× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η πολιτισμοποιός σημασία της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και το σημερινό σχολείο

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/6/2022

Η πολιτισμοποιός σημασία της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και το σημερινό σχολείο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Έχει ανοίξει η αυλαία των εξετάσεων (ενδοσχολικών προαγωγικών, απολυτηρίων και πανελλαδικών). Το σκηνικό είναι γνωστό, εδώ και δεκαετίες. Μετά τις διακοπές του Πάσχα, κάθε σχολείο ζει κάτω από την τεράστια σκιά αυτών των εξετάσεων. Όσοι βρισκόμαστε στο χώρο της εκπαίδευσης, όλοι  σχεδόν υπακούομε στη γραμμή της ντοντούκας: «ζήτω οι εξετάσεις!», σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική συγκέντρωση ή σαν να τραγουδάμε σε γήπεδα, συνθηματολογικά, όλοι μας, μαθητές δάσκαλοι και γονείς, στο ρυθμό της ντουντούκας, με πανό: «ναι στα διαγωνίσματα, ναι στην αριθμολαγνία της αξιολόγησης, ναι στις εξετάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έγνωμεν, λοιπόν, το περιεχόμενο του σημερινού σχολείου: εξεταστικό κάτεργο. Τα γράφω αυτά όχι για να καυτηριάσω την κατάσταση που βρίσκεται το σημερινό εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα γράφω γιατί πιστεύω ακράδαντα πως, το εκάστοτε ΥΠΑΙΘ, χρόνια τώρα, παίζει ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι, στις πλάτες των παιδιών – μαθητών μας, των γονιών τους και των δασκάλων. Ειδικότερα εμάς τους εκπαιδευτικούς, δεν χωρά αμφιβολία ότι, από διδάσκοντες – παιδαγωγούς συνεχώς μας μετατρέπει - άθελά μας; είναι ένα έρωτημα αυτό που κάποτε πρέπει να απαντήσουμε, αλλά δεν το κάνουμε, από το φόβο μήπως και κατηγορηθούμε ότι πάμε κόντρα στο σύστημα – σε επιδέξιους νοθευτές της έννοιας της ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Λέμε ότι μορφώνουμε τα παιδιά μας, τους μαθητές μας αλλά, δυστυχώς, δεν τους μορφώνουμε, τους παρα-μορφώνουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχάσαμε πως η μόνη λέξη που δίνει σωστή διάσταση στο περιεχόμενο της μόρφωσης είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ. Κι επειδή ως Έλληνες έχομε πλούσια παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες, στο πολιτισμό γενικότερα, είναι καιρός στο σχολειό να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το πρόταγμα πως, πολιτισμός δίχως ΠΑΙΔΕΙΑ, διάπλαση, ημέρωση, μόρφωση δεν μπορεί να υπάρξει. Μόρφωση από το μορφώο-ώ, που σημαίνει παρέχω μορφή. Ετούτη την πολιτισμοποιό διάσταση της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, δυστυχώς, την έχομε θέσει εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και τα παιδιά μας, οι μαθητές μας δεν αγαπούν το σχολειό, το βαριούνται.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος και ολίγον καυστικός, με πόνο ψυχής καταθέτω ένα ερώτημα, το οποίο κάποτε πρέπει να μας απασχολήσει. Τι προτιμάμε: το μοντέλο του αυστηρού και εξουσιαστικού, ή το μοντέλο του φιλικού δασκάλου; Εδώ, ας προλάβω πιθανή παρεξήγηση λέγοντας ότι δεν υιοθετώ τη διάκριση δύσκολου και εύκολου ή καλού και κακού καθηγητή. Απεναντίας δέχομαι ως σωστή μόνο τη διάκριση προικισμένου και συνεργάσιμου, σε σχέση με τον μέτριο και εξουσιαστικό δάσκαλο. Ένας τέτοιος δάσκαλος, που στη φαρέτρα του θέση δεν έχουν μόνο τα γνωσιολογικά στοιχεία τού μαθήματος που διδάσκει, θέση έχει η ψυχική καλλιέργεια και η ηθική αρτίωση των μαθητών του, καθιστά το σχολείο χώρο δημιουργίας, εμπνέει έρωτα και μεράκι για τη γνώση. Καμιά γνώση δεν μπορεί να είναι γόνιμη και αποτελεσματική όταν επιβάλλεται με βίαιο τρόπο (λ.χ., εξετάσεις). «Ουδέν βίαιον μάθημα έμμονον», έλεγε ο Πλάτωνας. Με άλλα λόγια, μια πολιτισμοποιό ΠΑΙΔΕΙΑ, που θα καθιστά δασκάλους και μαθητές προσωπικότητες που λάμπουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχω την ταπεινή γνώμη πως είναι καιρός πια να συζητήσουμε σοβαρά για την ΠΑΙΔΕΙΑ των παιδιών μας, των μαθητών μας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεν ζητάμε χάρες, ζητάμε δικαιοσύνη

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ*
Δεν ζητάμε χάρες, ζητάμε δικαιοσύνη
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Παναγιώτης Λενέτης, από το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων στους ΠΕΚ‑τες

Στις 8 το βράδυ ζωντανά από το στούντιο του «Ν» με τον Γιάννη Ζαφειρίου και τον Δημήτρη Ευσταθίου
Ο Παναγιώτης Λενέτης, από το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων στους ΠΕΚ‑τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δύσκολοι καιροί για… ανήλικους

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Δύσκολοι καιροί για… ανήλικους
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αλλα μελετούν τα βόδια...

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ*
Αλλα μελετούν τα βόδια...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» με σκουπίδια και ξερόχορτα

Επιστολή διαμαρτυρίας προς Δήμο και Περιφέρεια από τον δημότη της Μυτιλήνης Παναγιώτη Αγγελόπουλο
«Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» με σκουπίδια και ξερόχορτα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σχολείο για το αύριο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
Σχολείο για το αύριο
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 31/5/2026

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
Πάτησε τον Αχινό, 31/5/2026
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Εκεί που οι καμπάνες νικούν τη λησμονιά!

Από τα Αγρίδια έως την Παναγιά, η Ίμβρος τίμησε τους κεκοιμημένους της το Ψυχοσάββατο και έστειλε μήνυμα συνέχειας του χριστιανικού στοιχείου της περιοχής
Εκεί που οι καμπάνες νικούν τη λησμονιά!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η φωτιά δεν καίει μόνο πεύκα

Το δάσος της Λέσβου πριν από τους σύγχρονους δασικούς χάρτες -Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ*
Η φωτιά δεν καίει μόνο πεύκα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο και ταφές ζώων: H αποτυχία του κράτους

Γράφει ο ΝΑΣΟΣ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ* στο ΒΗΜΑ
Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο και ταφές ζώων: H αποτυχία του κράτους
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγαπημένα μου παιδιά...

Γράφει η ΚΑΙΤΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
Αγαπημένα μου παιδιά...