× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «ασφαλής τρίτη χώρα»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση 24/8/2022

Η «ασφαλής τρίτη χώρα»
' χρόνος ανάγνωσης

Τον Ιούνιο του 2021, με κοινή υπουργική απόφαση, η Τουρκία συμπεριλήφθηκε στον εθνικό κατάλογο ασφαλών τρίτων χωρών για αιτούντες άσυλο με χώρα καταγωγής μεταξύ άλλων τη Συρία και το Αφγανιστάν. Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφερε τότε ότι όσοι προέρχονται από αυτές τις χώρες μπορούν να αιτηθούν διεθνούς προστασίας στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας, καθώς εκεί «αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα». Μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός θα ήταν «σημαντικό βήμα» για την αντιμετώπιση της δράσης των διακινητών και δήλωνε ότι Σύροι ή Αφγανοί μεταξύ άλλων εθνικοτήτων «δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα».

Ενα χρόνο μετά, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση των 38 ανθρώπων στη νησίδα του Εβρου, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα, η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Εβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα». Πόσο «ασφαλής» είναι μία χώρα που καταφεύγει σε αυτές τις πρακτικές; Πώς μπορεί κάποιος να προσμένει σε μια φυσιολογική ζωή όταν αντί για άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν πιόνι;

Δεν χρειαζόταν, όμως, καν να φτάσουμε στο ζήτημα της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών για να επισημανθεί πόσο διάτρητο είναι το αφήγημα της «ασφαλούς τρίτης χώρας». Σε κάθε εξέταση αιτήματος ασύλου σταθμίζονται η «εσωτερική» και «εξωτερική» αξιοπιστία των αιτούντων, κρίνονται οι ισχυρισμοί τους σε συνάρτηση με το προφίλ τους (ηλικία, χώρα καταγωγής, εκπαιδευτικό υπόβαθρο) και βάσει διαθέσιμων πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές. Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Σε σχετικά αιτήματα στο παρελθόν οι χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου έχουν συμβουλευτεί κατά καιρούς δημοσιεύματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, καθώς και εκθέσεις επιτροπής του ΟΗΕ αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση που επικρατεί σε μια περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρξαν αποφάσεις ήδη από το 2018, αλλά και πιο πρόσφατα το 2021, οι οποίες έκριναν σε δεύτερο βαθμό ότι συγκεκριμένοι αιτούντες άσυλο από Συρία και Αφγανιστάν δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία καθώς η χώρα δεν ήταν για τους ίδιους ασφαλής, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις είχε θεωρηθεί ότι είχαν αναπτύξει εκεί επαρκείς δεσμούς. Κάθε αίτημα ασύλου –πρέπει να– εξετάζεται εξατομικευμένα.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ