× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μνημόνιο συνεργασίας για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο

Συνυπέγραψαν υπουργείο Μετανάστευσης, ΕΕ, Frontex και οργανισμοί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2020

Μνημόνιο συνεργασίας για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Υπεγράφη από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ylva Johansson, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία πρότυπης δομής φιλοξενίας στη Λέσβο.   

Η νέα δομή θα είναι προϊόν αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαϊκών οργάνων (EASO, FRONTEX, EUROPOL, FRA) και θα πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Θα έχει σύγχρονες και ανθεκτικές υποδομές, θα παρέχει πλήρη υγειονομική περίθαλψη και θα λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των γυναικών, των παιδιών και των οικογενειών.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η παραμονή στην δομή θα είναι σύντομη (μερικών μηνών), έως ότου εκδοθεί είτε απόφαση ασύλου, είτε απόφαση επιστροφής. Ο ίδιος κανόνας ισχύει σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης στα σημεία εισόδου. » 

Οι πόροι αλλά και η τεχνογνωσία παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για την από κοινού παρακολούθηση και εποπτεία της διαχείρισης του έργου.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελληνικές Αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν για όλα τα βασικά στρατηγικά ζητήματα σχετικά με τη σύσταση του Κέντρου και την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν μεταβάλλει τις αρμοδιότητες των ελληνικών αρχών για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση του νέου κέντρου, καθώς και για τη λήψη αποφάσεων στους τομείς του ασύλου ή της επιστροφής, ή οποιωνδήποτε άλλων αποφάσεων σχετικά με τη λήψη, τη δημόσια τάξη, τη δημόσια υγεία ή την εθνική ασφάλεια. 

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί τον πυλώνα για μια ολιστική προσέγγιση της μετανάστευσης, όπως αναμένεται αυτή να αντικατοπτρίζεται στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, για τη διασφάλιση της τήρησης των υποχρεώσεων του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, όσον αφορά τους Ευρωπαίους και τους υπηκόους Τρίτων Χωρών. Παράλληλα, συνδέεται με την εφαρμογή και περαιτέρω ανάπτυξη μιας στρατηγικής προσέγγισης σχετικά με την υποδοχή, τα παιδιά και τους ασυνόδευτους ανηλίκους στη μετανάστευση, την ένταξη, το άσυλο και τη διαχείριση της μετανάστευσης συνολικά. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:  

 

«Σε συνέχεια της συμφωνίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, συμπορευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την τοπική κοινωνία της Λέσβου, για τη δημιουργία μίας πρότυπης δομής φιλοξενίας στο νησί. Με κοινό μας σύνθημα «όχι πια άλλη Μόρια», δημιουργούμε τη νέα κλειστή/ελεγχόμενη δομή Λέσβου που θα μας επιτρέψει να κλείσουμε οριστικά την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, καθώς και θα αποτελέσει οδηγό για τις νέες δομές στα υπόλοιπα νησιά του Αν. Αιγαίου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν πρέπει να λησμονούμε την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία προβλέπει τον τερματισμό της παράτυπης διέλευσης. Αντιθέτως, πρέπει να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και να εμποδίσουμε τους λαθροδιακινητές που θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο. Με μη αξιόπλοες, μη καταγεγραμμένες βάρκες, που οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και εμπειρία. Η διεθνής κοινότητα, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, οι ΜΚΟ, ιδίως η ΕΕ πρέπει να θέσουν τέλος σε αυτό.  

Έτσι, δεν  θα βλέπουμε ανθρώπους να πνίγονται ξανά στο Αιγαίο, όπου χθες η τουρκική ακτοφυλακή δεν έσωσε ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν στα ελληνικά ύδατα, αλλά τους προέτρεψε να συνεχίσουν».  

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»

Διαγενεακό εργαστήριο παραδοσιακής μαγειρικής την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων
Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία οι κτηνοτρόφοι

Ζητούν να βγει και να συνομιλήσει μαζί τους ο προϊστάμενος Στρατής Τσομπανέλλης – Πρότεινε συνάντηση με αντιπροσωπεία στο εσωτερικό του κτιρίου
Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία οι κτηνοτρόφοι
ΥΓΕΙΑ

Σημαντικές δωρεές ενισχύουν το Βοστάνειο Νοσοκομείο

Ιατρικός εξοπλισμός, συσκευές, έπιπλα και παιδικά ρούχα προσφέρθηκαν από συλλόγους, επιχειρήσεις, οικογένειες και πολίτες
Σημαντικές δωρεές ενισχύουν το Βοστάνειο Νοσοκομείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Δεκατρείς κτηνοτρόφοι, αγρότες και συνδικαλιστές καταθέτουν την Δευτέρα 27 Ιουλίου για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Απρίλη. Τη νομική εκπροσώπησή τους έχει αναλάβει η Νίκη Τσιριγώτη
Δυναμική κινητοποίηση έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο

Ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου εν όψει του 15Αύγουστου
Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες

Στον έναν άξονα η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και στον άλλον ο Γιάννης Ζουγανέλης
Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παίρνει σειρά το νέο Ειδικό Σχολείο στο οικόπεδο του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια

Χρηματοδότηση 1,24 εκατ. ευρώ για τη μελέτη του νέου συγκροτήματος που θα στεγάσει τις δομές δευτεροβάθμιας ειδικής εκπαίδευσης
Παίρνει σειρά το νέο Ειδικό Σχολείο στο οικόπεδο του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Υπάρχει πλέον ένα παράθυρο για τους συμβασιούχους των δήμων της Λέσβου»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου Δημήτρης Κόνσουλας μίλησε για τις ελλείψεις προσωπικού, τα οφειλόμενα ΜΑΠ, αλλά και τη δικαστική περιπέτεια μετά τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων
«Υπάρχει πλέον ένα παράθυρο για τους συμβασιούχους των δήμων της Λέσβου»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Άνδρας 35 ετών οδηγούσε Ι.Χ. αυτοκίνητο στην περιοχή της Καλλονής χωρίς να είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια, σύμφωνα με την Αστυνομία
Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη 55χρονου στη Μυτιλήνη για ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Κατασχέθηκαν κάνναβη, τρία ναρκωτικά χάπια, αναδιπλούμενος σουγιάς και δύο κυνηγετικά φυσίγγια
Σύλληψη 55χρονου στη Μυτιλήνη για ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματία στα Μιστεγνά

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε 39χρονος άνδρας υπό την επήρεια αλκοόλ συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο 45χρονος δικυκλιστής
Τροχαίο με τραυματία στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

110 κολυμβητές στον 15ο Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης

Αθλητές ηλικίας από οκτώ έως 82 ετών διένυσαν τη θαλάσσια διαδρομή των περίπου 1.000 μέτρων από την Κουντουρουδιά μέχρι το Πέραμα
110 κολυμβητές στον 15ο Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης