× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ανεπιθύμητος στη Μακεδονία

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2020

Ο ανεπιθύμητος στη Μακεδονία

Επανακάμπτοντας προώρως και θα έλεγα βιαίως, λόγω οικογενειακού προβλήματος, στη Θεσσαλονίκη έπεσα με την πρώτη, σε μια ευμεγέθη αναγραφή σε τοίχο του συνθήματος «Τσίπρα, είσαι ανεπιθύμητος στη Μακεδονία», ενός συνθήματος που όλο το πρώτο εξάμηνο του 2019, κυριαρχούσε στην πρωτεύουσα της βορείου Ελλάδας και σ’ όλον θα έλεγα τον βόρειο χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξερευνώντας την επομένη τον ανθρωποχώρο μου, συναντήθηκα εντελώς τυχαία με παλιό εν δημοσιογραφία συνάδελφο, από την νεότητά του ενταγμένο στην καραμανλική δεξιά, που με την πρώτη κουβέντα μου εξέφρασε την πλήρη απογοήτευση και αποδοκιμασία του, για την διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Που υποθέτω, χωρίς να τον ρωτήσω ειδικά, πως δεν είναι προσωπική του γνώμη.

Επικοινωνώντας με τον φίλο μου Ηλία, συνταξιούχο δικηγόρο, πρώην κομμουνιστή, και ήδη σφοδρό πολέμιο του ΣΥΡΙΖΑ, σύγχρονο μακεδονομάχο (κανείς δεν είναι τέλειος), άκουσα για μια ακόμα φορά τις θεωρίες περί ανθελληνικής στάσης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε γλώσσα, εθνικότητα και όνομα σ’ αυτήν την ακατονόμαστη χώρα, όσο και της Ν.Δ. του Μητσοτάκη, που ευχόταν με θέρμη να ψηφιστεί η συμφωνία, των Πρεσπών, αρκεί να μην την υπέγραφε εκείνη.

Και άκουσα σήμερα το μεσημέρι στην ΕΡΤ1 τον κ. Άγγελο Συρίγο, καθηγητή διεθνών σχέσεων και βουλευτή της Ν.Δ., που χωρίς την μακεδονομαχική προπαγάνδα, στην οποία δεν θυμάμαι να έλαβε, τουλάχιστον κραυγαλέα μέρος, πιθανότατα δε θα ήταν βουλευτής σήμερα. Για τον οποίο, αργότερα πληροφορήθηκα, ότι αυτοπροτάθηκε ως εισηγητής των σχετικών νόμων, αφού κανένας άλλος βουλευτής δεν ήταν πρόθυμος να κάνει τη δουλειά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τι έλεγε ο κύριος καθηγητής, που ως τέτοιος μιλούσε; Πως η καταγγελία της συμφωνίας από τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά, από την ίδια τη συμφωνία.

Κι εκεί θυμήθηκα τον Ανδρέα Παπανδρέου, που πριν τις νικηφόρες εκλογές του 1981, κραύγαζε μαζί με τον κόσμο, έχοντας απόλυτο δίκιο «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» και μετά τις εκλογές, ως πρωθυπουργός πλέον, μας διαβεβαίωνε, πως το κόστος της αποχώρησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της παραμονής.

Τώρα λοιπόν ο κ. Συρίγος, ως βουλευτής πλέον, θα υποστηρίξει την κύρωση των συμφωνιών με την Βόρεια Μακεδονία, λόγω του ότι αν επιδιωχθεί τώρα η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών «θα βγει η κυβέρνηση της χώρας αυτής και θα πει σας ευχαριστώ πολύ, υπογράφοντας Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επικυρώνοντας έτσι τα, πολλαπλώς διατυπωθέντα, επιχειρήματα του «ανεπιθύμητου» Τσίπρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προχωρώντας παρακάτω στην περιήγησή μου, έπεσα απάνω σε μια άλλη επιγραφή με μαύρα γράμματα «Μητσοτάκη ψεύτη, απατεώνα».

Την επομένη το μεσημέρι παρακολουθώντας τις ειδήσεις, πληροφορήθηκα πως η τελευταία δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, δίνει τεράστιο προβάδισμα στη Ν.Δ.
Ταυτόχρονα έμαθα για την νέα μεγάλη επιτυχία του σύγχρονού μας Πουαρώ, του κ. Χρυσοχοϊδη.

Πάντως το δικό μου τηλέφωνο ποτέ δε χτύπησε για δημοσκόπηση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός