
Με την αγωνία για το μέλλον της κτηνοτροφίας στη Λέσβο να κυριαρχεί, ο καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρσένος, παρουσίασε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για την επόμενη ημέρα του κλάδου.
Από την αρχή της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε πως ούτε ο ίδιος ούτε οι συνεργάτες του διεκδικούν το αλάθητο, αλλά επιδιώκουν έναν ουσιαστικό διάλογο. «Δεν λέμε ότι έχουμε δίκιο. Δεν λέμε ότι ξέρουμε τα πάντα. Λέμε όμως την άποψή μας και θέλουμε να τη βάλουμε πάνω στο τραπέζι, να τη συζητήσουμε με ειλικρίνεια και κοιτώντας στα μάτια την κυβέρνηση και όσους παίρνουν τις αποφάσεις».
Ο Γιώργος Αρσένος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει σαφές σχέδιο για την ανασύσταση της κτηνοτροφίας, επισημαίνοντας πως κάθε καθυστέρηση οδηγεί περισσότερους ανθρώπους εκτός επαγγέλματος. «Η επόμενη ημέρα δεν είναι "πάμε κι όπου βγει". Πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Όσο καθυστερούμε να πούμε τι θα γίνει, τόσο ο κόσμος φεύγει από την κτηνοτροφία, γιατί πρέπει να ζήσει».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Πολιτεία όφειλε να αντιμετωπίσει κάθε πληγέντα κτηνοτρόφο ξεχωριστά και όχι με οριζόντια μέτρα. «Σε κάθε άνθρωπο έπρεπε να πάει η Πολιτεία προσωπικά. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Όταν ένας νέος φύγει από την κτηνοτροφία, δεν θα υπάρχει κανείς να τον αντικαταστήσει».
Ο καθηγητής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα χαθεί ακόμη μία παραγωγική περίοδος. «Αν θέλουμε να έχουμε παραγωγή του χρόνου, η ανασύσταση πρέπει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα το συζητήσουμε μετά τον Δεκέμβριο».
Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ανασύσταση δεν σημαίνει απλώς εισαγωγή νέων ζώων στις εκτροφές, αλλά προϋποθέτει πλήρη επιζωοτική ασφάλεια και αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι επιζωοτικοί έλεγχοι. Όπως είπε, ο ίδιος και η ομάδα του είχαν προσφερθεί να ενισχύσουν το έργο των υπηρεσιών, προτείνοντας τη δημιουργία δεκάδων συνεργείων στο πεδίο. «Προσφερθήκαμε να έρθουμε εδώ. Όχι με δέκα συνεργεία, αλλά με πενήντα, ακόμη και εβδομήντα αν χρειαστεί, ώστε μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να έχει ιχνηλατηθεί ολόκληρο το νησί».
Κατά τον ίδιο, το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού αλλά οι περιορισμένες δυνατότητες του μοναδικού εργαστηρίου αναφοράς της χώρας.
Ο κ. Αρσένος παρουσίασε και το σχέδιο για τη δημιουργία ενός οργανωμένου κέντρου γενετικής βελτίωσης της λεσβιακής φυλής προβάτων.
Όπως είπε, στόχος είναι να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο γενετικό υλικό και να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα διασφαλίσουν τη διατήρηση της μοναδικής φυλής του νησιού. «Τα προϊόντα που παράγονται στη Μυτιλήνη πρέπει να έχουν το DNA της φυλής της Λέσβου. Αυτή είναι η μόνη λύση για να διατηρηθεί η φυλή, αλλά και η αξιοπιστία των προϊόντων της».
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η ομάδα του δεν επιδιώκει πολιτική αντιπαράθεση. «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε μια πρόταση εξόδου από το αδιέξοδο».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, διατύπωσε μία ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση. Επισήμανε ότι αν το ζήτημα εγκαταλειφθεί στη λήθη και δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο αφθώδης πυρετός να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά στο νησί, όπως –κατά την εκτίμησή του– συμβαίνει ήδη με την ευλογιά σε άλλες περιοχές της χώρας. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε ούτε να αφήσουμε το θέμα να ξεχαστεί. Αν το αφήσουμε, σταδιακά ο αφθώδης πυρετός θα γίνει ενδημικός στο νησί. Αυτό δεν είναι ούτε σοβαρή στάση ούτε επιστημονική».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γιώργος Αρσένος επανέλαβε ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν αποτελούν αφετηρία διαλόγου και όχι τετελεσμένες αποφάσεις, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις, με κοινό στόχο την έξοδο της λεσβιακής κτηνοτροφίας από το σημερινό αδιέξοδο.