον σάλο που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2019 και τα πλαστά πτυχία, που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο στην Ελλάδα έπαυσε να είναι φορέας πιστοποίησης και ανέλαβε η Cambridge.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του πτυχίου είναι ότι δεν αφορά σε πτυχίο αγγλικών όπως τα γνωστά. Οι εξετάσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω προγράμματος υπολογιστή, απευθύνονται σε ενήλικες, δεν περιέχουν τεστ στον προφορικό λόγο και την έκθεση και αναλόγως του επιπέδου των απαντήσεων σε κλιμακωτές ερωτήσεις, το αποτέλεσμα δείχνει σε ποιο επίπεδο είναι ο εξεταζόμενος: από Α1 που είναι βασικά, Β1 που αντιστοιχεί σε Lower και C2 που αντιστοιχεί σε Proficiency.

Τη μέθοδο αυτού του πτυχίου επέλεξαν πολλοί συντοπίτες μας, καθώς παρακολουθούσαν ταχύρρυθμα μαθήματα σχεδόν σχολικού έτους σε διάρκεια, και στη συνέχεια έδιναν εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων μπορούσε να προσκομιστεί σε δημόσιο διαγωνισμό και προκηρύξεις όπως του ΑΣΕΠ. Καθώς από το 2014 έως το 2019 αποκλειστικά το κέντρο ελευθέρων σπουδών Μυτιλήνης στο εδώλιο παρείχε αυτή την πιστοποίηση στη Λέσβο, όλοι όσοι ήθελαν να τη λάβουν πήγαιναν σε αυτό, από τη Μυτιλήνη, τη Γέρα, το Πλωμάρι και άλλες κοινότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποιοι μάρτυρες δεν γνώριζαν αν ευθύνεται αποκλειστικά το φροντιστήριο ή αν έπεσε θύμα πλάνης του φορέα πιστοποίησης που εμπιστεύονταν απόλυτα- ο οποίος όμως έχει απαλλαχθεί από τις κατηγορίες σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν προσπάθησε η υπεράσπιση να ρίξει τα βλέμματα, ο οποίος μάλιστα παρέστη σε όλες τις δικασίμους, πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε απορία και προβληματισμό που προέκυπτε. Παράλληλα η υπεράσπιση και οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι εφόσον παρείχαν κανονικά μαθήματα ταχύρρυθμα πριν από τις εξετάσεις, δεν είχαν κανέναν λόγο να εμπλακούν σε πλαστογραφία. Ωστόσο η εισαγγελέας που δεν πείσθηκε, τόνισε ότι η εγγύηση επιτυχίας διόγκωνε τη φήμη και συνεπακόλουθα την πελατεία του κέντρου σπουδών.

Το ζευγάρι των κατηγορουμένων είναι παντρεμένο με δύο παιδιά. Η ιδιοκτήτρια άνοιξε το κέντρο το 2009 και άρχισε να συνεργάζεται με τον φορέα πιστοποίησης το 2014. Ο σύζυγός της είναι στέλεχος στο δημόσιο, ενώ παρουσιάστηκε η εθελοντική της δράση σε ΕΠΑΛ και παιδιά ΑμεΑ.

Από την άλλη, όσο ταλαιπωρημένοι και αν είναι οι κατηγορούμενοι από το φροντιστήριο- ειπώθηκε δε αρκετές φορές ότι η ιδιοκτήτρια υπέστη νευρικό κλονισμό στο άκουσμα των πλαστών πτυχίων, οι ίδιοι οι παθόντες που δεν χωρούσαν και στους διαδρόμους του δικαστικού Μεγάρου όταν πρωτοξεκίνησε η υπόθεση, βρέθηκαν υπόλογοι απέναντι στον ΑΣΕΠ, ενώ αποδείχτηκε ότι όσα χρήματα έδωσαν παρακολουθώντας επί μήνες αγγλικά, έμειναν με ένα πτυχίο πλαστό στο χέρι, σε απόγνωση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου