× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έγινε η αρχή για την μόνιμη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης

Ο Δήμος υπέγραψε τη σύμβαση της μελέτης και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του νέου κτιρίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/5/2026

Έγινε η αρχή για την μόνιμη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης
Φωτογραφίες βίντεο και μοντάζ: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του νέου Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης υπογράφηκε το πρωί της Τρίτης 5 Μαΐου στο Δημαρχείο Μυτιλήνης, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη εξέλιξη για την οριστική επίλυση του στεγαστικού ζητήματος που απασχολεί τη σχολική κοινότητα εδώ και 30 χρόνια.

Το νέο σχολικό συγκρότημα προβλέπεται να κατασκευαστεί στην έκταση του πρώην ΚΥΤ Μόριας, σε χώρο περίπου 55 στρεμμάτων, με δυναμικότητα 250 μαθητών και περίπου 5.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για το Μουσικό Σχολείο, την εκπαιδευτική κοινότητα και συνολικά τον Δήμο, τονίζοντας πως πρόκειται για την υλοποίηση μιας δέσμευσης που αφορά μια εκκρεμότητα δεκαετιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε, το Μουσικό Σχολείο συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα τη δική του μόνιμη στέγη.

«Ξεκινάμε την υλοποίηση ενός σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου αντάξιου των αναγκών του σχολείου και του έργου του», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος στην επιλογή της τοποθεσίας, υπογραμμίζοντας τον συμβολισμό της αξιοποίησης του πρώην ΚΥΤ Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, πρόκειται για μια περιοχή που έχει συνδεθεί με δύσκολες στιγμές για το νησί, η οποία πλέον μετατρέπεται σε έναν χώρο γνώσης, πολιτισμού και δημιουργίας.

«Δημιουργούμε έναν πυρήνα γνώσης, πολιτισμού και δημιουργίας. Έναν χώρο που θα συμβολίζει τη μετάβαση από το παρελθόν σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η αγορά του οικοπέδου είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Στρατή Κύτελη, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών

Ο κ. Χριστόφας παρουσίασε αναλυτικά τα βήματα που έγιναν από το 2024 μέχρι σήμερα.

Τον Μάιο του 2024 ανατέθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία η σύνταξη του φακέλου του έργου και των τευχών του διαγωνισμού.

Τον Σεπτέμβριο του 2024 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα για σχολείο δυναμικότητας 250 μαθητών.

Τον Οκτώβριο του 2024 κατατέθηκε αίτημα χρηματοδότησης της μελέτης στο Ταμείο Αλληλεγγύης, ενώ ακολούθησε και ο καθαρισμός του χώρου του πρώην ΚΥΤ μετά την απομάκρυνση των υπολειμμάτων που είχαν παραμείνει.

Όπως σημείωσε, στη συνέχεια προκηρύχθηκε διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για τη μελέτη και πλέον υπογράφεται η σχετική σύμβαση.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου, σημειώνοντας ότι πίσω από τη σημερινή εξέλιξη βρίσκεται πολύμηνη δουλειά και σημαντική πίεση.

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα»

Ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας κ. Πετρόπουλος στάθηκε τόσο στη σημασία του έργου όσο και στις τεχνικές απαιτήσεις του.

Όπως είπε, η μετατροπή ενός χώρου που έγινε γνωστός για το μεταναστευτικό σε περιοχή εκπαίδευσης έχει ισχυρό συμβολισμό.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το Μουσικό Σχολείο ως ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που απαιτεί ένα τέτοιο εκπαιδευτικό κτίριο.

«Είναι μια μελέτη που δεν είναι απλή. Έχει ιδιαιτερότητες και καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, στη μελέτη συμμετέχει σύμπραξη 5 γραφείων ανώτατης κατηγορίας, που καλύπτουν αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, στατικές, μηχανολογικές και υδραυλικές μελέτες.

Παράλληλα δήλωσε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να προχωρήσει το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Ιστορική ημέρα για το σχολείο»

Με εμφανή συγκίνηση μίλησε και η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης Ειρήνη Ξενέλλη, κάνοντας λόγο για μια ιστορική ημέρα για τη σχολική κοινότητα.

Όπως είπε, μετά από 30 χρόνια το σχολείο βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην απόκτηση της δικής του στέγης.

Η ίδια περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που έχει αντιμετωπίσει το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια και ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την εξέλιξη αυτή.

Τόνισε ακόμη ότι το Μουσικό Σχολείο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Λέσβου και προσφέρει σημαντικές προοπτικές στους μαθητές.

«Δίνει διεξόδους στα παιδιά, επαγγελματικές προοπτικές για το μέλλον τους, διευρύνει τις γνώσεις τους και καλλιεργεί τα ταλέντα τους», σημείωσε.

Με την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμος Μυτιλήνης ανοίγει πλέον τον δρόμο για το επόμενο στάδιο του έργου, που είναι η ολοκλήρωση της μελέτης και στη συνέχεια η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Νέα παρέμβαση για τη σωτηρία του Φοινικόδασους Καλαμιάρη στην Παναγιούδα

Ξεκινούν και μικροεγχείσεις στα φοινικόδεντρα για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού
Νέα παρέμβαση για τη σωτηρία του Φοινικόδασους Καλαμιάρη στην Παναγιούδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΑ

«Οι βροχές έφεραν βλάστηση και μεγαλύτερο κίνδυνο για πυρκαγιές»

Ο Νίκος Καρασάββας αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μυτιλήνης, μιλά για την πρόληψη, τους καθαρισμούς οικοπέδων τη στήριξη των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας αλλά και τον αφθώδη πυρετό
«Οι βροχές έφεραν βλάστηση και μεγαλύτερο κίνδυνο για πυρκαγιές»
ΧΩΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή η κομμουνίστρια Αννα Γιακαλή

Η ΚΟΒ Καλλονής - Αγ. Παρασκευής του ΚΚΕ εκφράζει με ανακοίνωση της τα συλλυπητήρια της στα παιδιά και στα εγγόνια της θανούσας
Έφυγε από τη ζωή η κομμουνίστρια Αννα Γιακαλή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναστάτωση στον Μανταμάδο για μεταφορά άρρωστων ζώων από τη Νάπη για σφαγή

Κάτοικοι καταγγέλλουν επικίνδυνη μεταφορά σε «καθαρή» κτηνοτροφική ζώνη – Έντονη οργή για τον κίνδυνο διασποράς της νόσου
Αναστάτωση στον Μανταμάδο για μεταφορά άρρωστων ζώων από τη Νάπη για σφαγή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Απειλείται η βασικότερη παραγωγική δραστηριότητα του νησιού»

Ψήφισμα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναδεικνύει υγειονομικές, κοινωνικοοικονομικές, περιβαλλοντικές συνέπειες
«Απειλείται η βασικότερη παραγωγική δραστηριότητα του νησιού»
ΑΓΟΡΑ

Στο τραπέζι μεταφορικό ισοδύναμο και ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Συνάντηση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη
Στο τραπέζι μεταφορικό ισοδύναμο και ακτοπλοϊκές συνδέσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Χώρος διαλόγου και κοινής δράσης» από προοδευτικούς πολίτες της Λέσβου

Ζητούν νέο πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης για τα νησιά
«Χώρος διαλόγου και κοινής δράσης» από προοδευτικούς πολίτες της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Στη Μυτιλήνη αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου»

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στην αγάπη του για τη Λέσβο ο ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος Ρουμανίας κ. Θεοδόσιος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φιλία του με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο
«Στη Μυτιλήνη αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου»
ΥΓΕΙΑ

Με λουλούδια τίμησαν τις μαίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Συμβολική πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας μαιών και αναγνώριση της προσφοράς τους
Με λουλούδια τίμησαν τις μαίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αντιδράσεις για τις ταφές ζώων στη Λέσβο λόγω αφθώδους πυρετού

Ο Σύλλογος «Ο Χρούσος» εκφράζει ανησυχία για υδροφόρο ορίζοντα, έδαφος και δημόσια υγεία
Αντιδράσεις για τις ταφές ζώων στη Λέσβο λόγω αφθώδους πυρετού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  στη Μυτιλήνη  στις 6 Μάη λόγω εργασιών

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου από τις 07:30 έως τις 14:30
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  στη Μυτιλήνη  στις 6 Μάη λόγω εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά τον Αγιο Θεράποντα

Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων από 13 έως 17 Μαΐου
Η Μυτιλήνη τιμά τον Αγιο Θεράποντα