× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τι δουλειά έχει ο αράπης στη Μυτιλήνη;»

Με αφορμή την αυριανή συνάντηση με τον Πάπα του Κριστιάν από το Κονγκό των 15 εκατομμυρίων νεκρών και το άγνωστο πόσων κομμένων χεριών για να χτιστούν (και να ζουν ακόμα και σήμερα από δαύτα) οι.... Βρυξέλλες!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 4/12/2021

«Τι δουλειά έχει ο αράπης στη Μυτιλήνη;»
' χρόνος ανάγνωσης

Το ερώτημα τέθηκε από κατά δήλωση του... Έλληνα και χριστιανό ορθόδοξο με αφορμή το σημερινό ρεπορτάζ στο «Ν» για τον Κριστιάν, τον Κονγκολέζο πρόσφυγα που έχασε στο δρόμο τη γυναίκα του και τη μια του κόρη και που ένα χρόνο αποκλεισμένος με τις δυο άλλες του κόρες στο νησί ελπίζει να πάρει άσυλο για να ταξιδεύσει στην Ευρώπη. Εκεί θέλει να ζήσει.  

Εκεί πίσω σε αυτό που εμείς λέμε «πατρίδα», στην υποσαχάρια Αφρική δεν του απέμεινε τίποτα. Η Ευρώπη δεν του άφησε τίποτα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν απ’ όλα τα άλλα όμως και με αφορμή ένα σχόλιο μιας άλλης κυρίας που αναρωτήθηκε εκκωφαντικά ηχηρά, πώς ο μαύρος έφτασε από το Κονγκό στη Μυτιλήνη, θα ‘θελα φωναχτά επίσης να της πω πως ήρθε με τον ίδιο τρόπο και ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο που κάποιοι συμπατριώτες μας ακολούθησαν πριν χρόνια.

Από τη Μυτιλήνη αυτοί πήγαν στο Κονγκό. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ο Κριστιάν, ο μαύρος Κονγκολέζος της σημερινής μας ιστορίας, ήρθε από το Κονγκό στη Μυτιλήνη. Κι ο ένας και ο άλλος πεινούσαν. Και πεινούσαν γιατί η Ευρώπη σαν στρατός κατοχής ή σαν πολεμική μηχανή δεν τους άφησε τίποτα. Ούτε καν χέρια για να φάνε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίεργο ακούγεται το τελευταίο;

Λίγοι ξέρουν ότι το Κονγκό και οι άνθρωποι του επί πολλά χρόνια αποτέλεσαν όχι αποικία  αλλά προσωπική περιουσία κάτι σαν ιδιόκτητο οικόπεδο δηλαδή ενός χασάπη με όλη τη σημασία της λέξης. Του βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδου του Β που έσφαξε στο όνομα των προσωπικών του κερδών εκατομμύρια Αφρικανούς. Στην ιστορία έμεινε με το προσωνύμιο «χασάπης της Αφρικής». Δεν είναι και πολύ γνωστό.... Και γιατί να είναι εξάλλου. Δεν είναι και... πρέπον!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καουτσούκ περιζήτητο εκείνη την εποχή, πριν τον α παγκόσμιο πόλεμο, προϊόν λόγω της εφεύρεσης του τροχού με συμπιεσμένο αέρα, που έφερε επανάσταση στα ποδήλατα, στα αυτοκίνητα κλπ, ήταν παντού στο Κονγκό. Και θεώρησε ο βασιλιάς του Βελγίου πως σφάζοντας, βασανίζοντας και προπάντων ακρωτηριάζοντας  εκατομμύρια ανθρώπων θα υπερεκμεταλλευόταν τον τόπο και θα αποκόμιζε περισσότερα προσωπικά κέρδη.

Λεηλάτησε τους ναούς από το ελεφαντόδοντο, ισοπέδωσε χωριά, έκαψε, απήγαγε και δολοφόνησε όποιον του αντιστεκόταν. Οι φύλαρχοι υποχρεωνόταν να υπογράψουν χαρτιά σε ξένες γλώσσες… Έγινε κυρίαρχος και κύριος του τόπου και των ανθρώπων του.

Οι εργάτες έπαιρναν μία δεκάρα για κάθε κιλό καουτσούκ που μάζευαν, αλλά σύντομα διακόπηκε ακόμα κι αυτή η – ο Θεός να την κάνει - μισθοδοσία. Ως φόρος για το ότι ζούσαν στα εδάφη του βασιλιά επιβλήθηκε το μάζεμα του καουτσούκ. Και ήταν τόσο μεγάλη η ποσότητα που έπρεπε να μαζεύουν που όλοι δούλευαν ασταμάτητα και μόνο για το Λεοπόλδο. Όσοι δεν το έκαναν θανατώνονταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την επιβολή αυτών των νόμων στρατολογήθηκαν Αφρικανοί στρατιώτες, οι οποίοι έπρεπε να κόψουν και να παραδώσουν το χέρι του εργάτη που δεν δούλευε ως  αποδεικτικό στοιχείο του έργου τους. Και για να μη γίνουν και αυτοί ερτγάτες.

Από το 1885 μέχρι το 1908, για όσο καιρό δηλαδή ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν 15 εκατομμύρια Αφρικανοί. Θεωρείται δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια αυτών των 23 χρόνων δολοφονήθηκε ο μισός πληθυσμός του Κονγκό.

 Τι δουλειά έχει το λοιπόν αυτός ο αράπης που αύριο Κυριακή το πρωί θα στηθεί μπροστά στον Πάπα;

Ψάχνει με τις δυο ορφανεμένες από μάνα κόρες του, χαμένες ζωές, χαμόγελα, ένα κομμάτι ψωμί. Που του το στέρησαν κάποιοι κατοικοεδρεύοντες στην έδρα της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εξερευνώντας τα ιστορικά τοπόσημα της Λήμνου και τον ρόλο της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τη στρατηγική βάση στον τόπο της μνήμης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι δυο μεριές της θάλασσας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

15 Ιουλίου ‑ 16 Αυγούστου 1974, 33 δραματικές μέρες πριν 51 χρόνια

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας για την πολλαπλή χουντική προδοσία, τους δυο «Αττίλες», τη μεταπολίτευση και τους τρεις Λέσβιους που … δεν γύρισαν!
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οδοιπορικό στην Ιστορία και την Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λέσβου

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ο Μπάλος» και ο ιστότοπος «Πανόραμα Πολιχνίτου» συνδιοργανώνουν οδοιπορικό στον Πολιχνίτο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το δράμα της Κύπρου αναβίωσε στην εκδήλωση για τον πρόσφυγα παιδίατρο Θεόδωρο Χατζηιωάννου

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΕΣΗΕΠΗΝ, ο σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

29 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα

Στις 23 Ιουνίου 1996 ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι άγνωστοι ήρωες της Μυτιλήνης

Οι Λιμενικοί Ηλίας Καζάκος και Γιώργος Κωτούλας εκτελέστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση σττις 5 Ιουνίου 1942
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

O Θεόφιλος «μπαίνει» με τους πίνακές του στο Μουσείο του Λούβρου

Ήταν ο θρίαμβος του φουστανελά που κάποτε τον έλεγαν "σοβατζή"
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αντίο στον Αχιλλέα Θεοφίλου

Ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας που μεγάλωσε στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης έφυγε σήμερα απο τη ζωή νοσηλευόμενος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας.-Δείτε τι είχε πει στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο "Ν"
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία των Λαδάδικων της Μυτιλήνης

Μια ιστορία για το πράσινο χρυσάφι της Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ