× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για τον Νίκο Καλογερόπουλο

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Δημοσίευση 16/8/2026

Για τον Νίκο Καλογερόπουλο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Πνοή πατέρα, δασκάλου, αδελφού, φίλου.

Καπετάνιε, αρματολέ, δάσκαλε, αυταπαρνημένε, αιώνιε Φιλόλαε,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακούστηκε ότι τράβηξες τον δρόμο σαν Μαΐμος για την παράκτια και ορεινή Αργολίδα της ηλιοβασιλεμένης δεκαετίας του ’80. Σε είδανε να περιπλανιέσαι σαν Άγιος Τρελός στα μεσογειακά δάση των Γαργαλιάνων, της Γιάλοβας και της Βοϊδοκοιλιάς και να ιππεύεις σαν άλλος Δον Κιχώτης στα δρυοδάση της Ορεινής Τριφυλίας, εκ Πολυπύλου ορμώμενος.

Άλλοι σε είδαν σαν Μένιππο να διακτινίζεσαι ασταμάτητα μεταξύ τούτου του μάταιου κόσμου και του άλλου, σαν μαθητής του Αϊνστάιν που δαμάζει τον χωροχρόνο. Κάποιοι σε συνάντησαν σαν αλογόμυγα του Σωκράτη, να ταράζεις με τα φτερά σου τους βολεμένους αέρηδες και να δημιουργείς σεισμούς και τσουνάμι, σαν προσωποποιημένο φαινόμενο της Πεταλούδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έναν τέτοιο σεισμό προκάλεσες και τις προάλλες, όταν μαζεύτηκαν αγαπημένοι σου συγγενείς και φίλοι —κι αυτούς συγγενείς τούς έλεγες— για να σε κατευοδώσουν στον μυστικό τόπο των μυστικών, να πάρεις δυνάμεις, να γυρίσεις και να τους γαμήσεις!

Σ’ αυτόν τον τόπο όπου δεν θα μπορούν να σε βρουν, αλλά απλώς θα σε νιώθουν. Εκεί όπου θα απειρίσεις την εξαιρετική συναισθηματική ιδιοφυΐα σου, όπως τα λέει η επιστήμη της Παιδαγωγικής, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας.

Αυτή η συναισθηματική ιδιοφυΐα που σε κάνει να ζεις μέσα σε μία στιγμή, με όλη την ιστορική πληρότητα και αξιοπρέπεια, σαν Άπορος, Άρχοντας, Κυνικός, Επαναστάτης, Τρελός, Φιλόσοφος, Άνθρωπος, Καπετάνιος, Δάσκαλος, Ρεμπέτης. Να μετουσιώνεις το μηδέν στο όλον. Να συμβάλλεις στο γραδάρισμα μιας ολότελα αγραδάριστης κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δουλειά που άφησες μέχρι την επάνοδο χρειάζεται πολλές και αυθεντικές πλάτες για να συνεχιστεί, σαν αυτές τις λίγες επώνυμες και τις ανώνυμες που από την πρώτη στιγμή σε αναγνώρισαν ως αιώνιο Αετόπουλο και σε στήριξαν.

Ειδικά τους ανώνυμους, με τους οποίους δημιούργησες Θεατρική Σχολή παγκοσμίου επιπέδου, δίνοντάς τους χώρο έκφρασης και δημιουργίας και για τους οποίους έφτιαξες και το Τρενοτεχνείο.

Καπετάνιε, μοναδικέ και αυθεντικέ συνεχιστή του Σωκράτη, του Διογένη, του Αριστοφάνη, του Πλούταρχου, του Λουκιανού και του συγγενή σου Βέγγου, ήδη οι ανεμόμυλοι, μεταμφιεσμένοι με τη μορφή της ανθρώπινης υποκρισίας και της ύστερης τεχνολογικής αφροσύνης, άρχισαν να επιτίθενται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον νου σας, συνοδοιπόροι, στον συλλογικό δρόμο που χάραξε ο Προμηθέας της αέναης λογικής. «Στο άνυδρο τοπίο του μέλλοντος» καιροφυλακτούν καρακόλια, ψηφιακές Κήρες και αλγοριθμικές Άρπυιες, έτοιμες να κατασπαράξουν το συλλογικό πνεύμα και την κοινωνική διάνοια.

«Έρρωσθε και γρηγορείτε», συγγενείς.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ένας ακόμα Δεκαπενταύγουστος

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ένας ακόμα Δεκαπενταύγουστος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Παναγιά η Αγιασώτισσα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Η Παναγιά η Αγιασώτισσα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγιος Θεράπων 2026: Κι αυτό θα ξεχαστεί;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ, Αρχιτέκτονας, μέλος του ICOMOS
Αγιος Θεράπων 2026: Κι αυτό θα ξεχαστεί;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πυρκαγιές, συλλήψεις και δημόσιες (;) πολιτικές

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ*
Πυρκαγιές, συλλήψεις και δημόσιες (;) πολιτικές
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Αμπελουργίας και η Ανεμώτια συνεχίζει να μεταμορφώνεται

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών Μιχάλης Μαρμάρου γράφει για μια γιορτή που ένωσε ανθρώπους, παράδοση και δημιουργία
Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Αμπελουργίας και η Ανεμώτια συνεχίζει να μεταμορφώνεται
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μ.Θ.Μ. ή μουσικό ΜάΘηΜα ζωής

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Μ.Θ.Μ. ή μουσικό ΜάΘηΜα ζωής
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ειρήνης του Gömeç η «Συνύπαρξη»

Αντιπροσωπείες από τη Λέσβο και τα απέναντι παράλια συζητούν για την ειρηνική συνύπαρξη και την ελληνοτουρκική προσέγγιση
Στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ειρήνης του Gömeç η «Συνύπαρξη»
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Μια Μυτιληνιά στην Κωνσταντινούπολη

Tο εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος ανακαλύφθηκε στη Λέσβο κατά τη δεκαετία του 1860 και μεταφέρθηκε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη
Μια Μυτιληνιά στην Κωνσταντινούπολη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το «δικαίωμα παραμονής» των νέων στα νησιά

Από το όραμα της παραμονής στις στρατηγικές επιλογές - Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ*
Το «δικαίωμα παραμονής» των νέων στα νησιά
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόσο απέχει η Ψάθα από τη λογική;

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει η Ψάθα από τη λογική;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

3ο Μουσικό Φεστιβάλ Δήμου Μυτιλήνης

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΠΙΩΤΑΣ,  πρώην Δντης Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου & Σάμου          
3ο Μουσικό Φεστιβάλ Δήμου Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Με την πέννα της ψυχής και της μνήμης

Μερικά σχόλια με αφορμή το βιβλίο της Βάσω Καραπιπέρη-Αλατζά «Μυτιλήνη-Συνοικισμός: Μεγαλώνοντας στην άκρη της πόλης» - Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΟΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Με την πέννα της ψυχής και της μνήμης