× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τουρισμός με ρεκόρ αλλά και μεγάλες ανισότητες

Πέντε Περιφέρειες συγκεντρώνουν το 90% των τουριστικών εισπράξεων – Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ θέτει στο επίκεντρο τις υποδομές, την εργασία και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/10/2026

Τουρισμός με ρεκόρ αλλά και μεγάλες ανισότητες
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Πίσω από τις ισχυρές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού παραμένει μια έντονα άνιση κατανομή της δραστηριότητας και των εσόδων. Πέντε Περιφέρειες συγκεντρώνουν το 83% των επισκέψεων και το 90% των εισπράξεων, ενώ το 90% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας εμφανίζει μικρή έως μηδαμινή τουριστική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση για τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός — Επιτεύγματα, Προκλήσεις, Προοπτικές». Κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η επόμενη ημέρα του κλάδου θα κριθεί από τα έσοδα ανά επισκέπτη, την ποιότητα των υπηρεσιών και το κατά πόσο η ανάπτυξη βελτιώνει τη ζωή στους τόπους που υποδέχονται τους τουρίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα νησιά, όπου πραγματοποιείται το 58% της τουριστικής δραστηριότητας, η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η επάρκεια νερού, οι αντοχές των υποδομών, η πρόσβαση στη στέγαση και η στελέχωση των επιχειρήσεων συνδέονται άμεσα τόσο με την καθημερινότητα των κατοίκων όσο και με την εμπειρία των επισκεπτών.

Ισχυρή οικονομική συμβολή, συγκέντρωση σε λίγους προορισμούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος, ανέδειξε το μέγεθος της συμβολής του τουρισμού στην οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2025 η άμεση συνεισφορά του αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ, ενώ η συνολική, άμεση και έμμεση, εκτιμάται περίπου στο 30%. Οι επενδύσεις του κλάδου υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21η θέση στην τουριστική ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και διατηρεί ισχυρή παρουσία στις προτιμήσεις βασικών ευρωπαϊκών αγορών. Αποτελεί τον τρίτο πιο επιθυμητό προορισμό για Γερμανούς και Ιταλούς και τον τέταρτο για Γάλλους και Βρετανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η δραστηριότητα παραμένει συγκεντρωμένη σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η εικόνα αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να διευρυνθούν τόσο η τουριστική περίοδος όσο και η γεωγραφική κατανομή των ωφελειών.

Υποδομές και κόστος δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα

Στις βασικές αδυναμίες που καταγράφει η μελέτη περιλαμβάνονται η φορολογική επιβάρυνση, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα ελλείμματα στις δημόσιες υποδομές. Παράλληλα, διαπιστώνεται ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας των επιχειρήσεων σε ζητήματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ενώ η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αυξάνουν τις απαιτήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη βραχυχρόνια μίσθωση, για την οποία προτείνονται σαφείς κανόνες λειτουργίας, έλεγχοι και φορολογική ισοδυναμία με τα ξενοδοχεία. Η ανάπτυξή της, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης, χρειάζεται να εξετάζεται σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα κατοικιών και την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Αναστασάτος υποστήριξε ότι ο τουρισμός αποτελεί κατακτημένο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη, με αντίστοιχες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και την ενίσχυση της παραγωγικότητας των κλάδων που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα.

Οι ελλείψεις προσωπικού φέρνουν στο προσκήνιο τους όρους εργασίας

Η δυσκολία εξεύρεσης εργαζομένων αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις. Η συζήτηση εστίασε στην ανάγκη ο τουρισμός να προσφέρει σταθερές επαγγελματικές προοπτικές, συνεχή κατάρτιση και ένα εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παραμείνουν στον κλάδο.

Η κ. Γκίκα-Πετρουλάκη επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων προϋποθέτει επανεξέταση όσων προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους. Η αξιοπιστία, η συνέπεια, η ποιότητα της διοίκησης και οι δυνατότητες εξέλιξης παρουσιάστηκαν ως βασικοί όροι μιας βιώσιμης εργασιακής σχέσης.

Όπως υπογράμμισε, δεν αρκεί οι επιχειρήσεις να αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Χρειάζεται και ο ίδιος ο κλάδος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων που τον στηρίζουν.

Το κρίσιμο ερώτημα για τους κατοίκους

Παρότι το 82,4% αξιολογεί θετικά την οικονομική συνεισφορά του τουρισμού, σύμφωνα με τις έρευνες που παρουσιάστηκαν, παραμένουν ανησυχίες για το κόστος ζωής, τη στέγαση και την πίεση στις τοπικές υποδομές. Στην εκδήλωση επισημάνθηκε ότι πρόκειται για προβλήματα με πολλές αιτίες, τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στον τουρισμό.

Η κ. Μακαντάση έθεσε στο επίκεντρο το κατά πόσο η επιτυχία του κλάδου μεταφράζεται σε καλύτερες συνθήκες για τους τόπους που τον φιλοξενούν. Η πρόσβαση στο νερό, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντοχή των υποδομών και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αποτελούν ουσιαστικά κριτήρια αυτής της επιτυχίας.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται καλύτερος συντονισμός κράτους, Δήμων και Περιφερειών, ισχυροί Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών και αξιοποίηση των τουριστικών εσόδων με ορατή ανταποδοτικότητα για τους κατοίκους. Γιατί η αύξηση των αφίξεων αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο όταν συνοδεύεται από καλύτερες υπηρεσίες, επαγγελματικές προοπτικές και βελτίωση της καθημερινότητας στις τοπικές κοινωνίες.

Πλήρης Μελέτη εδώ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 26 και 29 Οκτωβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου

Δείτε εδώ τις προγραμματισμένες πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Οκτωβρίου
Στις 26 και 29 Οκτωβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τους 44.000 επιβάτες του 2014 στους 5.007 του 2025

Η κρουαζιέρα στη Λέσβο αναζητά ντόκο και νόημα ύπαρξης σε ένα σύνθετο τοπίο τουρισμού με πολλά προβλήματα
Από τους 44.000 επιβάτες του 2014 στους 5.007 του 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Τα αγροτικά μπλόκα θα ξανάρθουν»

Ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρώην γενικός γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ και πρώην ευρωβουλευτής, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 99 FM «Στο Νησί» για το βιβλίο «Δέκα μπλόκα στη λήθη», την κριτική του στην ΚΑΠ και την ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος
«Τα αγροτικά μπλόκα θα ξανάρθουν»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κατέστρεψαν το 25% των αιγοπροβάτων της Λέσβου αλλά ο αφθώδης είναι εδώ

Σχεδόν ολική είναι η καταστροφή της βοοτροφίας του νησιού στα 900 τα προς θανάτωση βοοειδή
Κατέστρεψαν το 25% των αιγοπροβάτων της Λέσβου αλλά ο αφθώδης είναι εδώ
ΧΩΡΙΑ

Η βιοποικιλότητα του Κόλπου Καλλονής στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έφεραν στο ίδιο τραπέζι επιστήμονες, τοπικούς φορείς και αλιείς για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής
Η βιοποικιλότητα του Κόλπου Καλλονής στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα κονδύλια της αλιείας 200.000 ευρώ σε εταιρεία του Κουλκουδίνα

Πολιτικές αντιδράσεις για την επιδότηση εταιρείας του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Κουλκουδίνα – Στο επίκεντρο τα κριτήρια διάθεσης ευρωπαϊκών πόρων για τις αλιευτικές περιοχές-– Η Κουφονικολάκου καταγγέλλει «γαλάζιο φαγοπότι» και ζητά πολιτικές κυρώσεις
Από τα κονδύλια της αλιείας 200.000 ευρώ σε εταιρεία του Κουλκουδίνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα Αφθώδους Πυρετού στην Αρίσβη της Λέσβου

Μία θετική εκτροφή εντοπίστηκε ανάμεσα στις 31 που ελέγχθηκαν
Νέο κρούσμα Αφθώδους Πυρετού στην Αρίσβη της Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Super Προσφορές στο Εκπτωτικό Market έως τις 7 Νοεμβρίου

Μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα προϊόντα, νέες γευστικές προτάσεις και χαμηλές τιμές στα καταστήματα σε Παγανή, Καλλονή και Μανταμάδο.
Super Προσφορές στο Εκπτωτικό Market έως τις 7 Νοεμβρίου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Ζιλιέτ Μπινός για ψώνια στην αγορά της Μυτιλήνης

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός επισκέφθηκε το «Evelyn Spices» της Εβελίνας Ντουλγκέρη, ενώ μοιράστηκε στα social media στιγμιότυπο από την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας «Merci Charlotte» στη Λέσβο
Η Ζιλιέτ Μπινός για ψώνια στην αγορά της Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Στον αέρα περίπου 25 εργαζόμενοι της Pizza Fan στη Μυτιλήνη

Το κατάστημα έκλεισε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη, την ώρα που οι εργαζόμενοι ετοιμάζονταν να αναλάβουν βάρδια. Ζητούν ενημέρωση για τους μισθούς, την ασφάλιση και την επόμενη ημέρα
Στον αέρα περίπου 25 εργαζόμενοι της Pizza Fan στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι λογαριασμοί τρέχουν, η σύνταξη τελειώνει, το μεροκάματο συνεχίζεται

Με μέση κύρια σύνταξη 869,17 ευρώ μεικτά, η αξιοπρεπής διαβίωση παραμένει ζητούμενο – Η απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και στο άδειο πορτοφόλι-Πάνω από 354.000 δηλώσεις απασχόλησης συνταξιούχων στον e-ΕΦΚΑ
Οι λογαριασμοί τρέχουν, η σύνταξη τελειώνει, το μεροκάματο συνεχίζεται
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στις 480.000 τα αιγοπρόβατα του νομού Λέσβου

Συνεχής αναθεωρήσεις των στοιχείων της υποτιθέμενης απογραφής ανακοινώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μείωση κατά 22.406 ζώα από τον πίνακα του Αυγούστου, με ανοιχτά ερωτήματα για την αξιοπιστία των στοιχείων
Στις 480.000 τα αιγοπρόβατα του νομού Λέσβου