× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τη Χίο ανοίγουν νέοι δρόμοι για τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου

Περισσότεροι από 30 παραγωγοί και επιχειρηματίες συμμετείχαν στην πρώτη έκθεση τοπικών προϊόντων, με θερμή ανταπόκριση από το κοινό και πανελλαδική προβολή.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2026

Από τη Χίο ανοίγουν νέοι δρόμοι για τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με επίκεντρο τους ανθρώπους της παραγωγής και τα προϊόντα που δίνουν στα νησιά τη γαστρονομική τους ταυτότητα, ολοκληρώθηκε στη Χίο η πρώτη έκθεση «Προϊόντα του Βορείου Αιγαίου – Πρωτοπόρες Διαδρομές στην Παραγωγή και την Ανάπτυξη». Η διοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου φιλοξενήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς», από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2026, δημιουργώντας έναν κοινό χώρο παρουσίασης για τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Περιφέρειας, η πρώτη αυτή διοργάνωση συνάντησε θερμή ανταπόκριση από το κοινό, ενώ απέκτησε και πανελλαδική δημοσιότητα. Η συμμετοχή περισσότερων από 30 παραγωγών και επιχειρηματιών έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διατροφική ποικιλία των νησιών, αλλά και τη δουλειά που βρίσκεται πίσω από κάθε προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το ελαιόλαδο και τα τυριά μέχρι τη μαστίχα και το κρασί

Ελαιόλαδο, τυροκομικά, κρασιά, προϊόντα μαστίχας, μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα συνέθεσαν το περιεχόμενο της έκθεσης. Μικρές και μεγαλύτερες τοπικές επιχειρήσεις παρουσίασαν προϊόντα που συνδέονται με την παράδοση των νησιών, αλλά και με τη σύγχρονη προσπάθεια για ποιοτική παραγωγή και διεύρυνση της παρουσίας τους στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τέσσερις ημέρες, τα περίπτερα αποτέλεσαν σημεία άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στους επισκέπτες και στους εκθέτες. Το κοινό μπορούσε να γνωρίσει τους ανθρώπους πίσω από τις επιχειρήσεις, να ενημερωθεί για τα προϊόντα τους και να ανακαλύψει διαφορετικές πλευρές της νησιωτικής γαστρονομίας.

Αυτή η προσωπική επαφή αποτέλεσε βασικό στοιχείο της διοργάνωσης, αναδεικνύοντας μαζί με τα προϊόντα την εμπειρία, την οικογενειακή παράδοση και τις προσπάθειες της νέας γενιάς παραγωγών.

Πανελλαδική προβολή για τις επιχειρήσεις των νησιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρουσία της έκθεσης στα μέσα ενημέρωσης διεύρυνε την απήχησή της πέρα από τη Χίο. Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια, χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το εκτενές αφιέρωμα του ethnos.gr, το οποίο παρουσίασε τη διοργάνωση και τους ανθρώπους της παραγωγής, μεταφέροντας σε ευρύτερο κοινό εικόνες, γεύσεις και ιστορίες από το Βόρειο Αιγαίο.

Η προβολή αυτή ενισχύει τον στόχο της πρωτοβουλίας να αποτελέσει ένα σταθερό πεδίο ανάδειξης των τοπικών επιχειρήσεων. Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι το ενδιαφέρον που συγκέντρωσαν τα προϊόντα να δημιουργήσει ευκαιρίες για νέες συνεργασίες και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

Η σύνδεση της παράδοσης με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στους ανθρώπους, στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις που διατηρούν ζωντανή την παραγωγική παράδοση των νησιών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της σύνδεσης αυτής της γνώσης με την επιστήμη, την τεχνολογία και τη σύγχρονη επιχειρηματική αντίληψη, ώστε τα τοπικά προϊόντα να αποκτούν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και ισχυρότερη θέση στις αγορές.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Φώτης Μάγγος, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ στη διοργάνωση συμμετείχε ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Η παρουσία του συνδέθηκε με τη συζήτηση για τις δυνατότητες εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την αναζήτηση νέων εμπορικών διαδρομών για τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης για τη δυναμική της νησιωτικής γαστρονομίας

Ιδιαίτερη θέση στη διοργάνωση είχε η παρουσία του δημοσιογράφου, συγγραφέα και γαστρονόμου Ηλία Μαμαλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε προϊόντα με ισχυρή ταυτότητα, όπως η μαστίχα της Χίου και το ελαιόλαδο της Λέσβου.

Στην αποτίμησή του χαρακτήρισε θετικό το πρώτο βήμα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια η έκθεση να αποκτήσει μεγαλύτερη έκταση, περισσότερες συμμετοχές και ισχυρότερες διασυνδέσεις με το εξωτερικό. Η παρέμβασή του ανέδειξε τις δυνατότητες ευρύτερης προβολής του γαστρονομικού πλούτου των νησιών.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης τιμήθηκε από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη για την πολυετή και σημαντική προσφορά του στον χώρο της γαστρονομίας.

Γεύσεις, μουσική και χοροί στο ίδιο τραπέζι

Την έκθεση πλαισίωσαν πολιτιστικές και γαστρονομικές δράσεις, συνδέοντας την τοπική παραγωγή με τις παραδόσεις των νησιών.

Στα εγκαίνια, ο Σύλλογος Κρητών Χίου «Ο Ψηλορείτης» έδωσε ξεχωριστό χρώμα με μαντινάδες. Συμμετείχαν επίσης ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Χίου «Άγιος Μηνάς» και ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Συκούση, συμβάλλοντας στον εορταστικό χαρακτήρα της έναρξης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η δράση «Γεύσεις, Μουσική και Χοροί του Βορείου Αιγαίου», με τη συμμετοχή του Ηλία Μαμαλάκη και του Χρήστου Νέζου. Στο μαγειρικό μέρος πήραν μέρος ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Μυρωδάτη Χίος» και η ταβέρνα «Ο Χότζας», παρουσιάζοντας γεύσεις και αρώματα της τοπικής κουζίνας.

Η μουσική και ο χορός συμπλήρωσαν το πρόγραμμα, ενώ η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση έδωσε τη δυνατότητα στη διοργάνωση να φτάσει και σε κοινό εκτός του εκθεσιακού χώρου.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης έκθεσης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτιμά θετικά την ανταπόκριση και διαβλέπει προοπτικές καθιέρωσής της. Η συνέχεια θα κριθεί στη διεύρυνση των συμμετοχών και στη δυνατότητα η κοινή αυτή παρουσία των νησιών να προσφέρει σταθερές ευκαιρίες προβολής και συνεργασίας στους ανθρώπους της παραγωγής.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ασημένιος στο Παγκόσμιο ο Λευτέρης Πετρούνιας

Ο «άρχοντας των κρίκων» κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Ρότερνταμ με 14.333 βαθμούς, προσθέτοντας το πέμπτο παγκόσμιο μετάλλιο στη συλλογή του
Ασημένιος στο Παγκόσμιο ο Λευτέρης Πετρούνιας
ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία και αυτό το Σάββατο

Σχεδόν 800.000 συμμετέχοντες αναφέρει η CGT, 410.000 το υπουργείο Εσωτερικών – Συγκρούσεις, δακρυγόνα και αντλίες νερού στο Παρίσι
Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία και αυτό το Σάββατο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Ένας 21χρονος και ένας 33χρονος επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο για τον Πειραιά από το λιμάνι Μαλαγαρίου
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους της Μαδρίτης οι συνταξιούχοι της Ισπανίας

Οι διαδηλωτές ζητούν να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συνταξιοδοτικού συστήματος
Στους δρόμους της Μαδρίτης οι συνταξιούχοι της Ισπανίας
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 26 και 29 Οκτωβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου

Δείτε εδώ τις προγραμματισμένες πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Οκτωβρίου
Στις 26 και 29 Οκτωβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Συμβάσεις έως 780.000 ευρώ στο ΕΛΚ με ελληνικό πολιτικό αποτύπωμα

Σύμφωνα με το Follow the Money, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά αμοιβές δύο συμβούλων με επαγγελματικούς δεσμούς με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα ερωτήματα για τις αναθέσεις και οι απαντήσεις των εμπλεκομένων
Συμβάσεις έως 780.000 ευρώ στο ΕΛΚ με ελληνικό πολιτικό αποτύπωμα
ΕΛΛΑΔΑ

Μία επιπλέον ώρα ύπνου φέρνει η Κυριακή

Τέλος στη θερινή ώρα στις 25 Οκτωβρίου – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες με τα ρολόγια και τις ηλεκτρονικές συσκευές τους.
Μία επιπλέον ώρα ύπνου φέρνει η Κυριακή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Δήμος Λήμνου ζητά προσωπικό και πόρους

Η Ελεονώρα Γεώργα έθεσε στον Μιχάλη Κατρίνη τις ανάγκες στελέχωσης και χρηματοδότησης και τις δυσκολίες της νησιωτικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος Λήμνου ζητά προσωπικό και πόρους
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός με ρεκόρ αλλά και μεγάλες ανισότητες

Πέντε Περιφέρειες συγκεντρώνουν το 90% των τουριστικών εισπράξεων – Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ θέτει στο επίκεντρο τις υποδομές, την εργασία και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες
Τουρισμός με ρεκόρ αλλά και μεγάλες ανισότητες
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα κονδύλια της αλιείας 200.000 ευρώ σε εταιρεία του Κουλκουδίνα

Πολιτικές αντιδράσεις για την επιδότηση εταιρείας του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Κουλκουδίνα – Στο επίκεντρο τα κριτήρια διάθεσης ευρωπαϊκών πόρων για τις αλιευτικές περιοχές-– Η Κουφονικολάκου καταγγέλλει «γαλάζιο φαγοπότι» και ζητά πολιτικές κυρώσεις
Από τα κονδύλια της αλιείας 200.000 ευρώ σε εταιρεία του Κουλκουδίνα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Τετράμηνη απομόνωση χωρίς πλήρη τεκμηρίωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»

Με ομόφωνο ψήφισμα το ΤΕΕ Β. Α. Αιγαίου ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα οι μελέτες και τα στοιχεία προόδου του έργου, να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα και να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις
«Τετράμηνη απομόνωση χωρίς πλήρη τεκμηρίωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη δημόσια υγεία στη Λήμνο

Σύσκεψη φορέων και σωματείων την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 25 Νοεμβρίου
Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη δημόσια υγεία στη Λήμνο