
Τη δυνατότητα αντικατάστασης των κυκλοφορούντων ταξί με επιβατηγά οχήματα έξι έως εννέα θέσεων αποκτούν οι επαγγελματίες του κλάδου στη Λέσβο, με το ποσοστό να καθορίζεται στο 100% για όλες τις έδρες και διοικητικές μονάδες ταξί του νησιού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Αντίστοιχο ποσοστό προβλέπεται για την Ικαρία, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά καθορίζονται χαμηλότερα όρια. Η εξέλιξη ανοίγει τη δυνατότητα αξιοποίησης οχημάτων μεγαλύτερης χωρητικότητας, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν παρέες, οικογένειες και μικρές ομάδες επιβατών που επιθυμούν να μετακινηθούν μαζί.
Η ρύθμιση αφορά τη δυνατότητα αντικατάστασης υφιστάμενων οχημάτων και δεν σημαίνει ότι το σύνολο των ταξί θα αντικατασταθεί αυτόματα.
Η πρόταση της Περιφέρειας και η ανταπόκριση του υπουργείου
Όπως αναφέρει η Περιφέρεια, η σχετική πρόταση είχε αποσταλεί στις 3 Ιουνίου 2026 προς τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Με αυτή ζητούνταν η έκδοση απόφασης για την αντικατάσταση κυκλοφορούντων επιβατηγών δημόσιας χρήσης ταξί με οχήματα έξι έως εννέα θέσεων, καθώς και ο καθορισμός των αντίστοιχων ποσοστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο αποδέχτηκε πλήρως την εισήγηση, καθορίζοντας ποσοστό αντικατάστασης 100% στη Λέσβο, 20% στη Λήμνο, 35% στη Χίο, 50% στη Σάμο και 100% στην Ικαρία. Σε κάθε νησί, το προβλεπόμενο ποσοστό αφορά όλες τις έδρες και διοικητικές μονάδες ΕΔΧ ταξί.
Μεγαλύτερη χωρητικότητα για την εξυπηρέτηση των επιβατών
Η δυνατότητα χρήσης μεγαλύτερων οχημάτων προσφέρει στους επαγγελματίες μία επιπλέον επιλογή για την προσαρμογή των υπηρεσιών τους στις ανάγκες των μετακινήσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για διαδρομές από και προς λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά και για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών που μετακινούνται σε ομάδες.
Η έκταση στην οποία θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα αυτή θα εξαρτηθεί από τις επιλογές των ιδιοκτητών ταξί και τις ανάγκες που καταγράφονται σε κάθε περιοχή.
Ικανοποίηση από τον περιφερειάρχη
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της πρότασης, επισημαίνοντας ότι αυτή στηρίχθηκε και στην εισήγηση του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ταξί Μυτιλήνης και των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Χίου, Λήμνου και Ικαρίας.
Όπως ανέφερε στη δήλωσή του, η εξέλιξη δίνει νέα προοπτική στον κλάδο των ταξί και δημιουργεί δυνατότητες αναβάθμισης των μεταφορικών υπηρεσιών στα νησιά. Έδωσε, παράλληλα, έμφαση στην πρόβλεψη για όλες τις έδρες ταξί κάθε νησιού, καθώς και στην καθιέρωση ποσοστού αντικατάστασης 100% για τη Λέσβο και την Ικαρία.