× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πολυετείς έρευνες θα αποδείξουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον ελαιώνα»

Ο γεωπόνος Δημήτρης Γιασσάς αναφέρεται στο φαινόμενο της πρόωρης ανθοφορίας της ελιάς και στην καταστροφή του ανθού από τις υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/6/2021

«Πολυετείς  έρευνες θα αποδείξουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον ελαιώνα»
' χρόνος ανάγνωσης

Σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση η οποία θα βασίζεται σε πολυετείς έρευνες στο Λεσβιακό ελαιώνα απαιτείται προκειμένου να αποδειχθούν οι συνέπειες και οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής στην καρποφορία των ελαιόδεντρων του νησιού μας, σύμφωνα με το γεωπόνο Δημήτρη Γιασσά.

Ο Δημήτρης Γιασσάς, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια όπως αυτό αναδείχθηκε μέσα από ενέργειες και πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης και του προέδρου της Κοινότητας Λουτρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πριν μερικές ημέρες, σημειώνει ο Δημήτρης Γιασσάς, είχα την ευκαιρία, προσκεκλημένος κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ να παρατηρήσω το φαινόμενο στον ελαιώνα της ευρύτερης περιοχής των Λουτρών, όπου πράγματι, διαπίστωσα ότι υπάρχει πρόβλημα. Είδαμε κάποια κτήματα που ήταν καλλιεργημένα και κάποια άλλα που ήταν λιγότερο καλλιεργημένα.

Σε όλα διαπιστώσαμε το φαινόμενο της πρώιμης ανθοφορίας η οποία όμως δεν πήγε καλά λόγω της θερμοκρασιακής έκρηξης την περίοδο του Πάσχα, η οποία έκαψε τον ανθό. Παρατηρήσαμε στη συνέχεια ότι σε ορισμένα δέντρα είχαμε δεύτερη ανθοφορία, ακόμη και τρίτη ανθοφορία, φαινόμενο που δεν είναι καθόλου φυσιολογικό για την ελιά η οποία ανθίζει μια φορά το χρόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με το γεωπόνο Δημήτρη Γιασσά αντιμετωπίζουν οι πεδινοί ελαιώνες της Λέσβου και εκείνοι που βρίσκονται στις λεγόμενες ζεστές περιοχές. Αντίθετα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο, αφού η θερμοκρασία εκεί είναι αρκετά χαμηλότερη και η ανθοφορία της ελιάς ξεκινά μερικές εβδομάδες αργότερα.

«Γενικά πρόκειται για ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο, σημείωσε ο Δημήτρης Γιασσάς, το οποίο για να μελετηθεί και να τεκμηριωθεί απαιτείται επιστημονική έρευνα με τη συνδρομή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και την ενεργοποίηση στον τομέα αυτό του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας που έχουμε στο Κάτω Τρίτος. Από εκεί και πέρα όταν γίνει αυτή η τεκμηρίωση μπορεί να αναζητηθούν λύσεις σε διάφορα επίπεδα».

Μία από τις λύσεις αυτές για να ξεπεραστεί εν μέρει το πρόβλημα θα ήταν όπως αναφέρει ο Δημήτρης Γιασσάς, η αναδιάρθρωση μέρους του ελαιώνα και η ανάπτυξη νέων ποικιλιών ελιάς οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι γεγονός και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα φαινόμενα αυτά. Ίσως οι αγρότες μας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, αναδιάρθρωσης μέρους του ελαιώνα με την ανάπτυξη ποικιλιών όπως είναι για παράδειγμα η κορωνέικη  η οποία αποδεδειγμένα αντέχει και σε πιο ζεστά κλίματα. 

Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχουν αναπτυχθεί ελαιώνες σε πολλές ζεστές Μεσογειακές χώρες όπως είναι οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει αρκετή αντοχή στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι δικές μας ποικιλίες ως πιο μεγαλόκαρπες ελιές, εμφανίζουν μικρότερη αντοχή στα ζεστά κλίματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως για αποδειχθούν και να προχωρήσουν όλα αυτά θα πρέπει να προηγηθούν έρευνες και μελέτες πολλών ετών».

Σημαντικό ρόλο ωστόσο στην απόδοση της ελιάς, σύμφωνα με το γεωπόνο Δημήτρη Γιασσά παίζει και η καλλιέργεια και φροντίδα του ελαιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στον τόπο μας, ένα μεγάλο μέρος του ελαιώνα έχει εγκαταλειφθεί ή καλλιεργείται ελάχιστα. Το αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης είναι να μειώνεται χρόνο με τη χρόνο η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί μας, αφού τα δέντρα χωρίς φροντίδα δεν μπορούν να αγγίξουν τις πραγματικές τους αποδόσεις.

Η τελευταία φορά που είχαμε μια πραγματικά καλή παραγωγική χρονιά στη Λέσβο ήταν το 2004. Έκτοτε η παραγωγή έπεσε κατακόρυφα και ακόμη και στις λεγόμενες χρονιές που είχαμε μαξούλι, οι ποσότητες του ελαιολάδου ήταν πολύ κατώτερες των δυνατοτήτων του ελαιώνα του νησιού μας», επισημαίνει ο γεωπόνος Δημήτρης Γιασσάς. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοδική πίεση στα νοσοκομεία από τη γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 871 νέες εισαγωγές, 15 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8 θάνατοι στο διάστημα 5 έως 11 Ιανουαρίου
Ανοδική πίεση στα νοσοκομεία από τη γρίπη την τελευταία εβδομάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είδε εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά του ελαιολάδου

Συνεχίζει να μελετά την αγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού τόσο στον τομέα του χονδρικού εμπορίου όσο και στον τομέα του λιανικού εμπορίου
Δεν είδε εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά του ελαιολάδου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις προσωπικού στη Μυτιλήνη από την LC Waikiki

Η διεθνής αλυσίδα μόδας ανοίγει θέσεις σε διοίκηση, πωλήσεις, αποθήκη και visual merchandising για το νέο της κατάστημα -Δείτε αναλυτικά τις θέσεις που ζητούνται
Προσλήψεις προσωπικού στη Μυτιλήνη από την LC Waikiki
ΑΓΟΡΑ

Η LC Waikiki ανοίγει κατάστημα στη Μυτιλήνη

Σταθερά βήματα ανάπτυξης για την μεγάλη αλυσίδα που επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της
Η LC Waikiki ανοίγει κατάστημα στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Επιτροπή λέει όχι στα εμβόλια και ανάβει ξανά φωτιά στους κτηνοτρόφους

Με αναλυτική ανακοίνωση υπερασπίζεται τη γραμμή του ΥΠΑΑΤ για stamping out και περιορισμένο εμβολιασμό μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ στην αγορά δυναμώνει η καχυποψία ότι προτεραιότητα είναι οι εξαγωγές και τα συμφέροντα των μεγάλων παικτών
Η Επιτροπή λέει όχι στα εμβόλια και ανάβει ξανά φωτιά στους κτηνοτρόφους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 470.000 τα θανατωθέντα ζώα από την ευλογιά των προβάτων

Αναποτελεσματικός αποδεικνύεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Πάνω από 470.000 τα θανατωθέντα ζώα από την ευλογιά των προβάτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείζον πρόβλημα οι χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου

Διαβάστε εδώ πως τα άδεια δωμάτια των ξενοδοχείων επηρεάζουν επενδύσεις εργασία και ποιότητα υπηρεσιών
Μείζον πρόβλημα οι χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τις αστοχίες στις πληρωμές των επιδοτήσεων κατέγραψε η ΠΕΦΑΣΥ

Τα ΚΥΔ ζητούν άμεσες διορθώσεις και σαφείς κανόνες πριν το άνοιγμα των αιτήσεων του 2026
Τις αστοχίες στις πληρωμές των επιδοτήσεων κατέγραψε η ΠΕΦΑΣΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουρισμό – επισιτισμό

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό
Χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουρισμό – επισιτισμό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπλοκάρει την συνάντηση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης

Το Μαξίμου φωτογραφίζει τους αγροτοσυνδικαλιστές που δεν θέλει στην συνάντηση
Μπλοκάρει την συνάντηση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα βρόντηξαν οι ορκωτοί ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Έχουμε προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί ο εις βάθος έλεγχος για όλα τα πεπραγμένα του Οργανισμού αναφέρει η απάντηση της ΑΑΔΕ
Τα βρόντηξαν οι ορκωτοί ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι συνδικαλιστές των αγροτικών μπλόκων θα πάνε στο Μαξίμου

Με τα τρακτέρ στους δρόμους και ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλης κινητοποίησης στην Αθήνα
Οι συνδικαλιστές των αγροτικών μπλόκων θα πάνε στο Μαξίμου