× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2024

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Υλικά:

• 1 κιλό σαρδέλες
• 2 φούχτες θαλασσινό αλάτι ημίχοντρο
• 6 μεγάλα φρέσκα κληματόφυλλα
• 1 πήλινο ή γυάλινο μπολ
• 1 πήλινο ή εμαγιέ πιάτο και μια λίτρα από τη θάλασσα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτέλεση:

Αγοράζουμε 1 κιλό φρέσκες σαρδέλες. Αν έχουμε τη δυνατότητα, διαλέγουμε σαρδέλες Καλλονής Λέσβου, που ξεχωρίζουν απ’ τις άλλες γιατί έχουν μία γραμμή στη ράχη κι είναι ξεχωριστά νόστιμες και για το λόγο αυτό πολύ ακριβότερες. Πιο μικρές και πιο προσιτές στην τιμή είναι οι παπαλίνες.
Πώς ξεχωρίζουμε αν είναι φρέσκιες οι σαρδέλες: Οι φρέσκιες σαρδέλες έχουν τη μυρωδιά της θάλασσας, λαμπερά μάτια με μαύρη κόρη, δέρμα τεντωμένο, λέπια που αποκολλώνται δύσκολα, σάρκα σφιχτή και ελαστική. Ξεχωρίζουμε τις φρέσκιες σαρδέλες κυρίως από την οσμή, η οποία γίνεται δυσάρεστη δυο-τρεις μέρες μετά την αλίευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως γίνεται το πάστωμα

  • Σε ένα πήλινο ή γυάλινο πιάτο ή μπολ απλώνουμε 2-3 μεγάλα φρέσκα κληματόφυλλα, ρίχνουμε πάνω αλάτι και μετά αραδιάζουμε τις σαρδέλες σε στρώσεις, χωρίς να τις πλύνουμε, με το κεφάλι προς την ίδια πλευρά, με τη ράχη προς τα πάνω και χωρίς κενά μεταξύ τους .Όταν γίνει η πρώτη στρώση, ρίχνουμε ξανά αλάτι και βάζουμε από πάνω δεύτερη στρώση σαρδέλες, που τις τοποθετούμε με τα κεφάλια προς την αντίθετη πλευρά. Ρίχνουμε αλάτι και συνεχίζουμε το πάστωμα, μέχρι να τελειώσουν όλες οι σαρδέλες. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω αλάτι, τις σκεπάζουμε με 2-3 κληματόφυλλα και τοποθετούμε πάνω τους ένα πήλινο πιάτο κι ένα βάρος.
  • Βάζουμε μετά τις παστωμένες σαρδέλες στο ψυγείο. Κατά διαστήματα, στραγγίζουμε τα υγρά που βγάζουν. Κάποιες βάζουν τις σαρδέλες σε σουρωτήρι, με ένα πιάτο από κάτω για τα υγρά, κάτι που δεν συνιστώ. Μετά από 6-8 ώρες είναι έτοιμες για φάγωμα.
  • Συμβουλές:α) Παρ’ όλο που κάποιοι, κυρίως ψαράδες, συνηθίζουν να παστώνουν σαρδέλες μέσα σε χωνί από εφημερίδα, αποφύγετέ το, γιατί τα μελάνια από τα γράμματα είναι τοξικά. Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε πάστωμα σε χωνί από χαρτί, χρησιμοποιήσετε δυο-τρία κομμάτια λαδόχαρτου κι αφήστε το κάτω μέρος του χωνιού ανοιχτό, για να φεύγουν τα υγρά. β) Χρησιμοποιούμε τα κληματόφυλλα, και γιατί δίνουν μία ιδιαίτερη γεύση στις σαρδέλες, αλλά κυρίως γιατί προστατεύουν σαρδέλες και σκεύη από τη δράση του αλατιού πάνω στο υλικό του σκεύους που χρησιμοποιούμε και τυχόν αλλοιώσεις, γι’ αυτό μην χρησιμοποιείτε ποτέ αλουμινένια ή ανοξείδωτα σκεύη, παρά μόνο πήλινα και εμαγιέ. Αποφύγετε και τα πλαστικά, γιατί η μυρωδιά από τις σαρδέλες είναι έντονη και δεν φεύγει εύκολα με το πλύσιμο. Κατάλληλο είναι και ένα μεγάλο πήλινο δοχείο γιαουρτιού, καθώς κάποιοι πιστεύουν πως ο πηλός κάνει πιο νόστιμες τις σαρδέλες. γ) Όσο πιο παχιές και πολλές είναι οι σαρδέλες, τόσο πιο πολλές ώρες χρειάζονται για το πάστωμά τους. Γι’ αυτό μην παστώνετε πάνω από κιλό στο ίδιο σκεύος. δ) Μη ρίξετε υπερβολική ποσότητα αλατιού ούτε ψιλό αλάτι, γιατί οι σαρδέλες θα γίνουν δυσάρεστα αλμυρές.

Καθάρισμα
Καθαρίζουμε τις παστές σαρδέλες ως εξής: τις πιάνουμε από την ουρά, τινάζουμε το αλάτι κι αφαιρούμε το δέρμα, τα εντόσθια, το κεφάλι και το κεντρικό ψαροκόκαλο, με τη σειρά που τα αναφέρουμε. Αφήνουμε την ουρά, για να είναι ευπαρουσίαστος ο μεζές. Ενδεικτικό σημείο ότι οι παστές σαρδέλες είναι έτοιμες για φάγωμα είναι η εύκολη αποκόλληση του δέρματος και του κεντρικού ψαροκόκαλου (στη Λέσβο το λέμε "άγανο"), όταν δοκιμάσουμε να τις χωρίσουμε στα δυο (πρβ. φράση «θα σε σκίσω σαν σαρδέλα»).
Συμβουλή: Φορέστε πλαστικά γάντια κατά το καθάρισμα, για να μη μείνει η έντονη μυρωδιά πάνω στα χέρια σας. Για να περιορίσετε τη βαριά μυρωδιά, τρίψτε τα χέρια σας με μια λεμονόκουπα. Θα είστε τυχεροί, αν σας τις προσφέρουν καθαρισμένες!

Πώς διατηρούνται
Στο ψυγείο ακαθάριστες διατηρούνται δυο-τρεις μέρες. Καλό είναι να καταναλωθούν γρήγορα, γιατί η γεύση κι η μυρωδιά τους βαραίνουν. Αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε περισσότερο (περίπου ένα μήνα), τις καθαρίζουμε, τις σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και τις φυλάσσουμε σε κλειστό γυάλινο σκεύος.
Τρώγονται σαν μεζές ή σαν κύριο γεύμα, μαζί με ούζο ή άλλο ποτό. Εκτός από τη νοστιμιά τους, είναι ιδιαίτερα θρεπτικές. Προαιρετικά, αν και δεν το συνιστώ, μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά χόρτα ή ξύδι ή λεμόνι.
Συμβουλές: α) Αποφύγετε να βάλετε αλάτι στο φαγητό της ημέρας, αν θα φάτε μαζί και παστές σαρδέλες. β) Αν υποφέρετε από υπέρταση, μη φάτε πολλές μαζί ― πράγμα δύσκολο!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πώς το βιβλίο γίνεται γέφυρα ανάμεσα σε παιδιά και γονείς

Από την επιστημονική ομάδα του «Μαζί για το Παιδί»
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Γεωτουρισμός, πολιτισμός και βιωσιμότητα: Η Λέσβος δείχνει τον δρόμο

Πάνω από 500 εκατομμύρια επισκέπτες στα παγκόσμια γεωπάρκα – Σημαντικό το αποτύπωμα της Ελλάδας στο διεθνές δίκτυο UNESCO
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΒΛΙΟ

Η «γοργόνα» της χαράς και της αφήγησης στο πάρκο Αγίας Ειρήνης

Σήμερα η Αθανασία Δαφιώτη στο 5ο Φεστιβάλ βιβλίου του Δήμου Μυτιλήνης
ΓΕΥΣΗ

Γεωπάρκα και κρασί: 90 επιστήμονες από 34 χώρες στην Ανεμώτια

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» υποδέχθηκε με τιμή τους συμμετέχοντες του διεθνούς σεμιναρίου, αναδεικνύοντας τον τόπο ως ζωντανό εργαστήριο βιωσιμότητας
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αιτήσεις έως 22 Αυγούστου για τη στήριξη εγκύων Δυτικής Λέσβου

Η παροχή της υποστήριξης γίνεται βάσει μοριοδότησης
ΓΕΥΣΗ

Καραβόγιαννος: αυθεντική ελληνική γεύση δίπλα στο κύμα της Ερεσού

Η οικογενειακή επιχείρηση της Παναγιώτας και του Θύμιου τιμά την ελληνική μαγειρική, προσφέροντας μαγειρευτά φαγητά, ντόπια κρέατα, φρέσκα φιλεταρισμένα ψάρια και εποχικούς μεζέδες, βασισμένους σε τοπικές πρώτες ύλες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδιά και απολιθώματα: Ένα καλοκαίρι εξερεύνησης και φροντίδας

Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6–12 ετών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

Παγκόσμιο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για το αυθεντικό ελληνικό απόσταγμα

Φοιτητές από τις ΗΠΑ, την Κολομβία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία, επισκέφθηκαν το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο 3ος νυχτερινός αγώνας δρόμου Μυτιλήνης πλησιάζει

Μια γιορτή αθλητισμού και συμμετοχής το Σάββατο 12 Ιουλίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή για γυναίκες και κορίτσια στον αθλητισμό την Κυριακή στη Μυτιλήνη

Η Μυτιλήνη υποδέχεται το Empower Forward στο Δημοτικό Στάδιο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιαπράκια, κεφτεδάκια και... Golden Apple στην Αγιάσο

Διεθνείς συνέργειες και κοινωνική προσφορά σε ένα τριήμερο γεύσεων και πολιτισμού
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Νέα Ένωση Γονέων για την Δυτική Λέσβο

Η ιδρυτική γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 16 σχολεία της περιοχής