× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν έγινε ποτέ κάτι δραστικό για το σκαθάρι στους φοίνικες της Λέσβου»

Συνεχίστηκε η διασπορά του λέει στο «Ν» ο γεωπόνος Δημήτρης Γιασσάς

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/1/2021

«Δεν έγινε ποτέ κάτι δραστικό για το σκαθάρι στους φοίνικες της Λέσβου»
' χρόνος ανάγνωσης

Από τον Αύγουστο του 2019 που εμφανίστηκε το κόκκινο σκαθάρι για πρώτη φορά στη Λέσβο και συγκεκριμένα εντοπίστηκε στους φοίνικες στο τελωνείο, δεν έγινε κάτι δραστικό για να καταπολεμηθεί η διασπορά του. Αυτό επεσήμανε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» ο γεωπόνος, Δημήτρης Γιασσάς, ο οποίος εντόπισε και το πρώτο κρούσμα.

Μάλιστα ο κ. Γιασσάς τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στους φοίνικες που βρίσκονται σε ιδιωτικές κατοικίες, αρχοντικά, αλλά και οικίες εγκαταλειμμένες και γι’ αυτό οι ιδιώτες θα πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα, με ειδικό εντομοκτόνο. Καλό δε, θα είναι να προχωρήσουν τις εργασίες άμεσα και πριν ανέβει η θερμοκρασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κόκκινο σκαθάρι έχει εξαπλωθεί και εντοπιστεί τόσο στη Μυτιλήνη, όσο στη Χρυσομαλλούσα και την Κράτηγο και άλλες περιοχές. Παρέμβαση μάλιστα έκανε πρόσφατα και η κίνηση «Δημοκρατική Μυτιλήνη» για το θέμα, ενώ ενυπόγραφα επεσήμανε το πρόβλημα και στο «Ν» με άρθρο του ο Παναγιώτης Σταθόπουλος για την Παναγιούδα, όπου και βρίσκεται το Φοινικόδασος.

Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη του Δ. Γιασσά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έντομο Rhynchophorus ferrugineus (κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος - red palm weevil ή κόκκινο σκαθάρι) θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών. Εντοπίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia sp, που έφτασαν στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2005 από την Αίγυπτο. Επιπλέον, την ίδια περίοδο βρέθηκε σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis (Κανάριος) νότια του Ηρακλείου της Κρήτης. Οι αναφορές έγιναν από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Ιανουάριος 2006).

Το κόκκινο σκαθάρι ανήκει στην τάξη Coleoptera και στην οικογένεια των Curculionidae. Προκαλεί εκτεταμένη ζημιά στους φοίνικες που φτάνει μέχρι την πλήρη καταστροφή τους. Σημειώνεται ότι το σκαθάρι των φοινίκων έχει ήδη καταγραφεί σε πολλές χώρες του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ακμαία έχουν κόκκινο-καστανό χρώμα, μήκος περίπου 35mm, πλάτος 12mm, και φέρουν μακρύ ευδιάκριτο ρύγχος. Ο βιολογικός κύκλος στο σκαθάρι φοίνικα εμφανίζει τέσσερα στάδια, ωό, προνύμφη, νύμφη και ακμαίο. Οι προνύμφες είναι ευκέφαλες (μεγάλο κεφάλι), χωρίς πόδια και μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 50mm. Κάθε προνύμφη κατασκευάζει μια νυμφική θήκη από τις ίνες των φοινικοειδών σε οβάλ σχήμα.

Τα θηλυκά γεννούν αρκετές δεκάδες ωά κυρίως στην κορυφή του φοίνικα (στεφάνη), στη βάση των νεαρών φύλλων και στον κορμό. Τα ωά εκκολάπτονται σε 2-5 ημέρες. Οι προνύμφες στο κόκκινο σκαθάρι εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα δημιουργώντας στοές. Προκαλούν σημαντική ζημιά και απώλεια της στήριξης των φύλλων. Τα ενήλικα μεταναστεύουν τελικά σε γειτονικά δέντρα με τη βοήθεια της πτητικής τους ικανότητας.

Συμπτώματα του προβλήματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό σημείο της προσβολής είναι η καταστροφή και ξήρανση της νέας βλάστησης (δηλαδή των κεντρικών φύλλων) και η κάμψη των παλαιών φύλλων που δίνει στο φυτό την όψη ανοιχτής ομπρέλας. Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν συνολικά απώλεια των φύλλων και σήψη του κορμού. Σε τελικό στάδιο το δέντρο ξεραίνεται.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ μετά την έναρξη της προσβολής. Μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων η ζημιά είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη και επιφέρει την ολική ξήρανση του δέντρου. Τα ακμαία στο σκαθάρι φοίνικα που βρίσκονται σε ένα δέντρο δεν μετακινούνται στο άλλο, όσο βρίσκουν τροφή σε αυτό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πρώτη επίσκεψη‑αυτοψία Χριστόφα στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Μία μέρα μετά την υπογραφή σύμβασης με τον εργολάβο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ενημέρωση του Δήμου Μυτιλήνης εν όψει κακοκαιρίας

Μέτρα αυτοπροστασίας για βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός 4,9 ρίχτερ ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, κούνησε και τη Λέσβο

Έγινε αισθητός κυρίως στα ανατολικά του νησιού χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ευλογιά των προβάτων

Διαδικτυακό σεμινάριο Βιοασφάλειας για την Ευλογιά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το ΑΠΘ την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025 στις 12:00 μ.μ., μέσω πλατφόρμας Zoom
ΧΩΡΙΑ

Η οικογένεια Λαούμη ευχαριστεί για τη στήριξη στη μνήμη της Θεανώς

Σε όσους βρέθηκαν δίπλα στη Θεανώ και την οικογένειά της στην πιο δύσκολη στιγμή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράταση ΚΤΕΟ για δίκυκλα και «γουρούνες» στη Λέσβο

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026 η απαλλαγή από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καταγγέλλουν το «ρεσάλτο» του ισραηλινού στόλου

Κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Επιτροπή Ειρήνης και από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Πλωμαρίτης Αντώνης Ανδριώτης, διακεκριμένος επιστήμονας

Σήμερα Πέμπτη η κηδεία του στο Πλωμάρι- Συλλυπητήρια της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στους τετράποδους φίλους μας

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Δήμο Μυτιληνης το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Μηλένα Κοντού, με πασαρέλα ζώων, υιοθεσίες, φωτογραφίες, και face painting
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Λέσβος γιορτάζει τα μεταναστευτικά πουλιά

Από το Απολιθωμένο Δάσος μέχρι τις Αλυκές Καλλονής, το νησί γίνεται κέντρο παρατήρησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος Μυτιλήνης στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο Ξενοδόχων

Στο επίκεντρο η τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου -Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γιαννάκας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την προβολή του νησιού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 103.500 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Με μείωση των τουριστών από 5 – 8% αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ