× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λίγα ψίχουλα ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, το 2023, τα νησιά της Περιφέρειας είδαν αύξηση του ΑΕΠ αλλά το χάσμα μεγαλώνει με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/2/2026

Λίγα ψίχουλα ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Στα οικονομικά λεξικά θα ήταν χρήσιμο δίπλα στον όρο ανισόμετρη οικονομική ανάπτυξη να προστεθεί η φωτογραφία των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ο παραπάνω όρος περιγράφει την ανομιόμορφη οικονομική μεγέθυνση που παρατηρείται σε περιοχές, κλάδους και ολόκληρα κράτη. Καθώς τεχνολογία και επενδύσεις και αναπτύσσονται ταχύτερα, ενώ άλλες μένουν πίσω ή εντάσσονται με εξαρτημένο τρόπο στο διεθνές σύστημα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο όρος αυτός ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των περιφερειακών λογαριασμών το 2023. Δηλαδή την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία όπου η οικονομική και κοινωνική ζωή άρχισε να επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα. Λογική εξέλιξη ήταν την χρονιά αυτή να καταγραφεί αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), αλλά και της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (δηλαδή του πραγματικού πλούτου που παράχθηκε στα νησιά).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λογική εξέλιξη, λοιπόν, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών για τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας και για το Βόρειο Αιγαίο. Αλλά παραμένει η μικρότερη σε απόλυτο μέγεθος ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, με αποτέλεσμα η συμβολή της στο συνολικό προϊόν της χώρας να εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

 

Εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο που οδήγησε στην οικονομική μεγέθυνση ήταν ο υψηλός πληθωρισμός 4,2%. Κάτι που σημαίνει πως αν μετρήσουμε το κατά κεφαλή ΑΕΠ του 2023 σε σταθερές τιμές θα είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό του 2022. Οι παραγωγικές δραστηριότητες που οδήγησαν στην οικονομική μεγέθυνση του Βορείου Αιγαίου ήταν το άνοιγμα των τουριστικών επιχειρήσεων χωρίς περιορισμούς, η είσοδος των Τούρκων τουριστών στα μεγάλα νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος). Η αύξηση των τιμών του ελαιολάδου και των τιμών του γάλακτος που έδωσε μεγαλύτερο εισόδημα σε μεγάλα τμήματα αγροτών και κτηνοτρόφων των νησιών, έστω και πρόσκαιρα. Η επαναλειτουργία χωρίς περιορισμούς του εμπορίου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η εξέλιξη του ΑΕΠ στο Βόρειο Αιγαίο

Στο σκέλος του ΑΕΠ, τα διαθέσιμα στοιχεία της δημοσίευσης αποτυπώνουν το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ. Για το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Βορείου Αιγαίου διαμορφώνεται στα 13.136 ευρώ, από 11.937 ευρώ το 2022, δηλαδή αύξηση 10,0% όταν η αντίστοιχη μεταβολή στο σύνολο της Ελλάδας είναι 8,9%.  Το μακρινό 2008 το κατά κεφαλή ΑΕΠ στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 17.158 ευρώ (τρέχουσες τιμές). Από τότε ακολουθεί φθίνουσα πορεία μέχρι και το 2020 οπότε και έπεσε στα 9.919 ευρώ. Το 2021 αυξάνεται στα 10.718 ευρώ (πληθωρισμός στο 1,4 %), το 2022 στα 11.937 ευρώ (με πληθωρισμό στο 9,3%) και το 2023 στα 13.136 ευρώ (πληθωρισμός στο 4,2%). Είναι αυτονόητο πως σε σταθερές τιμές (δηλαδή αποπληθωρισμένο) το κατά κεφαλή ΑΕΠ του 2008 είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ας επιστρέψουμε όμως στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023. Το Βόρειο Αιγαίο καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση στη χώρα σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κάτω και από την Ήπειρο που βρίσκεται στα 13.789 ευρώ και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα 13.840 ευρώ.

 

Η απόσταση από τον εθνικό μέσο όρο είναι έντονη, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στα 21.301 ευρώ, ενώ η Αττική φτάνει τα 29.732 ευρώ και το Νότιο Αιγαίο τα 21.610 ευρώ.

Στο σκέλος της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, που αποτελεί βασικό μέτρο του παραγόμενου πλούτου πριν από φόρους επί των προϊόντων και επιδοτήσεις, το Βόρειο Αιγαίο εμφανίζει επίσης αύξηση, αλλά σε μια κλίμακα που παραμένει μικρή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Το 2023 η ΑΠΑ του Βορείου Αιγαίου ανέρχεται σε 2.595 εκατ. ευρώ από 2.391 εκατ. ευρώ το 2022, δηλαδή άνοδο 8,5%, υψηλότερη από το 7,3% της χώρας συνολικά.

 

Τελευταίο το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ όλων των Περιφερειών

Παρ’ όλα αυτά, το Βόρειο Αιγαίο είναι η τελευταία Περιφέρεια σε απόλυτο μέγεθος ΑΠΑ, κάτω από τα Ιόνια Νησιά με 3.402 εκατ. ευρώ και τη Δυτική Μακεδονία με 3.510 εκατ. ευρώ, την ώρα που η Αττική συγκεντρώνει 95.758 εκατ. ευρώ και η Κεντρική Μακεδονία 27.207 εκατ. ευρώ.

Αυτή η χαμηλή κλίμακα αποτυπώνεται καθαρά και στο μερίδιο συμμετοχής. Στο Βόρειο Αιγαίο αντιστοιχεί στο 1,3% της συνολικής ΑΠΑ της Ελλάδας το 2023, ποσοστό που είναι ίδιο με το 2022 και δείχνει ότι η αύξηση της χρονιάς δεν ήταν αρκετή για να μεταβάλει το μερίδιο της Περιφέρειας στην εθνική οικονομία.

 

Στον αντίποδα, η Αττική κατέχει το 48,8% και η Κεντρική Μακεδονία το 13,9%, επιβεβαιώνοντας μια σταθερή γεωγραφία συγκέντρωσης της παραγωγής πλούτου.

Το συμπέρασμα είναι πως το 2023 είδαμε τους αριθμούς να βελτιώνονται (σε μεγάλο ποσοστό εικονικά) για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Χωρίς ωστόσο να δούμε νέες παραγωγικές επενδύσεις, χωρίς ουσιαστικές μεταβολές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία και τελικά ανάπτυξη.

 

Τί πρέπει να γίνει

Η απουσία επενδύσεων μεγάλης κλίμακας είναι η βασική αιτία που τα νησιά και οι κάτοικοι τους έχουν καταδικαστεί να βιώνουν αυτή την μόνιμη υπανάπτυξη. Τέτοιες επενδύσεις θα ήταν η εισαγωγή των νέων επιστημονικών δεδομένων και τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, η ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών. Η διασύνδεση των νησιών και η συστηματική προώθηση των τοπικών προϊόντων στα άλλα νησιά της Περιφέρειας. Ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των υδάτων που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της άρδευσης και της ύδρευσης.

Επίσης η αξιοποίηση του οικιστικού αποθέματος που υπάρχει στα χωριά και τις πόλεις των νησιών θα μπορούσε να είναι μια οικονομική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολλαπλά επωφελής για τις νησιωτικές κοινωνίες.  

Μα πάνω  από όλα πρέπει να μειωθεί το κόστος ζωής και να αυξηθεί το εισόδημα των νησιωτών κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να δοθούν μεγαλύτεροι μισθοί, συντάξεις και ημερομίσθια. Με παράλληλη μείωση του κόστους ζωής.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας