× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σήμερα λιοστάσι ή λιοτρόπι

21 Ιουνίου, η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού-Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/6/2022

Σήμερα λιοστάσι ή λιοτρόπι

Από την πρώτη μέρα του Ιουνίου συνηθίζουμε να ευχόμαστε «καλό καλοκαίρι», αφού έτσι έχουμε μάθει, να θεωρούμε δηλ. τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλοκαίρι. Η μια από τις τέσσερις εποχές, οι οποίες αστρονομικά μεν υπήρχαν και υπάρχουν, μετεωρολογικά όμως μας τα μπερδεύουν κάποιες φορές. Και έχουμε δει να συμβαίνει να μπαίνουμε αυτομάτως από το χειμώνα σε μεγάλες ζέστες και τούμπαλιν.

Οι εποχές λοιπόν του χρόνου – Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας , οφείλονται στο ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο αλλά και γύρω από άξονά της, παρουσιάζοντας όμως μια κλίση στον άξονα περιστροφής της ως προς το επίπεδο περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο, περίπου 23,4ο . (Γι αυτό και οι υδρόγειοι σφαίρες, είναι στηριγμένες λοξά.)

Οι μέρες και οι νύχτες δεν έχουν όλες την ίδια διάρκεια σε ολόκληρο το έτος και ο ήλιος δεν ακολουθεί την ίδια πορεία κάθε μέρα στον ουρανό. Γνωρίζουμε καλά ότι οι μέρες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις νύχτες το καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο, ενώ το αντίθετο συμβαίνει το χειμώνα. Ακριβώς τα αντίθετα συμβαίνουν στο Νότιο Ημισφαίριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι τη μισή χρονιά το βόρειο ημισφαίριο γέρνει προς τον ήλιο και την άλλη μισή χρονιά το κάνει το Νότιο Ημισφαίριο. Οι περίοδοι αυτοί περιορίζονται ανάμεσα στα χαρακτηριστικά αστρονομικά στοιχεία, τις ισημερίες τις μέρες δηλαδή που μέρα και νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια και συγκεκριμένα από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία-20 Μαρτίου έως 22 Σεπτεμβρίου- με το μέγιστο να παρατηρείται περίπου στις 21 Ιουνίου, οπότε έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο και αντίστοιχα στις 21 Δεκεμβρίου, οπότε έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Στο θερινό ηλιοστάσιο λοιπόν ο ήλιος ανεβαίνει πιο ψηλά στον ουρανό, για το Βόρειο ημισφαίριο μιλάμε πάντα και παρά το ότι βρίσκεται πιο μακριά από τη Γη, εντούτοις είναι πιο ζεστή αυτή η εποχή, αφού τότε οι ακτίνες του πέφτουν κάθετα στη Γη και το τόξο που διαγράφει στον ουρανό την ημέρα είναι το μεγαλύτερο, ενώ τη νύχτα είναι το μικρότερο.

Αυτό λοιπόν που παρατηρήθηκε από τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τα φαινόμενα και διδάσκονταν από τη φύση, είναι ότι αυτή τη μέρα, ο ήλιος επιβραδύνει την κίνησή του στον ουρανό και αντιστρέφει στη συνέχεια την πορεία του. Έτσι δόθηκαν και οι ονομασίες της μέρας-Ηλιοστάσιο - από το Ήλιος και στέκομαι, αλλά και Ηλιοτρόπιο – λιοτρόπι- από την αλλαγή της πορείας του.

Οι μέρες αυτές δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τους αρχαίους Έλληνες αλλά και από άλλους λαούς, οι οποίοι είχαν αναπτύξει σχετικό πολιτισμό. Και μέσα από αυτές τις παρατηρήσεις, να δημιουργήσουν μύθους και παραδόσεις που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά ο Ήλιος ήταν το πρώτο πράγμα που του αποδόθηκαν θεϊκές δυνάμεις και λατρεύτηκε ότι είχε σχέση με αυτόν. Τα ηλιοστάσια, ήταν αφιερωμένα στον Ήλιο και στο Φως ενώ ακόμα και σήμερα, σύγχρονοι παγανιστές τα τιμούν ιδιαίτερα. Μάλιστα ιδιαίτερες τελετές πραγματοποιούνται στο μεγαλιθικό μνημείο του Stonehenge (Στοουνχεντζ) στην Αγγλία.

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες ήταν σημαντικά για πολλούς αρχαίους λαούς και πολιτισμούς. Αν και δεν σώζονται πολλά στοιχεία από τον τρόπο που πραγματοποιούνταν οι λατρευτικές δράσεις, εντούτοις πολλά μνημεία φανερώνουν τη σχέση των λαών με την εμφάνιση του ήλιου σ αυτές τις ημέρες.

Ιδιαίτερα πρέπει να σταθούμε στην Βυζαντινή και σύγχρονη Ελλάδα και στις φωτιές τα Αη Γιαννιού και τον Κλήδονα, έθιμα που συνδέονται με το θερινό ηλιοστάσιο και αναφέρονται στην Ορθόδοξη θρησκεία, με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, αφού αυτός ήταν ο κυριότερος προφήτης που προανήγγειλε την έλευση του Ιησού Χριστού. Και αν και το έθιμο του Κλήδονα (οιωνός-μήνυμα) καταδικάστηκε ως ειδωλολατρικό από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο τον 7ο μ.Χ. αιώνα, εντούτοις εξακολουθεί να αναβιώνει και στις μέρες μας.
Μυτιλήνη 20-6-2022

* Ο Μιχαήλ Καπιωτάς είναι Φυσικός - Περιβ. Χαρτογράφος MSc

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας