× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο ελαιώνας της Λέσβου εγκαταλείπεται ενώ η αγορά αναζητά ποιοτικό ελαιόλαδο

Η χαμηλή κερδοφορία απομακρύνει τους παραγωγούς από τα χωράφια τους, την ώρα που οι παραδοσιακοί ελαιώνες θα μπορούσαν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/6/2026

Ο ελαιώνας της Λέσβου εγκαταλείπεται ενώ η αγορά αναζητά ποιοτικό ελαιόλαδο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στα όρια της εγκατάλειψης βρίσκεται ο ελαιώνας της Λέσβου, όπως μαρτυρούν οι εικόνες που αντικρίζουν όσοι κάνουν μια βόλτα στα λιοχώραφα του νησιού αυτές τις ημέρες (Ιούνιος 2026).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραγωγοί από όλες τις βασικές ελαιοκομικές περιοχές του νησιού αναφέρουν πως η πολύ καλή ανθοφορία δεν εξελίχθηκε σε εξίσου καλή καρπόδεση. Άλλα δέντρα έχουν πολύ καρπό, σε άλλα η καρπόδεση είναι μέτρια και σε άλλα εξαιρετικά περιορισμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελαιοπαραγωγοί που μίλησαν στο «Ν» υποστηρίζουν πως ο καρπός που έμεινε ασυγκόμιστος από τον προηγούμενο χειμώνα είχε ως συνέπεια τα δέντρα αυτά να μην μπουν σε κατάσταση ανθοφορίας και καρπόδεσης την άνοιξη του 2026. Το ίδιο συνέβη και με τα δέντρα που δεν δέχονται καλλιεργητικές φροντίδες (κλάδεμα, καθάρισμα από λαίμαργα και κολοριζίτες, βασική λίπανση, ψεκασμοί κ.λπ.) ή αντιμετωπίζουν προβλήματα από ασθένειες, όπως το κυκλοκόνιο, η φόμα και διάφορες ασθένειες του ξύλου.

Πολύ μεγάλα τμήματα των ελαιώνων της Λέσβου έμειναν χωρίς καλλιεργητικές φροντίδες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη το 2026. Αιτία είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο, οι οποίες αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερες τον χειμώνα 2026 – 2027.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι οι ιδιαίτερα ικανοποιητικές βροχοπτώσεις που δέχθηκαν οι ελαιώνες της Λέσβου, με περισσότερες από 41 ίντσες νερού έως το τέλος του Μαΐου, δεν οδήγησαν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η καλή ανθοφορία της άνοιξης δεν μετατράπηκε σε εξίσου καλή καρπόδεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απογοητευμένοι και αδιάφοροι οι ελαιοπαραγωγοί

Οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού εμφανίζονται απογοητευμένοι και αδιάφοροι, καθώς γνωρίζουν από τώρα ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Πολλοί θεωρούν πως η σεζόν 2026 – 2027 θα είναι ακόμη μία χαμένη χρονιά για αυτούς.

Η στάση αυτή αποτυπώνεται στην άρνησή τους να δαπανήσουν χρήματα για ψεκασμούς, όπως οι προανθικοί, αλλά και για βασικές καλλιεργητικές φροντίδες, όπως τα κλαδέματα, τα καθαρίσματα από λαίμαργα και η απομάκρυνση αγριόχορτων και πουρναριών από τα χωράφια.

Το κριτήριο για τους παραγωγούς είναι απλό. Από τη στιγμή που δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν εισόδημα από την ελαιοκαλλιέργεια, δεν βλέπουν κανέναν λόγο να μπουν στα χωράφια τους και να τα δουλέψουν. Έτσι επιλέγουν να στραφούν σε άλλες εργασίες από τις οποίες μπορούν να αποκομίσουν εισόδημα.

 

Ζητούμενο μια νέα στρατηγική για τους παραδοσιακούς ελαιώνες της Λέσβου

Το εντυπωσιακό είναι πως η εγκατάλειψη των ελαιώνων της Λέσβου συντελείται την ώρα που όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν την υπεροχή τους έναντι των ελαιολάδων που παράγονται σε εντατικούς και υπερεντατικούς ελαιώνες. Μικρές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία μπορούν να προσδώσουν πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτή που έχει σήμερα το ελαιόλαδο της Λέσβου.

Για παράδειγμα, η μείωση του χρόνου άλεσης στα ελαιοτριβεία, η μείωση της θερμοκρασίας κατά την έκθλιψη, η άλεση του καρπού εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή, καθώς και η αξιοποίηση των καρπών της αγριελιάς μπορούν να δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα όμως απαιτείται μια νέα στρατηγική και πιθανότατα νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην εμπορία του λεσβιακού ελαιολάδου. Ένα ελαιόλαδο υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τροφίμου υψηλής διατροφικής αξίας και θα διαθέτει τεκμηριωμένους ισχυρισμούς υγείας, δεν μπορεί να διαχειρίζεται εμπορικά με τις ίδιες πρακτικές που εφαρμόζονται στην εμπορία λαμπάντε ελαιολάδων.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χαμένος ο Μάιος και ο Ιούνιος για τα ξενοδοχεία της Λέσβου

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Βασίλης Βογιατζής ζητά ελέγχους στη βραχυχρόνια μίσθωση και τα Airbnb και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο.
Χαμένος ο Μάιος και ο Ιούνιος για τα ξενοδοχεία της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και κέντρο αποθεραπείας στα σχέδια για τον «Ιπποκράτη»

Η πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και το όραμα για την επόμενη ημέρα των ιαματικών πηγών
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και κέντρο αποθεραπείας στα σχέδια για τον «Ιπποκράτη»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Η West Lesvos Property Agents ανοίγει νέους δρόμους στην αγορά ακινήτων της Λέσβου

Σύγχρονη προβολή ακινήτων με επαγγελματική φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση και λήψεις drone, αλλά και διεθνή παρουσία σε δημοφιλείς πλατφόρμες του εξωτερικού
Η West Lesvos Property Agents ανοίγει νέους δρόμους στην αγορά ακινήτων της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καμία νέα εστία αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Αρνητικά και τα 31 δείγματα εκτροφών που εξετάστηκαν στις 15 Ιουνίου σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Καμία νέα εστία αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Οι πόροι πρέπει να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας»

Το μήνυμα του Παναγιώτη Τατάκη κατά τις εργασίες της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου
«Οι πόροι πρέπει να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Ώρα να ανατραπούν οι δυνάμεις της συναίνεσης»

Η Αγωνιστική Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λέσβου καλεί τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν ένα αγωνιστικό συνδικαλιστικό προσανατολισμό, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές επιλογές και τις πολιτικές που, όπως αναφέρει, υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση
«Ώρα να ανατραπούν οι δυνάμεις της συναίνεσης»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες νέες θέσεις στη Λέσβο, περισσότερες στη Σάμο

Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2026 δείχνουν ότι, κατά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, οι τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου ήταν πιο συγκρατημένες στις προσλήψεις, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις της Σάμου και της Χίου
Λιγότερες νέες θέσεις στη Λέσβο, περισσότερες στη Σάμο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η επιδημία του αφθώδη βρίσκεται σε ύφεση»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μιλά για τις απώλειες στην κτηνοτροφία, τις αποζημιώσεις, τα μεγάλα έργα που προχωρούν στη Λέσβο και τη Βάστρια
«Η επιδημία του αφθώδη βρίσκεται σε ύφεση»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Cafe Eressos εκεί όπου το καλοκαίρι ξεκινά με θέα το Αιγαίο

Από πλούσια πρωινά και αρωματικό καφέ μέχρι δροσιστικά cocktails στο ηλιοβασίλεμα, το Cafe Eressos αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης στη Σκάλα Ερεσού
Cafe Eressos εκεί όπου το καλοκαίρι ξεκινά με θέα το Αιγαίο
ΑΓΟΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις

Περισσότερες από 7 εβδομάδες προσφορών για τους καταναλωτές, με τα καταστήματα να προσδοκούν τόνωση της κίνησης και αύξηση των πωλήσεων
Αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Ενας υπάλληλος ‑ τρία κενά, έτσι δεν βγαίνει άλλο η δουλειά!»

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου Παναγιώτης Λενέτης περιγράφει τις ελλείψεις προσωπικού, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και τα αιτήματα του κλάδου για προσλήψεις και επίδομα ειδικών συνθηκών
«Ενας υπάλληλος ‑ τρία κενά, έτσι δεν βγαίνει άλλο η δουλειά!»