× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Βυζαντινή Μουσική υποψήφια άυλη πολιτισμική κληρονομιά της UNESCO

Γράφει ο π. Στρατής Γιουσμάς

Δημοσίευση 13/2/2019

Η Βυζαντινή Μουσική υποψήφια άυλη πολιτισμική κληρονομιά της UNESCO
' χρόνος ανάγνωσης

Η Βυζαντινή Μουσική είναι η μουσική της Ορθοδόξου εκκλησίας, η μουσική της Ελλάδος, η μουσική των  Ελλήνων και των Αγγέλων όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Είναι η κατ' εξοχήν μουσική της εκκλησίας μας διότι είναι η μόνη ανά τον κόσμο αναντικατάστατη μουσική πού αποδίδει στην εντέλεια τον ειδικό χαρακτήρα των ύμνων, δηλαδή της χαράς, της λύπης, της ευχαριστίας, της παρακλήσεως θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίζαμε και ως προσευχητική μουσική.

Η Βυζαντινή Μουσική δύναται να θεωρηθεί ως μία διεθνής γλώσσα. Τον Απρίλιο του 2018 κατατέθηκε στη Γραμματεία της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς o φάκελος υποψηφιότητας για εγγραφή της «Ψαλτικής Τέχνης (Βυζαντινής μουσικής)» στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φάκελος, που συνέταξαν από κοινού Κύπρος και Ελλάδα, με την στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, τεκμηριώνει την αξία της «Ψαλτικής Τέχνης» ως το κύριο μέσο επικοινωνίας της θρησκευτικής λατρείας των ανά την υφήλιο Ορθόδοξων χριστιανών και σπουδαίο είδος φωνητικής μουσικής τέχνης.

Στόχος της υποψηφιότητας είναι η ανάδειξη της σημασίας μελέτης και διάσωσης της ψαλτικής προς όφελος των νεότερων γενεών, αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων φορέων, με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, για την πραγματοποίηση δράσεων προβολής και διάδοσης. Η αναγνώριση της «Ψαλτικής Τέχνης» από την UNESCO, θα την κατοχυρώσει ως μοναδικής αξίας προφορική παράδοση και μουσικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα θα εξεταστεί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που ορίζει η Σύμβαση, το φθινόπωρο του 2019.

  

Ο π. Ευστράτιος Γιουσμάς είναι Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Πατέρων Α’ Οικουμενικής Συνόδου στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Διευθυντής στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Μητροπόλεως Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ