× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το κρίμα στο λαιμό τους

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/9/2020

Το κρίμα στο λαιμό τους

Προειδοποιήθηκαν έγκαιρα.Μήνες τώρα φωνάζουν οι πάντες ότι οδηγούμαστε σε ανθρωπιστική καταστροφή.Οτι είναι απαράδεκτη η διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων σε συνθήκες Μόριας. Οτι δεν είναι διαχειρίσιμη η πανδημία όταν υποχρεώνεις τους ανθρώπους να ζούν στοιβαγμένοι σαν σωροί σκουπιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωνές βοώντων σε αυτιά διαβρωμένα απο την πολιτική εμπάθεια.Βουλωμένα απο την πολιτική επένδυση στα ψηφαλάκια των ξενόφοβων, των ρατσιστών, των τρομοκρατημένων απο τη ρητορική τους.Αποτυχημένοι και επικίνδυνοι, μας υποχρεώνουν να υπομένουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής τους όλοι, έλληνες πολίτες και πρόσφυγες - μετανάστες.Με το θανατικό να παραμονεύει και να σέρνεται.

Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής τους έδειξαν το πρόσωπό τους.Παρέλαβαν τη Μόρια με 5.500 χιλιάδες και την έφτασαν στις 24.000.Θριαμβολόγησαν όταν την κατέβασαν στις 13.000 διασπείροντας τους υπόλοιπους στο πουθενά της Αθήνας έτσι, χωρίς πρόγραμμα.

Εγραψαν σ' ένα παλιόχαρτο το σχέδιο Αγνοδίκη για τη δήθεν αντιμετώπιση ενδεχόμενης (πλήν βέβαιης) εισβολής του κορωνοιού σε καταυλισμούς με απαράδεκτες συνθήκες υγειινής, με πρακτικά αδύνατη λόγω του υπερπληθυσμού την τήρηση των αποστάσεων.Τόσο σπουδαία προετοιμασία.Και μόλις εμφανίστηκαν οι πρώτοι ασυμπτωματικοί πήγανε να τους χώσουν όπως όπως σε μιά άδεια αποθήκη.Και μετά το χάος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ κι ένα χρόνο οι προτεραιότητές τους είταν άλλες.Να κακομεταχειρίζονται χωρίς ντροπή τους π. - μ. για να σταλεί δήθεν το μήνυμα στους επερχόμενους ότι η ζωή εδώ είναι αφόρητη.Απέτυχαν. Να σχεδιάζουν νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης συνοδεία ΜΑΤ.Απέτυχαν.

Αλλά επέτυχαν να δαπανούν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για στόλους πλωτών μέσων, γιά αεροπλάνα, ελικόπτερα, ζέπελιν, θαλάσσια φράγματα κλπ γιά να παρεμποδίσουν νέες αφίξεις.Που και σ' αυτό απέτυχαν.Πέτυχαν όμως να γίνουν διεθνής περίγελως αρνούμενοι τις παράνομες απωθήσεις και τις δυό φορές παράνομες επαναπροωθήσεις, γιά τις οποίες στο εσωτερικό αφήνουν να εννοηθεί ότι αισθάνονται περήφανοι, συγχαίροντας με κάθε ευκαιρία τους φυσικούς αυτουργούς και εισπράττοντας ως φιλοδώρημα, ευγνώμονες γι' αυτό, το κλείσιμο του ματιού μιάς νάνας ευρωπαικής ηγεσίας.

Στον ίδιο χρόνο, σε βίους παραλλήλους με τους εθνικούς μας κυβερνήτες, οι τοπικοί μας άρχοντες ξεπαραβγαίνουν σε αντιπροσφυγική ρητορική και πρακτικές. Διαγκωνίζονται να κλείσουν όσο περισσότερες μπορούν δομές αλληλεγγύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σιωπούν με περισσή αιδημοσύνη για τους εμπρησμούς εγκαταστάσεών τους.Πότε συγκαλυμένα και πότε ανοιχτά συμπαρατάσσονται με τρομοκράτες του εγχώριου πολιτικού υπόκοσμου.

Πάνω στη φόρα του ο Δήμος Μυτιλήνης ( με δήμαρχο με τίτλο ιατρικής, τρομάρα του ) μεσούσης της πανδημίας, κλείνει το Κέντρο για τον Κορωνοιό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια και το ιατρείο της (ολλανδικής) BFR λόγω..."πολεοδομικών παραβάσεων".Τόσο νομοταγείς. Μέρες μετά , ντόπιοι και αθηναίοι προύχοντες, παρούσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, εγκαινιάζουν το μικρό νοσοκομείο - δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης, το οποίο στη συνέχεια εγκαταλείπουν χωρίς προσωπικό, να μισοκαίγεται από τη χθεσινή φωτιά.Τόσο οργανωμένα.

Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μεταφέρει άμεσα, χωρίς προυποθέσεις, τα 400 ασυνόδευτα παιδιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το ίδιο να κάνει και με όλους τους υπόλοιπους.Η βεβιασμένη δήλωση του πρωθυπουργού ότι κανείς άλλος δεν θα φύγει μόνο δεινά προιωνίζεται.Εδώ μπορεί να μείνει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης κυριολεκτικά, μόνο γιά νεοεισερχόμενους, για ολιγοήμερη παραμονή και ταυτοποίηση και τάχιστη μεταφορά τους στην ενδοχώρα γιά τις διαδικασίες παροχής ή μη ασύλου κλπ.Ολα τα άλλα είναι κοροιδία. Και για ότι συμβεί στο μεταξύ - που θα συμβεί - το κρίμα στο λαιμό τους.

*Ο Στρατής Πάλλης είναι πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας