× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο σταυρός στου Απελή κι οι Χιώτες χρυσαυγίτες

Εισαγόμενα από τη γειτονική Χίο μέλη της - και με απόφαση δικαστηρίου - εγκληματικής οργάνωσης δηλώνοντας χριστιανοί και πατριώτες παρενέβησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές -Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2020

Ο σταυρός στου Απελή κι οι Χιώτες χρυσαυγίτες

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο στην περίοδο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019 η Χρυσή Αυγή και ότι είχε απομείνει από αυτήν, προσπάθησε εκμεταλλευόμενη το γενικότερο κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο βόρειο Αιγαίο λόγω των επιπτώσεων του προσφυγικού ζητήματος να παρέμβει στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος να δημιουργηθούν πυρήνες της οργάνωσης κυρίως γύρω από τον Κασιδιάρη, αλλά και να παρέμβει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με τη δική τους ατζέντα επιβάλλοντας την, στην τοπική κοινωνία, όσο αυτό ήταν δυνατόν.

Ιδιαίτερη προσπάθεια έγινε στη Μυτιλήνη με τα εκρηκτικά ζητήματα που είχαν προκύψει από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Και όπου ήδη είχαν δημιουργηθεί ριζοσπαστικοί πυρήνες ντόπιων νεαρών σε ακροδεξιά κατεύθυνση. Πυρήνες που τα μέλη τους μέρα με τη μέρα λειτουργούσαν ακόμα πιο ριζοσπαστικά εκμεταλλευόμενοι και το κλίμα ανομίας αλλά και ατιμωρησίας που υπήρχε στο νησί. Οι ευθύνες συγκεκριμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης στο νησί είναι γνωστές.

Μια από τις κύριες παρεμβάσεις έγινε με αφορμή την τοποθέτηση του μεγάλου μεταλλικού σταυρού στου Απελή.Ο σταυρός κατασκευάσθηκε στη Χίο. Το μεγάλο συνολικό κόστος της κατασκευής του, της μεταφοράς του, της κατασκευής της βάσης του, της τοποθέτησης του άγνωστο από πού καλύφθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυο γνωστά μέλη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής από τη Χίο ήρθαν στη Μυτιλήνη. Και συμμετείχαν ενεργά στη δημιουργία διχαστικού κλίματος. Ακόμα και τρομοκρατώντας και προπηλακίζοντας πολίτες μετά από υπόδειξη τοπικών συνεργατών τους.

Στα σκαλιά της Μητρόπολης με τον... Κανάρη ως καλοί Χριστιανοί

Μάλιστα ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας μέσα στο Μητροπολιτικό Ναό της Μυτιλήνης αυτά τα πλήρως απαξιωμένα στη Χιώτικη κοινωνία άτομα, πήραν τις εικόνες τις οποίες περιέφεραν του ναού κατά το έθιμο της ημέρας. Φυσικά η ιδιότητα του χρυσαυγίτη ήταν… επτασφράγιστο μυστικό το οποίο ίσως και να αγνοούσαν και πολλοί από τους Μυτιληνιούς συνεργάτες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και πρόσκληση για τον Αγιασμό του Σταυρού που έστησαν στο Απελή με τα γνωστά... "Ελληνικά"

Με προπέτασμα «την πίστη στην ορθοδοξία και την Ελλάδα» δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο κλίμα μισαλλοδοξίας και διχασμού που οι επιπτώσεις του είναι φανερές ως και στις μέρες μας. Παράλληλα με τα παραπάνω και μέσω αυτών, προσπάθησαν και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατάφεραν να παρέμβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Λεωνίδας Βορριάς, από το μπαλκόνι της Χρυσής Αυγής το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα...

Ένας από αυτούς, ο Λεωνίδας Βορριάς, εκβιάζοντας φανερά το πού θα πάνε οι ελάχιστες ψήφοι που διέθεταν οι οποίοι όμως θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμοι για την είσοδο στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Χιώτη Α. Γρέγου βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» ως υποψήφιου περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου.

Αλλά και ανακοίνωση της υποψηφιότητας εκπροσώπου της εγκληματικής οργάνωσης στις εκλογές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Ήταν η πρώτη φορά που η «Χρυσή Αυγή» δηλώνονταν ότι διεκδικεί ψήφους σε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Άγνωστο πώς και μετά από τι διαβουλεύσεις η υποψηφιότητα, μόνο αυτή σε όλη την Ελλάδα αποσύρθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεργασία όμως της Νέας Δημοκρατίας με τις ριζοσπαστικές ομάδες στη δημιουργία των οποίων είχαν συμβάλει οι εισαγόμενοι εκ Χίου χρυσαυγίτες είναι γεγονός. Μέλη τους συμμετείχαν σε συνδυασμούς άμεσα ή έμμεσα υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ ένα τουλάχιστον επώνυμο στέλεχος της οργάνωσης στη Μυτιλήνη, που ευθαρσώς δημόσια δήλωνε τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή και ιδιαίτερα με τον Κασιδιάρη, εκλέχθηκε σε αυτοδιοικητικό όργανο.

Τις τελευταίες μέρες οι παραπάνω διαισθανόμενοι το γενικότερο κλίμα τηρούν απαξάπαντες σιγήν ασυρμάτου. Προσπαθούν να στρέψουν την κοινωνία ξανά και ξανά κατά των προσφύγων και επιχειρηματολογούν κατά των βλαβερών συνεπειών από τη χρήση της μάσκας στα πλαίσια της προστασίας από τον κορονοϊό. Και περιμένουν…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας