× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ποιος ξέρει ότι τον Δημήτρη τον Μπουρνού τον σακάτεψαν στο ξύλο;»

Στην επέτειο των 45 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Μυτιληνιός Θεόδωρος Καλογήρου μιλά στο «Ν» για την άγνωστη πλευρά των βασανιστηρίων που πέρασαν Μυτιληνιοί συμπατριώτες μας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/7/2019

«Ποιος ξέρει ότι τον Δημήτρη τον Μπουρνού τον σακάτεψαν στο ξύλο;»
' χρόνος ανάγνωσης

«Οι πιο πολλοί μας δεν μιλάμε, δεν λέμε τίποτα. Ξέρεις γιατί; Από μετριοφροσύνη»…

Πόσοι ξέρουν τα βασανιστήρια των συμπατριωτών μας Μυτιληνιών στη Χούντα; Στη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καλέσαμε τον Μυτιληνιό, γέννημα- θρέμμα, τέως Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, Θεόδωρο Καλογήρου, διακεκριμένο Καθηγητή για να μας επιστρέψει πίσω, σε εκείνες τις ημέρες του 1973 και 1974 που συνελήφθη, πέρασε από ανάκριση και βασανίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ειδικά εδώ στη Μυτιλήνη κανείς δεν ξέρει ότι υπήρχε μία τεράστια ομάδα οργανωμένων μελών σε παράνομη οργάνωση στον καιρό της δικτατορίας. Κανείς δεν ξέρει ότι τα σημάδια στα πόδια του Μπουρνού από τον συρματόσχοινο που τον χτυπούσανε, φαινόταν στα πόδια του δύο χρόνια αργότερα. Απάνω στον Μπογιάτη τον σακατέψαν στο ξύλο, από τη λιποθυμία μες στα κάτουρα ήταν. Ποιος το ξέρει αυτό στη Μυτιλήνη;» λέει και συγκινείται.

«Εμείς κάναμε το καθήκον μας και μετά τις δουλειές μας, κανείς δεν ξέρει τι περάσαμε και τι κάναμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Θόδωρου Καλογήρου σε ΒΙΝΤΕΟ στο «Ν».

«Ένας καινούριος κύκλος για τη ζωή μου»

Τίποτα μέχρι το 1972 δεν έδειχνε ότι η νεολαία στο σύνολό της πολιτικοποιείται. «Η αντίσταση ενάντια στη δικτατορία έγινε από τις παράνομες οργανώσεις από το 1967 έως το 1972 και στη συνέχεια πήρε μαζικότητα από το Πανεπιστήμιο» εξηγεί ο κ. Καλογήρου, ο οποίος θυμάται τις κοπέλες στο Αρσάκειο με τις χειροπέδες το 1971 να τραγουδούν «Πότε θα κάνει ξαστεριά» κάνοντας το σήμα της νίκης. Τις συνάντησε πολλά χρόνια μετά στον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους Μυτιληνιούς, «ο αρχηγός της παρέας αυτής, κι ας διαφωνεί που το λέω, ήταν ο Δημήτρης ο Μπουρνούς». Στις 17 Αυγούστου του 1973 «ο Μπουρνούς μου έκανε την πρόταση να γραφτώ σε μια παράνομη οργάνωση, την αντιδικτατορική ΕΦΕΕ, μετωπική οργάνωση της ΚΝΕ. Από κει ξεκίνησε ένας καινούριος κύκλος για τη ζωή μου. Δεν πήγαμε εκδρομή, άλλαξε η ζωή μου!».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Θόδωρου Καλογήρου σε ΒΙΝΤΕΟ στο «Ν».

Η δική του ιστορία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Καίτη Ευστρατίου, μητέρα του συμμαθητή του από τη Μυτιλήνη που ήταν εξόριστη στη Γυάρο για τρία χρόνια, τον είχε σημαδέψει έτσι κι αλλιώς.

Τον Φλεβάρη του 1974, μετά το Πολυτεχνείο, γίνεται «χτύπημα» στην οργάνωση του ΚΚΕ. Ο μοναδικός «συνεργάτης» του Θεόδωρου Καλογήρου (σ.σ. δεν ήξερε άλλον), ο Φώτης φεύγει από την Πάτρα γιατί αρχίζουν οι συλλήψεις, αλλά δεν τον ειδοποιεί. Μπουκάρουν σπίτι του και τον συλλαμβάνουν για ανάκριση. Στην Ασφάλεια των ρωτούν αν ξέρει τον Φώτη που του τον δείχνουν σε φωτογραφία. «Οι χαφιέδες του Συλλόγου πήραν τα πάσο μας για να μας φτιάξουν καινούρια και τα έδωσαν και έφτιαξαν φάκελο στην Ασφάλεια». Είκοσι χρονών τότε ο Θόδωρος Καλογήρου, στύλωσε τα πόδια και δεν είπε κουβέντα, δεν κατέδωσε κανέναν. Έπεσαν πέντε ασφαλίτες πάνω του, «μελάνιασε το κορμί μου» και χτύπησε πολύ σοβαρά στο κεφάλι έχοντας κάνει δύο επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια στον εγκέφαλο, η μία στη Γερμανία.

Με το που έγινε γνωστό στη Μυτιλήνη ότι κρατούνταν ο γιος του Καλογήρου, στο φούρνο του, στην Κουλμπάρα, οι μηνύσεις έπεφταν βροχή. «Δεν ήταν όλοι μαζί μας ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Λέσβο. Υπήρχαν άνθρωποι που μας προγκούσαν όταν φωνάζαμε “συμπαράσταση λαέ”!» εξηγεί.

Είναι καλά; Μακάρι να είναι…

Και ακόμα οι προκηρύξεις στην Πάτρα. Ο Θ. Καλογήρου τις μοίραζε παράνομα μέχρι που αντιλήφθηκε ότι κάποιος τον παρακολουθεί. Έφυγε στην Αθήνα για να μοιράσει τις υπόλοιπες. Στον περιφερειακό του Υμηττού κοντά στο σπίτι του Σωτήρη Φράγκου πήγε ο Θ. Καλογήρου για να συνεχίσει το μοίρασμα. Κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται την αστυνομία. Ανεβαίνει στον Λυκαβηττό, βγάζει το μπουφάν του στην έξω πλευρά και βλέπει μία κοπέλα στον κεντρικό δρόμο, γύρω στα 25 που βαστούσε ένα σκυλάκι. «Την αρπάω, της λέω με συγχωρείς δεν είμαι κλέφτης, την αγκαλιάζω, μου λέει “κατάλαβα”, πέρασε το 100 από δίπλα, μας είδαν ζευγαράκι κι έφυγαν. Την ευχαρίστησα και της είπα “θα συναντηθούμε μετά τη δικτατορία”. Την κοπέλα την έψαξα, δεν τη βρήκα. Έχουν περάσει πια… καλά να είναι όπου βρίσκεται» λέει με συγκίνηση…

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Θόδωρου Καλογήρου σε ΒΙΝΤΕΟ στο «Ν».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ανθρώπινες γέφυρες ανάμεσα στη Λέσβο και τη Σμύρνη

Ένα τυχαίο αντάμωμα ξύπνησε μνήμες δεκαπέντε χρόνων και μια συγκινητική ιστορία πίστης και φιλίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η δύναμη των μαμάδων

Η ιστορία δύο γυναικών που ένωσαν χιλιάδες μητέρες μέσα από το γκρουπ «Μυτιληνιές Μανούλες».
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ένα τριήμερο μνήμης και ανθρωπιάς για τη Λέσβο του 2015

Η Έφη Λατσούδη μιλά για τη θεραπευτική δύναμη της μνήμης και την ανάγκη να παραμείνει ζωντανό το αφήγημα της αλληλεγγύης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Κάποτε σαν σήμερα οι Ανεμότρατες, έβγαιναν αλλιώς...

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Υπομονή

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΕΤΣΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

10 Σεπτέμβρη 1944: Η Λέσβος ελευθέρα!

81 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου από τις Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία ενός χαμένου σταυρού, στα Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας

Με σεβασμό και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα το μνημόσυνο των Αγίων της Μικράς Ασίας. Ο πατήρ Αθανάσιος Γιουσμάς μίλησε για την ιστορία τους και τις μνήμες των Ελλήνων
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ένας «πατέρας από φως»

Μια μέρα σαν τη σημερινή πριν δέκα χρόνια, σε ηλικία μόλις 57 ετών, έφυγε από τη ζωή ο παπά Στρατής Δήμου από το Κεράμι της Λέσβου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

40 χρόνια από τον θάνατο του Λέσβιου «Δασκάλου» Παναγιώτη Σαμαρά

Αφιέρωμα από τους ΦΙΛΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εξέγερση στο λεκανοπέδιο Καλλονής Λέσβου. Αύγουστος 1944

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Μια Μυτιληνιά στην Κωνσταντινούπολη

Tο εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος ανακαλύφθηκε στο νησί της Λέσβου κατά τη δεκαετία του 1860 και μεταφέρθηκε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη