× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αυτόχθονα Κολοβή, η Καζνταγλιώτισσα και η Λαδολιά

Γνωρίστε τις ποικιλίες της ελιάς στη Λέσβο!

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 19/10/2025

Η αυτόχθονα Κολοβή, η Καζνταγλιώτισσα και η Λαδολιά
Μαρία Μπουρού
' χρόνος ανάγνωσης

Οι ελαιώνες της Λέσβου, σε ποσοστό 65 – 70% καλύπτονται από την ποικιλία Κολοβή. Στους ελαιώνες της κεντρικής και νότιας Λέσβου είναι σχεδόν αποκλειστική η καλλιέργεια της Κολοβής. Η καλλιέργεια της Αδραμυτινής κυριαρχεί στην βόρεια και την βορειανατολική Λέσβο. Η Λαδολία καταλαμβάνει ένα ποσοστό περίπου 3 % του ελαιώνα του νησιού. Άλλες ποικιλίες καλλιεργούνται σε ποσοστό μικρότερο του 2%.

α) Η Κολοβή, πήρε την ονομασία της από την μορφή του καρπού της, ο οποίος δεν παρουσιάζει ουρά. Τα κλαδιά του δέντρου εκτείνονται προς τα πλάγια κι όχι προς τα πάνω γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως πλαγιόκλαδη. Ο καρπός της είναι μεσαίου μεγέθους (μεσόκαρπη) με σχέση σάρκας προς πυρήνα 4,5 προς 1. Η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού σε μέσα επίπεδα φθάνει στο 25%. Πρόκειται για μια σπάνια ποικιλία ελιάς που την συναντά κανείς σχεδόν αποκλειστικά σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.



β) Η Αδραμυτινή ποικιλία είναι η δεύτερη σημαντικότερη ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην Λέσβο. Στα βόρεια χωριά του νησιού αποκαλείται με το προσωνύμιο Καζνταγλιώτισσα Τη συναντάμε κατά κύριο λόγο στη βόρεια και βορειοανατολική Λέσβο. Το όνομά της δείχνει πως προήλθε από τον κόλπο του Αδραμυτίου. Δίνει κι αυτή δέντρα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Με σχέση σάρκας προς πυρήνα 3 προς 1. Χαρακτηρίζεται ως μεσόκαρπη ποικιλία και ο καρπός έχει ελαιοπεριεκτικότητα που ανέρχεται στο 23%. Το ελαιόλαδο που παράγει έχει γλυκιά γεύση και είναι άριστης ποιότητας.


γ) Η Λαδολιά είναι δέντρο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, ορθόκλαδη, ο καρπός που παράγει είναι μεσαίου μεγέθους με σχέση σάρκας προς πυρήνα 4 προς 1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε ελαιόλαδο είναι περίπου 28%, ενώ το λάδι που παράγει είναι καλής ποιότητας. Η ποικιλία πήρε το όνομα της από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, δηλαδή την μεγάλη περιεκτικότητα του καρπού σε ελαιόλαδο. Ο καρπός αυτής της ποικιλίας κυρίως χρησιμοποιείται ως βρώσιμη ελιά κι όχι ως ελαιοποιήσιμη.

Στο διεθνές συνέδριο «Η ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο του νέου αιώνα – Προβλήματα και προοπτικές του Λεσβιακού ελαιολάδου» που πραγματοποιήθηκε 10 – 12 Σεπτεμβρίου του 1998 ο γεωπόνος Στρατής Τσιρτσής σημειώνει πως πιθανότατα η Κολοβή είναι αυτόχθονα ποικιλία ελιάς της Λέσβου.

Στο ίδιο συνέδριο ο τότε χημικός της ΕΑΣ Λέσβου Γιώργος Δεληγιάννης αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που παράγεται από τις τοπικές ποικιλίες σημειώνει: «Η κολοβή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λάδι, εξαιρετικής ποιότητας, με έντονο άρωμα, απαλή γλυκιά γεύση και είναι από τις καλύτερες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες τόσο από πλευράς ελαιοπεριεκτικότητας όσο και ποιότητας. Η αδραμυτινή με συμμετοχή 30% στους ελαιώνες, δίνει λάδι λεπτόρρευστο, με εξαιρετικό άρωμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο τονίζει: «Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται η ελιά, είναι ορεινές ή ημιορεινές, με ξερικά, φτωχά σε οργανική ουσία εδάφη. Αυτή η ιδιομορφία της καλλιέργειας, σε σχέση με την ποικιλία είναι που προσδίδει στο λεσβιακό ελαιόλαδο την υπεροχή σε γευστικότητα και τον εμπλουτισμό σε αρωματικές ύλες».Οι ποικιλίες ελιάς του νησιού, σε συνδυασμό με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες δίνουν στο ελαιόλαδο το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα του και την λεπτόρρευστη υφή του.


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε έξαρση οι επιζωοτίες στην Ισπανία

Καταρροϊκός πυρετός, οζώδης δερματίτιδα και γρίπη των πτητών αποδεκατίζουν το ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Ήρθε η ώρα να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης εισηγείται μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική της χώρας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές δύο ταχυτήτων στο ελαιόλαδο

Οι τιμές στην Ιταλία γεμίζουν χαμόγελα στους παραγωγούς. Την ίδια ώρα οι τιμές του ισπανικού έξτρα παρθένου δεν μπορούν να ανακάμψουν
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Θα πληρωθούν 75 εκατ. ευρώ σε 86.814 δικαιούχους ως τις 24 Οκτωβρίου

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ την επόμενη εβδομάδα
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δούλεψα μια ζωή και τώρα ζω με 300 ευρώ»

Ο Δημήτριος Παπαναστασίου, 74 ετών, μιλά για τη ζωή του ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία, τα χρόνια δουλειάς και εισφορών στον ΟΓΑ και την αδικία που βιώνει περιμένοντας ακόμη την επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσε με κόπο
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΠΕΦΑΣΥ: Τα ΚΥΔ αποδιοπομπαίος τράγος για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανακοίνωση με αιχμές για πολιτική μεθόδευση και παραποίηση στοιχείων – Τα ΚΥΔ κάνουν λόγο για χαμηλό ποσοστό παραβάσεων και για προσπάθεια σπίλωσης ενός από τους πιο έντιμους κλάδους της αγοράς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα εμπλοκή σημειώνεται με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Συνεχίζεται το μπάχαλο στον Οργανισμό πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ήρθε η ώρα των αγροτικών κινητοποιήσεων

Οι αγρότες σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Συνεταιρισμός Αντισσας κρατά σταθερές τις τιμές στις αλεστικές

Στα 95 ευρώ το κόστος άλεσης ανά τόνο ελαιοκάρπου και επιστροφή 5 λεπτών του ευρώ ανά κιλό στα μέλη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος τιμάται με το διεθνές βραβείο Golden Apple της FIJET

Με την στήριξη της εταιρείας Optimum Target και πρωτοβουλία του Θεόδωρου Κούσκου έπειτα από το επιτυχημένο πρώτο «Αντάμωμα» στις αρχές Ιουλίου στον Κήπο της Παναγίας στην Αγιάσο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ριζικές αλλαγές έχει ανάγκη η ακτοπλοΐα και τα νησιά

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιγράφει την ανάγκη συνολικής αλλαγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο Blue Star Myconos καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ

Ναύτης τραυματίστηκε από κάβο του πλοίου που μπλέχτηκε στην προπέλα