Κάτω από 2.500 ο πληθυσμός στον Καρά Τεπέ
Νότης Μηταράκης: «Μετά από έξι χρόνια που βασανίστηκε, η Σάμος αφήνει πίσω της το Μεταναστευτικό. Ακολουθούν η Κως, η Λέρος και μέσα στο 2022 η Χίος και η Λέσβος»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2021
Σε αριθμό πριν από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας το Μάρτιο του 2016 κινείται ο αριθμός αιτούντων άσυλο στη Λέσβο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 14 Νοεμβρίου στον καταυλισμό του προσωρινού ΚΥΤ στον καρά Τεπέ διέμεναν 2453 αιτούντες άσυλο. Στην καραντίνα της βόρειας Λέσβου διέμεναν 39 άτομα, 30 μόλις διέμεναν σε διαμερίσματα στην πόλη της Μυτιλήνης, 146 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι και ένας κρατείτο στην Αστυνομία. Συνολικά στη Λέσβο διέμεναν 2.669 πρόσφυγες και μετανάστες.
Μειωμένοι αριθμοί παντού
Με σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει ότι τον Οκτώβριο του 2021, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 καταγράφεται μείωση κατά 76% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Σάμο η οποία είναι της τάξης του 92% και ακολουθεί η Χίος με 91%, η Λέρος με 88%, η Λέσβος με 65%, και η Κως με 54%. Ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην Επικράτεια κατά τον Οκτώβριο του 2021 παρουσιάζεται επίσης μειωμένος κατά 47% σε σχέση με το Οκτώβριο του 2020.
Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Οκτωβρίου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο δεκάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 67% στα νησιά και κατά 46% στο σύνολο, σε σχέση με το 1ο δεκάμηνο του 2020.
«Και τον φετινό Οκτώβριο η χώρα μας καταγράφει μείωση 76% στους διαμένοντες στα νησιά και 47% σε ολόκληρη της επικράτεια, ενώ βλέπουμε ότι παρά το ότι η πανδημική κρίση συνεχίζεται, καταγράφεται κινητικότητα στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης. Η εικόνα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα. Φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% την ίδια περίοδο που αυξάνονται προς άλλες χώρες της Μεσογείου.
Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να ασκεί την ίδια αυστηρή, αλλά δίκαια μεταναστευτική πολιτική η οποία φέρνει αποτελέσματα. Έχουμε ξεκάθαρη θέση κατά της δράσης των λαθροδιακινητών, υπέρ όμως της νόμιμης μετανάστευσης» ανέφερε σχετικά με δήλωση του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Επίσκεψη στη Σάμο
Στο μεταξύ χθες, ο Νότης Μηταράκης συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου με θέμα «την αποκάθαρση, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και μεταβίβαση του οικοπεδικού χώρου του πρώην ΚΥΤ Σάμου στον Δήμο της Ανατολικής Σάμου με σκοπό την αξιοποίηση του από την τοπική κοινωνία».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνο Λογοθέτη και τον Ειδικό Γραμματέα, Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων Ευάγγελο – Απόστολο Κωνσταντίνου, παρουσία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλο Στεφανάδη μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου τόνισε πως «η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα του Μεταναστευτικού απέδωσε αυτά που υποσχεθήκαμε σε εσάς και στους πολίτες της Σάμου ότι θα αποδώσουν. Την ουσιαστική μείωση των ροών και των δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες».
Και συνέχισε ο κ. Μηταράκης: «Υποσχεθήκαμε μείωση ροών και το κάναμε. Υποσχεθήκαμε αποσυμφόρηση και το κάναμε. Υποσχεθήκαμε ότι ο Covid 19 δεν θα επηρεάσει τις τοπικές κοινωνίες λόγω των δομών και θέλω να σας πω ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής στη δομή, στο ΚΥΤ Βαθέος από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα στη Δομή Ζερβού και αυτό έγινε πράξη. Σας υποσχεθήκαμε ότι μόλις ανοίξει η νέα δομή θα κλείσει η παλιά και πάρα πολλοί αμφέβαλαν, έλεγαν δε θα γίνει αυτό μας κοροϊδεύουν, θα έχουμε δύο δομές. Η δομή παραδόθηκε τον ίδιο μήνα. Τον ίδιο μήνα από την έναρξη της δομής Ζερβού, η οποία εντός τεσσάρων ημερών είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά, άρα και αυτό πραγματοποιήθηκε» είπε αναλυτικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι άδειες θα είναι και οι δομές που πρόκειται να εγκαινιαστούν στις 27 Νοεμβρίου στην Κω και στη Λέρο, ενώ όπως είπε «μέσα στο 2022 η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη δημιουργία των νέων δομών στη Χίο για να κλείσει η ΒΙΑΛ, και στη Λέσβο για να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι».