× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βασίλης Δελησταμάτης: «Η βιοασφάλεια σώζει κοπάδια και ζωές»

Ο κτηνίατρος προειδοποίησε ότι οι επιζωοτίες θα συνεχίσουν να απειλούν τη Λέσβο και τον Έβρο, ζήτησε μόνιμη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και υπογράμμισε ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/7/2026

Βασίλης Δελησταμάτης: «Η βιοασφάλεια σώζει κοπάδια και ζωές»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά και έντονου προβληματισμού για τις διαχρονικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση για την επόμενη ημέρα της κτηνοτροφίας στη Λέσβο ο κτηνίατρος και εκπρόσωπος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Βασίλης Δελησταμάτης. Ήταν ο τρίτος κατά σειρά εισηγητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής από το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα Λέσβου. Έχοντας πολυετή εμπειρία στη διαχείριση επιζωοτιών, ιδιαίτερα στον Έβρο, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να μην εγκαταλείψουν το επάγγελμα, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της λεσβιακής κτηνοτροφίας εξακολουθεί να υπάρχει.

«Επισκέφθηκα τη Λέσβο μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα και αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι υπάρχει νέος κόσμος που ασχολείται με την κτηνοτροφία. Αυτό δεν πρέπει να σταματήσει. Ο αφθώδης πυρετός θα περάσει, με πόνο και λύπη, όμως το αύριο της κτηνοτροφίας πρέπει να παραμείνει», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Λέσβος και Έβρος στην πρώτη γραμμή των επιζωοτιών

Ο κ. Δελησταμάτης υπενθύμισε ότι η Λέσβος και ο Έβρος αποτελούν διαχρονικά τις δύο περιοχές της χώρας που πλήττονται πρώτες από σοβαρές ζωονόσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ιστορικά και στατιστικά, ο Έβρος και η Λέσβος είναι οι δύο περιοχές της Ελλάδας που δέχονται πρώτες τις επιζωοτίες. Γι' αυτό η Πολιτεία οφείλει να τις στελεχώσει με κτηνιάτρους», υπογράμμισε.

Όπως είπε, η ανάγκη αυτή είναι προφανής και δεν απαιτεί ιδιαίτερη ανάλυση.



ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ζημιά θα πλήρωνε 20 κτηνιάτρους για 40 χρόνια»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν όταν αναφέρθηκε στο οικονομικό κόστος των επιζωοτιών σε σύγκριση με το κόστος της πρόληψης.

Όπως αποκάλυψε, μετά την επιζωοτία του 2013-2014 το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είχε υπολογίσει τα διαφυγόντα κέρδη και τα οικονομικά αποτελέσματα της κρίσης.

«Η ζημιά που προκλήθηκε τότε ήταν τόσο μεγάλη, ώστε τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για να πληρωθούν οι μισθοί είκοσι κτηνιάτρων για σαράντα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πρόσθεσε: «Γιατί λοιπόν να μην επενδύσουμε στην πρόληψη όταν πρέπει και να θυμόμαστε την ανάγκη στελέχωσης μόνο αφού γίνει η καταστροφή;»



Ένα κέντρο που χτίστηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ

Ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που είχε γίνει πριν από δεκαετίες για τη δημιουργία Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα.

Όπως είπε, η πρόταση είχε γίνει ήδη από τη δεκαετία του 1990, εισακούστηκε από τη Νομαρχία, το κτήριο κατασκευάστηκε, εξοπλίστηκε και εγκαινιάστηκε το 2009.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το κέντρο δεν λειτούργησε ποτέ.

«Το θυμόμαστε κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα επιζωοτία. Αυτή τη φορά μας υποσχέθηκαν ότι, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, θα ξεκινήσει πιλοτικά να λειτουργεί για δύο χρόνια», είπε.



Ταχύτερη διάγνωση και περισσότερα εργαστήρια

Ο Βασίλης Δελησταμάτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει, όπως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα εργαστήριο αναφοράς για τον αφθώδη πυρετό, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μιας μεγάλης επιζωοτίας.

Όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δομές τόσο στη Λέσβο όσο και στον Έβρο, ώστε να επιταχύνεται η διάγνωση.

«Η γρήγορη διάγνωση, η γρήγορη θανάτωση όπου απαιτείται και η άμεση απολύμανση είναι καθοριστικές. Η φωτιά πρέπει να σβήσει τη στιγμή που ξεκινά. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, θα έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα στον Έβρο», υπογράμμισε.



«Η βιοασφάλεια δεν είναι θεωρία»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της βιοασφάλειας, χαρακτηρίζοντάς την το σημαντικότερο ίσως εργαλείο για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους, είπε χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα σήμερα, φεύγοντας από εδώ, να υπάρχει ένα χαλάκι απολύμανσης που θα πατάτε πριν επιστρέψετε στα σπίτια και στις εκτροφές σας. Η βιοασφάλεια είναι ένας απλός τρόπος προστασίας, αλλά πρέπει να τηρείται ευλαβικά από όλους».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν αποδίδει ευθύνες στους παραγωγούς, αλλά μεταφέρει την εμπειρία του από τη διαχείριση αντίστοιχων κρίσεων.

«Δεν σας κατηγορώ ότι δεν το κάνετε. Θέλω όμως να σας πω ότι η σημασία της βιοασφάλειας για τον περιορισμό της διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερη απ' όσο μπορείτε να φανταστείτε», σημείωσε.



Το παράδειγμα των Φερών

Για να τεκμηριώσει τη θέση του, αναφέρθηκε σε πραγματικά περιστατικά από την πρόσφατη επιζωοτία της ευλογιάς στον Έβρο.

Όπως είπε, σε περιοχή όπου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα και τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα μέτρα βιοασφάλειας, η νόσος περιορίστηκε άμεσα.

«Οι κτηνοτρόφοι ακολούθησαν πιστά όλες τις οδηγίες, έγιναν απολυμάνσεις και η ευλογιά έσβησε με μία μόνο εστία», ανέφερε.

Αντίστοιχα, στην περιοχή των Φερών υπήρξαν τρεις εκτροφές που κατάφεραν να σωθούν μέσα στη γενικευμένη εξάπλωση της νόσου.

«Κάτι έκαναν σωστά αυτοί οι κτηνοτρόφοι που δεν το έκαναν όλοι οι υπόλοιποι. Ας δούμε το παράδειγμά τους», υπογράμμισε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Βασίλης Δελησταμάτης αναγνώρισε ότι η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου είναι εξαιρετικά δύσκολη, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι, σε σχέση με την πρώτη του επίσκεψη στο νησί, υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις ώστε η διαχείριση της κρίσης να περάσει σταδιακά σε μια πιο αποτελεσματική φάση, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η κτηνοτροφία της Λέσβου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι παρεμβάσεις του καθηγητή Γιώργου Βαλιάκου για τον αφθώδη

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού απαιτεί άμεσες αποφάσεις, μαζικούς ελέγχους μέσα σε λίγες εβδομάδες και, όπου χρειάζεται, στοχευμένο εμβολιασμό
Οι παρεμβάσεις του καθηγητή Γιώργου Βαλιάκου για τον αφθώδη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιώργος Αρσένος: Η κτηνοτροφία της Λέσβου χρειάζεται σχέδιο όχι αδιέξοδα

Ο καθηγητής του ΑΠΘ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανασύσταση της λεσβιακής κτηνοτροφίας
Γιώργος Αρσένος: Η κτηνοτροφία της Λέσβου χρειάζεται σχέδιο όχι αδιέξοδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο αφθώδης πυρετός εξελίσσεται σε ενδημική νόσος στη Λέσβο

Η τρίωρη συζήτηση στην Καλλονή ανέδειξε τις ευθύνες της Πολιτείας, την ανάγκη στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διάσωση της κτηνοτροφίας της Λέσβου
Ο αφθώδης πυρετός εξελίσσεται σε ενδημική νόσος στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τον αφθώδη πυρετό

Ένα πρόσθετο κονδύλι 500.000 ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών, με την συνολική χρηματοδότηση να φθάνει στα 1.500.000 ευρώ την ώρα που οι δαπάνες ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ
Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τον αφθώδη πυρετό
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι λεσβιακές χάχλες πρωταγωνιστούν στη γευσιγνωσία του Σιγρίου

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου παρουσιάζει την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της τοπικής κουζίνας
Οι λεσβιακές χάχλες πρωταγωνιστούν στη γευσιγνωσία του Σιγρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι «ατασθαλίες» δεν δικαιολογούν το πάγωμα των αποζημιώσεων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να πληρώσει άμεσα τους κτηνοτρόφους της Λέσβου που έχασαν τα κοπάδια και το εισόδημά τους
Οι «ατασθαλίες» δεν δικαιολογούν το πάγωμα των αποζημιώσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου

Διαμαρτυρία για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα απαίτησε επιτάχυνση της επιδημιολογικής διερεύνησης και στοχευμένα μέτρα αντί του οριζόντιου αποκλεισμού ολόκληρου του νησιού
Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης

Αυστηρότερο πλαίσιο ευθύνης για ΚΥΔ και επαγγελματίες μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη

Με ολοκληρωτικό αφανισμό απειλείται η κτηνοτροφία του χωριού
Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περνά από «ψιλό κόσκινο» τους κτηνοτρόφους της Λέσβου αλλά και κτηνιάτρους που υπέγραψαν επίμαχες θανατώσεις ζώων
Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου

Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητά ο Δήμος
Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου