× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιστροφή στη δεκαετία του ΄60;

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/9/2020

Επιστροφή στη δεκαετία του ΄60;

Διαβάζω σε μη διαψευσμένες ειδήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Καλλονή της Λέσβου μας, εθνοφύλακας- τι χρειάζονται άραγε αυτοί οι ένοπλοι πολίτες όταν διαθέτουμε στρατό άρτια εξοπλισμένο και επιστημονικά καταρτισμένο- πως περιμένει τη στιγμή που θα ασκείται στο πεδίο βολής, επί ζωντανών στόχων, δηλαδή προσφυγομεταναστών και απολύθηκε, μετά τον σάλο. Μη γνωρίζοντας μάλιστα, αλλά υποπτευόμενος τον τρόπο και τον λόγο επιλογής συγκεκριμένων προσώπων, ως εθνοφυλάκων, γιατί εμένα, ποτέ δεν μου ζητήθηκε η δεν μου προτάθηκε κάτι τέτοιο.

Στην Σάμο τέσσερις αστυνομικοί, απ’ αυτούς που τα προπαγανδιστικά σποτ, τους θέλουν προστάτες και αρωγούς των πολιτών, συλλαμβάνουν, φυλακίζουν προσωρινά, ξεγυμνώνουν, εξευτελίζουν και στη συνέχεια απελευθερώνουν δεκαπεντάχρονο πρόσφυγα, γιατί υποψιάστηκαν ότι είναι κλέφτης ποδηλάτου. Χωρίς καμιά συνέπεια, ούτε συγκίνηση από τον αρμόδιο επιτόπιο εισαγγελέα, γι αυτή την παράνομη και βάρβαρη συμπεριφορά τους.

Στην Θεσσαλονίκη, πενήντα ένας πολίτες, αποφάσισαν να καθαρίσουν τον χώρο γύρω από τον Λευκό Πύργο, από τις αφίσες και εγγραφές φασιστικής και ναζιστικής έμπνευσης, με τις οποίες τον διακόσμησε ομάδα οπαδών του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Κασιδιάρη που μερικές μέρες πριν, διαδήλωσε κατά των διακρατικών συζητήσεων μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε-ενώ τις προηγούμενες μέρες σφύριζε αδιάφορα- συνέλαβε τους 51 και τους οδήγησε στον κύριο εισαγγελέα, που τους παρέπεμψε για κακουργηματικές πράξεις και φθορά μνημείων, όταν η φθορά αυτή εντοπίζεται σε αναγραφή συνθήματος σε μια από τις υπερσύγχρονες κολώνες, που περιστοιχίζουν το μνημείο του Λευκού Πύργου.

Και διερωτάται κάθε, πολίτης, που απλώς μπορεί να σκέπτεται.

Ποιος καλλιεργεί αυτό το κλίμα παντοδυναμίας, ατιμωρησίας αλλά και βαρβαρότητας των διαφόρων ένστολων, που πιστεύουν πως μπορούν να συμπεριφέρονται όπως αυτοί σκέφτονται;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος καλλιεργεί στους ανθρώπους αυτούς, την πεποίθηση ότι είναι οι φύλακες και εφαρμοστές του «νόμου» τους και ποιος ενισχύει αυτού του είδους τις δράσεις τους;

Ποιος καθοδηγεί και ανέχεται αυτή την «νόμιμη» παρανομία, εναντίον όσων πολιτών ημεδαπών και αλλοδαπών αρνούνται να συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις»;

Γεγονότα και πρακτικές, που μου θυμίζουν τις αξέχαστες εκείνες εποχές της δεκαετίας του ’60, όταν μετά από κάθε συγκέντρωση, διαμαρτυρία ή μικροσυγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δέκα πέντε περίπου άτομα, εκ των προτέρων σεσημασμένα οδηγούμαστε στο Μονομελές, συνήθως, πλημμελειοδικείο όπου καταδικάζονταν, σχεδόν πάντοτε για τα αδικήματα της εποχής. Περιύβριση αρχής, διατάραξη κοινής ησυχίας, εξύβριση, βλασφημία θείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ας μην είχε ποτέ κανείς μας βλασφημήσει τα θεία, όχι από πίστη, αλλά από οικογενειακή ανατροφή. Κι όταν κάποιος από μας τολμούσε να υποστηρίξει στον δικαστή, ότι δεν μπορεί να είναι ένοχος, αφού στην συγκεκριμένη εκδήλωση δεν παραβρέθηκε , απουσιάζοντας απ’ την Θεσσαλονίκη, έπαιρνε την αποστομωτική απάντηση-ερώτηση του δικαστή.

-Μα έχει τίποτα το όργανο εναντίον σας, για να καταθέτει αυτά τα γεγονότα;
Χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ο έντιμος δικαστής, την πιθανότητα να βρίσκονταν το όργανο σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Και η καταδίκη ήταν βέβαιη.

Και μου θυμίζει ακόμα την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς. «Εσείς είστε το κράτος».

Στη λαϊκή συνείδηση κυριαρχεί η αντίληψη ότι οι εξωμότες, γίνονται χειρότεροι και σκληρότεροι από τους πρώην αντιπάλους τους.

Μήπως την αντίληψη αυτή θέλει να την καθιερώσει ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης, ο διώκτης κάθε αντιρρησία και κάθε μη αποδεχόμενου το δόγμα «νόμος και τάξη», συνεπικουρούμενος βέβαια από ορισμένους ορκισμένους να τηρούν και να εφαρμόζουν το νόμο δικαστές και κυρίως εισαγγελείς, που εμφανίζονται , ως αστυνομικοί με πολιτικά, όντας και πιο επικίνδυνοι;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας