
Με σκληρή κριτική στην κυβερνητική διαχείριση των ζωονόσων, αιχμές για τη λειτουργία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) Θωμάς Μόσχος μίλησε στο «Ν» 99 fm, λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις που είχε στη Λέσβο μαζί με τον πρόεδρο της ΕΛ.Α.Σ. Αλέξη Τσίπρα με κτηνοτρόφους και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.
Ο ίδιος, κτηνοτρόφος και συνδικαλιστής επί σειρά ετών, δήλωσε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της Λέσβου, καθώς εδώ και μήνες βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με παραγωγούς του νησιού, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του αφθώδους πυρετού.
«Βρήκα ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους»
Ο Θωμάς Μόσχος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Λέσβο και, όπως είπε, εντυπωσιάστηκε τόσο από το νησί όσο και από τους κατοίκους του.
«Είχα πολύ καιρό να δω τέτοια αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και τέτοια αλληλεγγύη. Οι άνθρωποι εδώ αγαπούν πραγματικά τον τόπο τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είχε ήδη αναπτύξει σχέσεις με αρκετούς Λέσβιους κτηνοτρόφους μέσω της συνδικαλιστικής του δράσης.
Όπως εξήγησε, οι συχνές επικοινωνίες με παραγωγούς της Λέσβου κατά τη διάρκεια της κρίσης του αφθώδους πυρετού του επέτρεψαν να αποκτήσει σαφή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Γιατί εντάχθηκε στην ΕΛ.Α.Σ.
Ο τομεάρχης της ΕΛ.Α.Σ. αναφέρθηκε και στην προσωπική του απόφαση να ενταχθεί στην πολιτική προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως είπε, προέρχεται από οικογένεια με αριστερές καταβολές, ωστόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η προσωπική γνωριμία με τον πρώην πρωθυπουργό.
Υποστήριξε ότι διαπίστωσε έναν πολιτικό που «ακούει» και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με ειλικρίνεια, ενώ ανέφερε πως ο ίδιος και μια ομάδα ανθρώπων από τον αγροτικό χώρο παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, οι οποίες –όπως είπε– έγιναν αποδεκτές και ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό της ΕΛ.Α.Σ.
Παράλληλα εξαπέλυσε πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «άλλο είναι να θέλεις να κυβερνήσεις μια χώρα και άλλο να θέλεις να την εξουσιάσεις».
«Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση»
Με αφορμή τις συναντήσεις στη Λέσβο, ο Θωμάς Μόσχος υποστήριξε ότι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα είναι οριακή.
Ανέφερε πως, παρότι γνώριζε ήδη τα περισσότερα προβλήματα, άκουσε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Όπως είπε, οι άνθρωποι της κτηνοτροφίας αισθάνονται οργή και αγανάκτηση, καθώς βλέπουν έναν παραγωγικό κλάδο να οδηγείται –κατά την άποψή του– σε μαρασμό χωρίς ουσιαστική στήριξη.
Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στη συναισθηματική διάσταση της απώλειας ενός κοπαδιού.
«Μόνο ένας κτηνοτρόφος μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να βλέπει να θανατώνονται τα ζώα του μπροστά στα μάτια του», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι και στη δική του περιοχή υπήρξαν πρόσφατα κρούσματα ζωονόσων.
Προειδοποίηση για αποζημιώσεις και επιδοτήσεις
Ένα από τα πιο ηχηρά σημεία της συνέντευξης ήταν η εκτίμησή του ότι αρκετοί παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν αποζημιώσεις και επιδοτήσεις.
Ο Θωμάς Μόσχος υποστήριξε ότι, με βάση την εμπειρία προηγούμενων ζωονόσων, υπήρξαν περιπτώσεις όπου παραγωγοί αισθάνθηκαν ότι πιέζονται να μην αντιδράσουν δημόσια.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει διαχωρισμούς μεταξύ των κτηνοτρόφων, οδηγώντας τους να συγκρούονται μεταξύ τους αντί να διεκδικούν συλλογικά λύσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο διερωτήθηκε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις για το πώς εισήλθαν στη χώρα διαδοχικά η πανώλη, η ευλογιά και ο αφθώδης πυρετός, υποστηρίζοντας ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να θεωρούνται οι βασικοί υπεύθυνοι για την εξάπλωση των ασθενειών.
Η διαφωνία για τον εμβολιασμό
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στο θέμα του εμβολιασμού των ζώων.
Ο τομεάρχης της ΕΛ.Α.Σ. αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία που έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς για τη μη εφαρμογή εμβολιασμών, υποστηρίζοντας ότι οι σχετικές δικαιολογίες άλλαζαν διαρκώς.
Ανέφερε ότι αρχικά είχε υποστηριχθεί πως δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια, στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε αδειοδότηση και αργότερα ότι ο εμβολιασμός θα δημιουργούσε προβλήματα στις εξαγωγές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένα από αυτά τα επιχειρήματα δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε εμπορικός φορέας που να αρνήθηκε να παραλάβει προϊόντα λόγω εμβολιασμού.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι μια οργανωμένη διαδικασία εμβολιασμού θα οδηγούσε παράλληλα σε πραγματική καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, γεγονός που –κατά την άποψή του– θα αποκάλυπτε σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ δηλωμένων και πραγματικών αριθμών ζώων.
Σύνδεση παραγωγής και επιδοτήσεων
Ο Θωμάς Μόσχος επανέλαβε την πρόταση της ΕΛ.Α.Σ. για ουσιαστική σύνδεση των επιδοτήσεων με την πραγματική παραγωγή.
Όπως υποστήριξε, σήμερα υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις στο σύστημα των ενισχύσεων, με αποτέλεσμα –όπως είπε– να εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στον αριθμό των ζώων που επιδοτούνται και σε εκείνον που πραγματικά παράγει γάλα ή κρέας.
Εκτίμησε ότι με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τα συστήματα παρακολούθησης μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ πιο αξιόπιστο μοντέλο κατανομής των ενισχύσεων.
Αγροτικό Επιμελητήριο και νέο μοντέλο εκπροσώπησης
Κεντρική πρόταση της ΕΛ.Α.Σ., σύμφωνα με τον Θωμά Μόσχο, αποτελεί η δημιουργία Αγροτικού Επιμελητηρίου.
Όπως εξήγησε, πρόκειται ουσιαστικά για έναν θεσμικό φορέα που θα εκπροσωπεί ενιαία τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής.
Υποστήριξε ότι σήμερα οι παραγωγοί παραμένουν κατακερματισμένοι και δεν διαθέτουν ενιαία φωνή απέναντι στην πολιτεία.
Παράλληλα ανέφερε ότι μέσω ενός τέτοιου θεσμού θα μπορούσαν να αξιολογούνται οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, να ενισχυθεί η συνεργασία με τα πανεπιστήμια και να συνδεθεί ουσιαστικά η επιστημονική γνώση με την παραγωγή.
Ειδική μέριμνα για τα νησιά
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο αυξημένο κόστος παραγωγής στα νησιά.
Σημείωσε ότι στη Λέσβο οι ζωοτροφές κοστίζουν αισθητά περισσότερο απ' ό,τι στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ το γάλα συχνά πωλείται σε χαμηλότερες τιμές.
Κατά την άποψή του απαιτούνται ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές περιοχές, όπως ενίσχυση των μεταφορών ζωοτροφών ή αυξημένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Μεταφορά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Τέλος, ο Θωμάς Μόσχος υποστήριξε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός Αθήνας, με πιθανότερη έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε, η πρόταση έχει τόσο συμβολικό όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσίες του υπουργείου πρέπει να βρίσκονται πιο κοντά στον παραγωγικό κόσμο.
Υποστήριξε ότι η φυσική εγγύτητα με τις αγροτικές περιοχές θα διευκολύνει την επαφή με τους παραγωγούς και θα συμβάλει στη διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών πολιτικών για τον πρωτογενή τομέα.