× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/7/2025

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Υλικά:

• 1 κιλό σαρδέλες
• 2 φούχτες θαλασσινό αλάτι ημίχοντρο
• 6 μεγάλα φρέσκα κληματόφυλλα
• 1 πήλινο ή γυάλινο μπολ
• 1 πήλινο ή εμαγιέ πιάτο και μια λίτρα από τη θάλασσα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτέλεση:

Αγοράζουμε 1 κιλό φρέσκες σαρδέλες. Αν έχουμε τη δυνατότητα, διαλέγουμε σαρδέλες Καλλονής Λέσβου, που ξεχωρίζουν απ’ τις άλλες γιατί έχουν μία γραμμή στη ράχη κι είναι ξεχωριστά νόστιμες και για το λόγο αυτό πολύ ακριβότερες. Πιο μικρές και πιο προσιτές στην τιμή είναι οι παπαλίνες.
Πώς ξεχωρίζουμε αν είναι φρέσκιες οι σαρδέλες: Οι φρέσκιες σαρδέλες έχουν τη μυρωδιά της θάλασσας, λαμπερά μάτια με μαύρη κόρη, δέρμα τεντωμένο, λέπια που αποκολλώνται δύσκολα, σάρκα σφιχτή και ελαστική. Ξεχωρίζουμε τις φρέσκιες σαρδέλες κυρίως από την οσμή, η οποία γίνεται δυσάρεστη δυο-τρεις μέρες μετά την αλίευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως γίνεται το πάστωμα

  • Σε ένα πήλινο ή γυάλινο πιάτο ή μπολ απλώνουμε 2-3 μεγάλα φρέσκα κληματόφυλλα, ρίχνουμε πάνω αλάτι και μετά αραδιάζουμε τις σαρδέλες σε στρώσεις, χωρίς να τις πλύνουμε, με το κεφάλι προς την ίδια πλευρά, με τη ράχη προς τα πάνω και χωρίς κενά μεταξύ τους .Όταν γίνει η πρώτη στρώση, ρίχνουμε ξανά αλάτι και βάζουμε από πάνω δεύτερη στρώση σαρδέλες, που τις τοποθετούμε με τα κεφάλια προς την αντίθετη πλευρά. Ρίχνουμε αλάτι και συνεχίζουμε το πάστωμα, μέχρι να τελειώσουν όλες οι σαρδέλες. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω αλάτι, τις σκεπάζουμε με 2-3 κληματόφυλλα και τοποθετούμε πάνω τους ένα πήλινο πιάτο κι ένα βάρος.
  • Βάζουμε μετά τις παστωμένες σαρδέλες στο ψυγείο. Κατά διαστήματα, στραγγίζουμε τα υγρά που βγάζουν. Κάποιες βάζουν τις σαρδέλες σε σουρωτήρι, με ένα πιάτο από κάτω για τα υγρά, κάτι που δεν συνιστώ. Μετά από 6-8 ώρες είναι έτοιμες για φάγωμα.
  • Συμβουλές:α) Παρ’ όλο που κάποιοι, κυρίως ψαράδες, συνηθίζουν να παστώνουν σαρδέλες μέσα σε χωνί από εφημερίδα, αποφύγετέ το, γιατί τα μελάνια από τα γράμματα είναι τοξικά. Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε πάστωμα σε χωνί από χαρτί, χρησιμοποιήσετε δυο-τρία κομμάτια λαδόχαρτου κι αφήστε το κάτω μέρος του χωνιού ανοιχτό, για να φεύγουν τα υγρά. β) Χρησιμοποιούμε τα κληματόφυλλα, και γιατί δίνουν μία ιδιαίτερη γεύση στις σαρδέλες, αλλά κυρίως γιατί προστατεύουν σαρδέλες και σκεύη από τη δράση του αλατιού πάνω στο υλικό του σκεύους που χρησιμοποιούμε και τυχόν αλλοιώσεις, γι’ αυτό μην χρησιμοποιείτε ποτέ αλουμινένια ή ανοξείδωτα σκεύη, παρά μόνο πήλινα και εμαγιέ. Αποφύγετε και τα πλαστικά, γιατί η μυρωδιά από τις σαρδέλες είναι έντονη και δεν φεύγει εύκολα με το πλύσιμο. Κατάλληλο είναι και ένα μεγάλο πήλινο δοχείο γιαουρτιού, καθώς κάποιοι πιστεύουν πως ο πηλός κάνει πιο νόστιμες τις σαρδέλες. γ) Όσο πιο παχιές και πολλές είναι οι σαρδέλες, τόσο πιο πολλές ώρες χρειάζονται για το πάστωμά τους. Γι’ αυτό μην παστώνετε πάνω από κιλό στο ίδιο σκεύος. δ) Μη ρίξετε υπερβολική ποσότητα αλατιού ούτε ψιλό αλάτι, γιατί οι σαρδέλες θα γίνουν δυσάρεστα αλμυρές.

Καθάρισμα
Καθαρίζουμε τις παστές σαρδέλες ως εξής: τις πιάνουμε από την ουρά, τινάζουμε το αλάτι κι αφαιρούμε το δέρμα, τα εντόσθια, το κεφάλι και το κεντρικό ψαροκόκαλο, με τη σειρά που τα αναφέρουμε. Αφήνουμε την ουρά, για να είναι ευπαρουσίαστος ο μεζές. Ενδεικτικό σημείο ότι οι παστές σαρδέλες είναι έτοιμες για φάγωμα είναι η εύκολη αποκόλληση του δέρματος και του κεντρικού ψαροκόκαλου (στη Λέσβο το λέμε "άγανο"), όταν δοκιμάσουμε να τις χωρίσουμε στα δυο (πρβ. φράση «θα σε σκίσω σαν σαρδέλα»).
Συμβουλή: Φορέστε πλαστικά γάντια κατά το καθάρισμα, για να μη μείνει η έντονη μυρωδιά πάνω στα χέρια σας. Για να περιορίσετε τη βαριά μυρωδιά, τρίψτε τα χέρια σας με μια λεμονόκουπα. Θα είστε τυχεροί, αν σας τις προσφέρουν καθαρισμένες!

Πώς διατηρούνται
Στο ψυγείο ακαθάριστες διατηρούνται δυο-τρεις μέρες. Καλό είναι να καταναλωθούν γρήγορα, γιατί η γεύση κι η μυρωδιά τους βαραίνουν. Αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε περισσότερο (περίπου ένα μήνα), τις καθαρίζουμε, τις σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και τις φυλάσσουμε σε κλειστό γυάλινο σκεύος.
Τρώγονται σαν μεζές ή σαν κύριο γεύμα, μαζί με ούζο ή άλλο ποτό. Εκτός από τη νοστιμιά τους, είναι ιδιαίτερα θρεπτικές. Προαιρετικά, αν και δεν το συνιστώ, μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά χόρτα ή ξύδι ή λεμόνι.
Συμβουλές: α) Αποφύγετε να βάλετε αλάτι στο φαγητό της ημέρας, αν θα φάτε μαζί και παστές σαρδέλες. β) Αν υποφέρετε από υπέρταση, μη φάτε πολλές μαζί ― πράγμα δύσκολο!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: με δυο ακροατές (τουλάχιστον) και μια θεία από την Αυστραλία

Κλείνει στον αέρα ορχήστρα, μουσικό πάρτι και υπόσχεται να μη λείψει… αν δεν κερδίσει το τζόκερ
ΒΙΒΛΙΟ

Διαγωνισμός μικρού διηγήματος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιππείου

Τα έργα μαθητών και μαθητριών θα εκδοθούν σε ειδικό αφιερωματικό βιβλίο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτινή κινηματογραφική Κυριακή στο Αρίων με την ταινία Χριστούγεννα και ΣΙΑ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 11.00 στην προβολή της χριστουγεννιάτικης ταινίας με είσοδο 7 ευρώ και δώρο ποπ κορν
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δωρεάν πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία στη Μυτιλήνη

Κλινική εξέταση, ενημέρωση γονέων και συνεδρίες στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης
ΓΕΥΣΗ

KALESMA, το νέο Premium Liqueur Cherry της Ποτοποιίας Σαμαρά ΑΒΕΕ

Ζεστό και ισορροπημένο, με εντυπωσιακή μύτη, στρογγυλό σώμα, κυριαρχούν τα αρώματα κανέλας και γαρύφαλλου και με επίγευση που εκπλήσσει ευχάριστα. Ιδανικό δώρο για τις γιορτές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για την έμφυλη βία με πρωταγωνιστές εφήβους

Ιδιαίτερες δράσεις διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης μαζί με τις καλλιτεχνικές ομάδες Πασπαρτού και Ανιμάτο μεαφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για γονείς από το Μαζί για το Παιδί

Δύο θεματικές συναντήσεις τον Δεκέμβριο για αδελφικές σχέσεις και διαχείριση απωλειών, με συμμετοχή μέσω προεγγραφής και σύνδεση μέσω Zoom
ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική παράσταση «Σκρουτζ» σε Μυτιλήνη και Καλλονή

Χριστουγεννιάτικη ιστορία για μικρούς και μεγάλους
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παπούτσια Nike: Αξίζει να Επενδύσετε σε Επώνυμα Υποδήματα για Καθημερινή Χρήση και Σχολείο;

Οι τάσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η ανάγκη για σταθερότητα, στήριξη και αντοχή παραμένει σταθερή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Αδεσποτάκια στο γραφείο του Δημάρχου

Από την αρχή του έτους ολοκληρώθηκαν 363 υιοθεσίες ζώων συντροφιάς
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού υπενθυμίζει όσα δεν είναι αυτονόητα για τα παιδιά μας

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΟΣ, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Μυτιλήνης