× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αυτόχθονα Κολοβή, η Καζνταγλιώτισσα και η Λαδολιά

Γνωρίστε τις ποικιλίες της ελιάς στη Λέσβο!

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/5/2024

Η αυτόχθονα Κολοβή, η Καζνταγλιώτισσα και η Λαδολιά
Μαρία Μπουρού

Οι ελαιώνες της Λέσβου, σε ποσοστό 65 – 70% καλύπτονται από την ποικιλία Κολοβή. Στους ελαιώνες της κεντρικής και νότιας Λέσβου είναι σχεδόν αποκλειστική η καλλιέργεια της Κολοβής. Η καλλιέργεια της Αδραμυτινής κυριαρχεί στην βόρεια και την βορειανατολική Λέσβο. Η Λαδολία καταλαμβάνει ένα ποσοστό περίπου 3 % του ελαιώνα του νησιού. Άλλες ποικιλίες καλλιεργούνται σε ποσοστό μικρότερο του 2%.

α) Η Κολοβή, πήρε την ονομασία της από την μορφή του καρπού της, ο οποίος δεν παρουσιάζει ουρά. Τα κλαδιά του δέντρου εκτείνονται προς τα πλάγια κι όχι προς τα πάνω γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως πλαγιόκλαδη. Ο καρπός της είναι μεσαίου μεγέθους (μεσόκαρπη) με σχέση σάρκας προς πυρήνα 4,5 προς 1. Η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού σε μέσα επίπεδα φθάνει στο 25%. Πρόκειται για μια σπάνια ποικιλία ελιάς που την συναντά κανείς σχεδόν αποκλειστικά σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



β) Η Αδραμυτινή ποικιλία είναι η δεύτερη σημαντικότερη ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην Λέσβο. Στα βόρεια χωριά του νησιού αποκαλείται με το προσωνύμιο Καζνταγλιώτισσα Τη συναντάμε κατά κύριο λόγο στη βόρεια και βορειοανατολική Λέσβο. Το όνομά της δείχνει πως προήλθε από τον κόλπο του Αδραμυτίου. Δίνει κι αυτή δέντρα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Με σχέση σάρκας προς πυρήνα 3 προς 1. Χαρακτηρίζεται ως μεσόκαρπη ποικιλία και ο καρπός έχει ελαιοπεριεκτικότητα που ανέρχεται στο 23%. Το ελαιόλαδο που παράγει έχει γλυκιά γεύση και είναι άριστης ποιότητας.


γ) Η Λαδολιά είναι δέντρο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, ορθόκλαδη, ο καρπός που παράγει είναι μεσαίου μεγέθους με σχέση σάρκας προς πυρήνα 4 προς 1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε ελαιόλαδο είναι περίπου 28%, ενώ το λάδι που παράγει είναι καλής ποιότητας. Η ποικιλία πήρε το όνομα της από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, δηλαδή την μεγάλη περιεκτικότητα του καρπού σε ελαιόλαδο. Ο καρπός αυτής της ποικιλίας κυρίως χρησιμοποιείται ως βρώσιμη ελιά κι όχι ως ελαιοποιήσιμη.

Στο διεθνές συνέδριο «Η ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο του νέου αιώνα – Προβλήματα και προοπτικές του Λεσβιακού ελαιολάδου» που πραγματοποιήθηκε 10 – 12 Σεπτεμβρίου του 1998 ο γεωπόνος Στρατής Τσιρτσής σημειώνει πως πιθανότατα η Κολοβή είναι αυτόχθονα ποικιλία ελιάς της Λέσβου.

Στο ίδιο συνέδριο ο τότε χημικός της ΕΑΣ Λέσβου Γιώργος Δεληγιάννης αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που παράγεται από τις τοπικές ποικιλίες σημειώνει: «Η κολοβή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λάδι, εξαιρετικής ποιότητας, με έντονο άρωμα, απαλή γλυκιά γεύση και είναι από τις καλύτερες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες τόσο από πλευράς ελαιοπεριεκτικότητας όσο και ποιότητας. Η αδραμυτινή με συμμετοχή 30% στους ελαιώνες, δίνει λάδι λεπτόρρευστο, με εξαιρετικό άρωμα».

Σε άλλο σημείο τονίζει: «Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται η ελιά, είναι ορεινές ή ημιορεινές, με ξερικά, φτωχά σε οργανική ουσία εδάφη. Αυτή η ιδιομορφία της καλλιέργειας, σε σχέση με την ποικιλία είναι που προσδίδει στο λεσβιακό ελαιόλαδο την υπεροχή σε γευστικότητα και τον εμπλουτισμό σε αρωματικές ύλες».
Οι ποικιλίες ελιάς του νησιού, σε συνδυασμό με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες δίνουν στο ελαιόλαδο το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα του και την λεπτόρρευστη υφή του.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην καρδιά των τουριστικών εξελίξεων, Χριστόφας και Γιαννάκας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και επιχειρηματικότητας συμμετείχαν στις εργασίες της 32ης Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν την αγορά του ελαιολάδου αλλά…

Το κλειδί των εξελίξεων στο άνοιγμα μεταξύ του Ιταλικού και του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Ηλιοτρόπιο» εξασφαλίζει φτηνότερο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μιλήσαμε με την πρόεδρο, Ελίζα Κολοβού και τον Δημήτρη Κιτσικόπουλο που μετέφερε τεχνογνωσία από τα Γιάννενα και την ΚοινΣΕΠ «Electra Energy»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 160.000 επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνη

Με ρυθμό 11,5% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του 2024 στο «Οδυσσέας Ελύτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόντα διαφυλλικής θρέψης παρουσιάζει το CineΦυτόπολις

Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ, στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευδεμίδα στα αμπέλια της Λήμνου

Να ληφθούν μέτρα φυτοπροστασίας από τους αμπελουργούς του νησιού συνιστά το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για εμφάνιση της ξυλέλλας στη Κέρκυρα

Η Διεύθυνση Γεωργίας της Κέρκυρας έλαβε δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου
ΑΓΟΡΑ

Πού θα ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα στη Μυτιλήνη;

Θέσεις φορτοεκφόρτωσης στην Προκυμαία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή βοοειδών στη Λέσβο

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου Στρατής Τσομπανέλλης. Ανακοινώθηκαν μέτρα και περιορισμοί για την εκτροφή που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πηγή της κεντρικής Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη Σμύρνη ο Παναγιώτης Χριστόφας για την ενίσχυση του τουρισμού

Συναντήσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και τη Δήμαρχο του Δήμου Κονάκ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή αύξηση 40% στις αφίξεις charter το Μάιο στη Λέσβο

Συνολικά ήρθαν στο νησί 8.526 άτομα, ενώ το 2023 είχαμε 6.085 αφίξεις. Βέλγιο, Σκανδιναβικές χώρες και Ολλανδοί στα ίδια επίπεδα, αύξηση από Αγγλική αγορά κατά 73%
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως 27 Ιουνίου οι αιτήσεις για αποζημίωση από τα αγριοκούνελα

Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ