× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα θύματα είναι πάντα οι λαοί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2020

Τα θύματα είναι πάντα οι λαοί

Μετά την Ελληνοτουρκική ένταση ,υφίσταται μια προσωρινή ανακωχή στη ΝΑ Μεσόγειο αφού η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX μέχρι τις 18 Αυγούστου-μέχρι τότε υπομονή...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τί είναι αυτό όμως που ουσιαστικά έχει προκαλέσει τόση μεγάλη αναστάτωση; Μια πρόχειρη ματιά στο χάρτη εκεί στα 110 ν.μ ανατολικά της Κρήτης αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται ούτε για εδαφική ακεραιότητα, ούτε για εθνική κυριαρχία αλλά ούτε και για απειλή των ελληνικών συνόρων. Ασφαλώς και πρόκειται για ένα κρίσιμο σημείο στον χάρτη- άλλωστε η επιδίωξη των δύο κρατών όλα αυτά τα χρόνια είναι η κατοχύρωση ΑΟΖ στα διεθνή ύδατα γιατί άλλο φυσικά ΑΟΖ και άλλο θαλάσσια σύνορα. Πρόκειται λοιπόν για επιδίωξη που έχει να κάνει με οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών και του μεγάλου Κεφαλαίου με μοναδικό σκοπό το μοίρασμα της πίτας, το πώς θα επωφεληθούν για να ελέγξουν καλύτερα τα θαλάσσια σύνορα περνώντας άλλο ένα χαλινάρι στον Ελληνικό αλλά και στον Τουρκικό λαό.

Σήμερα, το διεθνές Κεφάλαιο μεταφέρει τους μηχανισμούς απόσπασης υπεραξίας μετά την φούσκα ακινήτων και στα θαλάσσια οικόπεδα καθώς οι τεχνολογικές δυνατότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου επεκτείνονται αυξάνοντας γεωμετρικά και τυχόν υπάρχουσες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ των ισχυρών κρατών. Η οριοθέτηση των ΑΟΖ περιλαμβάνει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης της θάλασσας, του βυθού και του υπεδάφους και μάλιστα αυτό το δικαίωμα επεκτείνεται στα 200 ν.μ. εντός των διεθνών υδάτων. Αυτή η δυνατότητα κατοχύρωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μεταφορά των σχέσεων παραγωγής και στην θάλασσα με συνέπεια τον καταμερισμό και τεμαχισμό σε θαλάσσια οικόπεδα.

Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο με την παρέμβαση των ισχυρών κρατών και των συμμάχων μας στην περιοχή. ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Μάλιστα, η Γερμανία παίζει και τον ρόλο της διαιτησίας στην περιοχή. Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, πιστή στο δόγμα των συμμάχων παρέχει γη, αέρα και ύδωρ με αντάλλαγμα κάποια ευνοϊκή ίσως μεταχείριση σε διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας μην ξεχνάμε και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, γιατί βλέπετε η προσφυγιά, η φτώχεια και η δυστυχία είναι απόρροια των επεκτατικών πολέμων. Στην Ελλάδα η χρησιμοποίηση του προσφυγικού εντείνει το κλίμα του εθνικισμού, της βαρβαρότητας κα της μισαλλοδοξίας που είναι βούτυρο στο ψωμί της εθνικιστικής προπαγάνδας οπλίζοντας το χέρι ακροδεξιών και ρατσιστικών ομάδων.

Όμως στην ουσία, οι λαοί των δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Τα όποια γεωτρύπανα των ΤΟTAL και ΕΧΧΟΝ δεν θα φέρουν ούτε την ειρήνη, ούτε την ευημερία στον απλό πολίτη. Τα μνημόνια, η ανεργία και ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών θα συνεχίσουν να υπάρχουν όπως και η απουσία ενός πλαισίου διεκδικήσεων στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα αλλά και στην πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και κοινωνικά δικαιώματα. Το μόνο που θα φέρει πραγματικά την ευημερία και την ανάπτυξη στην περιοχή είναι η ειρήνη και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ