× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε απόγνωση το Σκαλοχώρι μετά τις μαζικές θανατώσεις ζώων

«Θα ξεκληριστούν περιουσίες», ενώ αναδύονται φόβοι για έκρηξη βίας και για περιβαλλοντική καταστροφή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/5/2026

Σε απόγνωση το Σκαλοχώρι μετά τις μαζικές θανατώσεις ζώων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε απόγνωση βρίσκονται κτηνοτρόφοι και κάτοικοι στο Σκαλοχώρι της Δυτικής Λέσβου μετά τις μαζικές θανατώσεις ζώων λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού, με τις εικόνες που περιγράφονται από την περιοχή να αποτυπώνουν όχι μόνο το οικονομικό πλήγμα αλλά και μια βαθιά κοινωνική και ψυχολογική κρίση που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο «Ν», η απόγνωση ορισμένων κτηνοτρόφων μετά το ξεκλήρισμα των κοπαδιών τους ήταν τέτοια, ώστε χρειάστηκε παρέμβαση συγχωριανών για να αποτραπούν ακραίες ενέργειες. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, κτηνοτρόφος που είδε να θανατώνεται ολόκληρο το κοπάδι του «ήθελε να πέσει και ο ίδιος μέσα στον λάκκο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταγγελίες για τις περιοχές ταφής

Την ίδια ώρα, σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι ταφές των θανατωμένων ζώων.

Κτηνοτρόφος της περιοχής ανέφερε στο «Ν» ότι την πρώτη ημέρα, όταν θανατώθηκαν περίπου 2.000 ζώα, αυτά μεταφέρθηκαν σε λάκκο στην ευρύτερη περιοχή του Κάμπου Σκαλοχωρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κοντά στο σημείο βρίσκονται πηγή νερού, αρδευτικό δίκτυο, ελαιοκαλλιέργειες και άλλες αγροτικές καλλιέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υποστηρίζεται, στην ίδια περιοχή, κοντά σε πέτρινο γεφύρι, ξεφορτώθηκαν ακόμη περίπου 2.000 θανατωμένα ζώα, ενώ άλλα 300 ζώα θάφτηκαν σε κοντινό σημείο.

Μάλιστα πρόσφατα, θάφτηκαν στην περιοχή ακόμα 1500 ζώα από τη Φίλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου «Δρυς» ετοιμάζεται να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μαζικών σφαγών και ταφών. Μέλη του Συλλόγου αμφισβητούν κατά πόσο έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την ταφή των ζώων, όπως το απαιτούμενο βάθος και η χρήση ασβέστη.

Οι φόβοι επικεντρώνονται στον κίνδυνο επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, του εδάφους και του υπεδάφους, αλλά και στις πιθανές συνέπειες για τις καλλιέργειες της περιοχής και συνολικά για το περιβάλλον της Δυτικής Λέσβου.

«Βλέπουμε μια κακόβουλη επίθεση στο Σκαλοχώρι»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν», κάτοικοι και μέλη του Συλλόγου «Δρυς» κάνουν λόγο για μια διαχείριση που, όπως υποστηρίζουν, πλήττει δυσανάλογα το Σκαλοχώρι, με συνέπειες που ενδέχεται να επηρεάσουν ολόκληρη τη Λέσβο μεσοπρόθεσμα.

Την ίδια στιγμή, προκαλεί ερωτήματα η διαφορετική αντιμετώπιση που φαίνεται να επιλέγεται σε άλλες περιοχές της Δυτικής Λέσβου. Όπως έγινε γνωστό σε κατοίκους του Σκαλοχωρίου, στον Μεσότοπο, όπου επίσης έχουν εντοπιστεί κρούσματα εδώ και ημέρες, αποφασίστηκε τα θανατωμένα ζώα να μην ταφούν κοντά στον οικισμό, αλλά να μεταφερθούν στην περιοχή του Καμμένου Δάσους, όπου ήδη πραγματοποιείται και η ταφή του γάλακτος που έχει απορριφθεί λόγω των μέτρων διαχείρισης της νόσου.

Η διαφορετική αυτή πρακτική έχει εντείνει την αγανάκτηση και την αίσθηση αδικίας μεταξύ κατοίκων και κτηνοτρόφων του Σκαλοχωρίου.

Φόβοι για κοινωνική έκρηξη και βία

Πέρα από την περιβαλλοντική διάσταση, οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους και για κοινωνικές εντάσεις το επόμενο διάστημα. Η οικονομική καταστροφή, η ψυχολογική πίεση, η απώλεια ολόκληρων κοπαδιών αλλά και η αίσθηση διαφορετικών «ταχυτήτων» στη διαχείριση των ταφών δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή.

Κάτοικοι, κτηνοτρόφοι και μέλη συλλόγων φοβούνται ότι η απόγνωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε φαινόμενα βίας, αν δεν υπάρξει άμεσα ξεκάθαρη ενημέρωση, ουσιαστική στήριξη και ενιαία διαχείριση της κρίσης.

Δεν εξετάζεται ακόμη ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν», μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το ενδεχόμενο εμβολιασμού των ζώων, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία των κτηνοτρόφων.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, αν συνεχιστεί η ίδια πρακτική αντιμετώπισης, υπάρχει ορατός κίνδυνος να «ξεκληριστούν» ολόκληρες κτηνοτροφικές περιουσίες στη Λέσβο, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για τον κοινωνικό ιστό του νησιού.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Φωτιά στα μεταφορικά της Λέσβου βάζουν οι αυξήσεις στον «Θαλασσίτη»

Από τα 1.600 στα περίπου 2.200 ευρώ το κόστος για μία καρότσα από και προς Θεσσαλονίκη - Φόβοι για αυξήσεις στις ζωοτροφές, που θα προστεθούν στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων
Φωτιά στα μεταφορικά της Λέσβου βάζουν οι αυξήσεις στον «Θαλασσίτη»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λίγοι έλεγχοι, πολλές παραβάσεις στα Airbnb του Βορείου Αιγαίου

Οι πρώτοι έλεγχοι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αποκάλυψαν εκτεταμένες ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά – Μόλις τρεις υπάλληλοι καλούνται να καλύψουν όλα τα νησιά της Περιφέρειας
Λίγοι έλεγχοι, πολλές παραβάσεις στα Airbnb του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η «Συνύπαρξη» για τις μεταφορές προσφύγων ‑ μεταναστών στη Λέσβο

Σε 1.319 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη, σύμφωνα με την Κίνηση, η οποία ζητά ουσιαστικές παρεμβάσεις και αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών τους
Η «Συνύπαρξη» για τις μεταφορές προσφύγων ‑ μεταναστών στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελαιόλαδο και ελιές στο καθημερινό τραπέζι είναι ζήτημα υγείας

Η 4Ε αναδεικνύει τη διατροφική αξία τους και συνδέει την αύξηση της κατανάλωσης με τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και την βελτίωση της υγείας
Ελαιόλαδο και ελιές στο καθημερινό τραπέζι είναι ζήτημα υγείας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέες εξορμήσεις για τη Γιορτή Πουλιών στις Αλυκές Καλλονής

Δωρεάν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στις 9 και 10 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους, με εξοπλισμό και καθοδήγηση από ειδικευμένα στελέχη
Νέες εξορμήσεις για τη Γιορτή Πουλιών στις Αλυκές Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έως τις 30 Οκτωβρίου η εξόφληση της εισφοράς του ΕΛΓΑ για το 2025

Η εμπρόθεσμη πληρωμή αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό
Έως τις 30 Οκτωβρίου η εξόφληση της εισφοράς του ΕΛΓΑ για το 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επικαλείται στοιχεία, προειδοποιεί για προσφυγές, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Ο Στρατής Τσομπανέλλης απαντά στον Φορέα Πρωτογενούς και παραπέμπει στα αρχεία των υπηρεσιών για τους ελέγχους στην εκτροφή του — Καταγγέλλει «σπίλωση», χωρίς να συνοδεύει την απάντησή του με τα σχετικά έγγραφα
Επικαλείται στοιχεία, προειδοποιεί για προσφυγές, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρνητικά και τα 42 νέα δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Συνεχίζεται η επιτήρηση και η επιδημιολογική διερεύνηση από τα ειδικά κλιμάκια
Αρνητικά και τα 42 νέα δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κύριε Τσομπανέλλη, πότε ελέγχθηκε η δική σας εκτροφή;

Ο Παλλεσβιακός Φορέας ζητά ημερομηνίες και έγγραφα για την εφαρμογή των ελέγχων στον πρώην Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας — Οι παραγωγοί δικαιούνται καθαρές απαντήσεις και η παραίτηση δεν σβήνει την υποχρέωση λογοδοσίας
Κύριε Τσομπανέλλη, πότε ελέγχθηκε η δική σας εκτροφή;
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγελία για 700 απλήρωτες ώρες στην Ερεσό

Το Συνδικάτο Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου καταγγέλλει την υπόθεση εργαζόμενης και απαντά στις δηλώσεις της Ελεονώρας Μελέτη για την «πίεση» που δέχονται οι εργοδότες.
Στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγελία για 700 απλήρωτες ώρες στην Ερεσό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το γάλα ανεβαίνει, οι συνεταιρισμοί της Λέσβου τι θα κάνουν;

Μπροστά σε κρίσιμη επιλογή οι συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, την ώρα που οι συμφωνίες σε Χαλκιδική και Ελασσόνα φθάνουν στα 1,85–1,90 ευρώ το κιλό για το πρόβειο
Το γάλα ανεβαίνει, οι συνεταιρισμοί της Λέσβου τι θα κάνουν;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πριν φύγουν από τη Λέσβο, έκλεισαν διακοπές για το 2027

Προκρατήσεις έως και στο 35% της δυναμικότητας σε ορισμένα ξενοδοχεία - Ο Βασίλης Βογιατζής μιλά στο «Ν» για τα ενθαρρυντικά μηνύματα της επόμενης σεζόν -– Στα θετικά μηνύματα ο σχεδιασμός νέας πτήσης από το Λονδίνο τον Απρίλιο
Πριν φύγουν από τη Λέσβο, έκλεισαν διακοπές για το 2027