× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα δύο πρόσωπα της επίταξης

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2020

Τα δύο πρόσωπα της επίταξης

Από την αρχή της πανδημίας, το ΚΚΕ, καλούσε την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πέρασαν 9 μήνες και πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει 2 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσαλλονική, για 15 μέρες, με το αζημίωτο!
Επίταξη επί πληρωμή πρώτη φορά ακούμε. Και από την στιγμή που είναι με το αζημίωτο, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται καν η λέξη επίταξη.Μάλλον ενοικίαση, είναι η ορθότερη λέξη. Ίσως και η εκμίσθωση.Για εμάς του Μυτιληνιούς και «κισίμ» να έλεγαν, θα το καταλαβαίναμε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ήταν επί πληρωμή.Κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και συγκυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που υπηρετούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, θα έκαναν ποτέ επίταξη σε περιουσία επιχειρηματία; Αποκλείεται.

Θα έκαναν ποτέ επίταξη ενώ στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση;
Θα έκαναν ποτέ επίταξη σε περιουσίες μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, βιομηχάνων αφού παλεύουν, με νύχια και με δόντια, για την υπεράσπιση των κερδών τους ακόμα και μέσα στην πανδημία; Όχι.Ούτε εν μέσω πανδημίας, που είμαστε σήμερα, αλλά ούτε εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι κυβερνήσεις τους άφησαν χωρίς μάσα! Και αυτό ακριβώς κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.
«...η επίταξη δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Το λένε ξεκάθαρα.

Εμείς, ελληνικέ λαέ, θα πληρώσουμε τους κλινικάρχες, για τα κρεβάτια που θα νοικιάζουνε, γιατί δεν φροντίσανε να έχουμε όσα θα έπρεπε στα δημόσια νοσοκομεία.

Εμείς λοιπόν, θα πληρώσουμε τους κλινικάρχες. Αυτούς που αρνούνται να διαθέσουν τις κλινικές τους. Και αντί να τις επιτάξει, όπως όφειλε, η κυβέρνηση, τις νοικιάζει. Είπαμε όμως ποια πολιτική εξυπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Για τον εργαζόμενο λαό όμως, που αγωνίζεται, που παλεύει, που δικεκδικεί, που απεργεί, οι κυβερνήσεις βρίσκουν αμέσως τη λύση.
Πέρα απο τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων που πέρασε τον Ιούλη η ΝΔ, πέρα απο τις παράνομες απεργίες που ακούμε πολλές φορές, έχουν ακόμη μία λύση. Πολιτική επιστράτευση.Χρόνια τώρα, όποτε μία κυβέρνηση τα έβρικσε σκούρα απέναντι στους αγώνες των εργατών, χρησιμοποιούσε την πολιτική επιστράτευση. Ακριβώς το αντίθετο με αυτό που χρησιμοποιήσε η σημερινή με τις ιδιωτικές κλινικές.

«Ο όρος πολιτική επιστράτευση σημαίνει την επίταξη, δηλαδή την αναγκαστική-υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών (εργασίας) απο αυτούς που επιτάσσονται. Η πολιτική επιστράτευση αποτέλεσε και αποτελεί για τις εκάστοτε κυβερνήσεις που την έχουν χρησιμοποιήσει το ριζικό μέτρο αντιμετώπισης και καταστολής μιας απεργίας.

Με την πολιτική επιστράτευση οι εργαζόμενοι που απεργούν, υποχρεώνονται να σταματήσουν την απεργία τους και να παρέχουν αναγκαστικά τις υπηρεσίες τους, δηλαδή να εργαστούν υποχρεωτικά. Αν δεν πειθαρχήσουν αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις και το κίνδυνο να απολυθούν απο την δουλειά τους».

Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης έχει εφαρμοστεί αρεκτές φορές στη μεταπολιτευτική περίοδο για την αντιμετώπιηση απεργιών.
Αναφέρω ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

- Το 1979 για την αντιμετώπιση της απεργίας των τραπεζικών υπαλλήλων.
- Το 1983 ενάντια στην απεργία οδηγών και ιδιοκτητών βυτιοφόρων.
- Το 1986 ενάντια στην απεργία χειριστών και ιπτάμενων μηχανικών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».
- Το 1994 για την αντιμετώπιση της απεργίας των οδηγών στα λεωφορεία.
- Το 2002 και το 2006 για να αντιμετωπιστεί η απεργία των ναυτεργατών.
- Το 2010 ενάντια στην απεργία ιδιόκτητων φορτηγών και βυτιοφόρων.
- Το 2010 ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών.
- Το 2011 για την αντιμετώπιση της απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας στους Δήμους.
- Το 2013 ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών καθώς και για την απεργία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.
- Το 2014 ενάντια στην απεργία των υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Μόνο τους χώρους στους οποίους απεργούσαν να διαβάσει κανείς, καταλαβαίνει για ποιους «δούλευαν» οι κυβερνήσεις (από τότε) και έφταναν στο σημείο να επιστρατεύουν τους απεργούς.

Για την ιστορία, στις 3 Ιούλη του 2014, ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την απεργία στη ΔΕΗ έλεγε ανάμεσα σε άλλα: «...δεν είναι δυνατόν σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα να κόβεται το ρεύμα... κατά συνέπεια πιστεύω οτι η Κυβέρνηση πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιδράσει...». Απαντούσε επίσης πως: «…θα περιμένουμε να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά; Δεν γνωρίζουμε τι έρχεται;», σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να επιταχθούν οι απεργοί.

Και αντέδρασε. Επιστράτευσε τους απεργούς για να μην πληγούν τα κέρδη της ΔΕΗ. Αυτός ήταν ο καημός του τότε. Τον ίδιο καημό έχει όμως και σήμερα.
Να μην πληγούν τα κέρδη των κλινικαρχών. Ο ελληνικός λαός, τήρησε κατά γράμμα τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας όλους αυτούς τους μήνες, με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις. Και τι έκανε η κυβέρνηση; 

Τήρησε, επίσης, κατά γράμμα τις υποδείξεις των εφοπλιστών και πηγαινοερχόταν τα πλοία στα ελληνικά νησιά με τον κόσμο να είναι παστωμένος.
Δεν έκανε μαζικές προσλήψεις γιατρών, εκπαιδευτικών κ.λ.π.
Τα παραδείγματα πολλά. Τα ουσιαστικά μέτρα ήταν λίγα παρόλο που γνώριζαν τι έρχεται. Και συνεχίζει να κωφεύει.

Ο λαός μας φωνάζει να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές.Και αυτοί τις νοικιάζουν.
Ο λαός μας φωνάζει να δοθούν παραπάνω χρήματα για την Υγεία.Και αυτοί μειώνουν κι’ άλλο τις δαπάνες. Ο λαός μας, ας βάλει ένα τέρμα στην κοροϊδία και ας φωνάξει: άμεσα μέτρα προστασίας για την υγεία.


*O Γιάννης Ζαφειρίου είναι μέλος της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Να απολυθούν οι γυναίκες»

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Περί τυφλότητας και κωφότητας

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χαράλαμπος Αθανασίου: Επαρχία

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αει σιχτίρ

ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 4/3/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το νου μας στα παιδιά!

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπό κατάρρευση

Γράφει ο: ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, το νησί της... «δηθενιάς»

Με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων και των φιλοξενουμένων στο «Ζαχάρειο» Γηροκομείο της Αγίας Παρασκευής
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Καλό μήνα. Καλή Ανοιξη ρε γείτονα Μεμέτη

Γιατί θα ‘ρθει η Άνοιξη όσο κι αν ο καιρός δε συνηγορεί σε ετούτο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 28/2/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Κορυφαίος κύριος Μπιμπίλας

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ω τι κόσμος μπαμπά…

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ