
Μετά από νύχτες γεμάτες ατμούς, μουσικές και αρώματα, η φετινή εσοδεία του Βιολογικού Πετιμεζιού Ανεμώτιας είναι πλέον έτοιμη. Στο Συνεταιριστικό Οινοποιείο του χωριού, εκεί όπου η παράδοση συναντά τη γνήσια αγροτική ψυχή της Λέσβου, ο μούστος σιγόβραζε στο καζάνι, μεταμορφώνοντας τον χυμό του σταφυλιού σε ένα πυκνό, κεχριμπαρένιο ελιξίριο. Οι γλυκοί ατμοί πλημμύριζαν τον χώρο με αρώματα βασιλικού και αρμπαρόριζας, ενώ η μουσική από ένα παλιό τρανζίστορ συνόδευε την τελετουργία της παραγωγής – μια σκηνή που περισσότερο θύμιζε γιορτή παρά εργασία.
Το πετιμέζι της Ανεμώτιας, προϊόν 100% συμπυκνωμένου χυμού από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, προέρχεται από ξερικούς αμπελώνες που απλώνονται πάνω στην ηφαιστειακή γη της καλδέρας του χωριού. Εκεί, το ηφαιστειακό υπέδαφος και ο δυνατός βοριάς χαρίζουν στα σταφύλια μοναδική πυκνότητα και φυσική γλυκύτητα, δημιουργώντας μια πρώτη ύλη αντάξια της μακράς παράδοσης του νησιού.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ Ανεμώτιας, συνεχίζοντας τη φιλοσοφία της συλλογικής παραγωγής και της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, προσφέρει φέτος ένα πετιμέζι εξαιρετικής ποιότητας, που συνδυάζει την αυθεντικότητα της λαϊκής κουζίνας με τις σύγχρονες απαιτήσεις της γαστρονομίας.
Το αρχαίο αυτό γλυκαντικό, που κάποτε αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι κάθε λεσβιακού νοικοκυριού, ζει σήμερα μια νέα εποχή αναγέννησης. Από τα παραδοσιακά γλυκά και τις πίτες, το πετιμέζι περνά δυναμικά στη μοντέρνα κουζίνα: συνοδεύει ψητά κρέατα, χαρίζει ισορροπημένη οξύτητα σε ψάρια και λαχανικά, ενώ αναδεικνύει ντρέσινγκ και σάλτσες με τη χαρακτηριστική του, βαθιά, μελένια γεύση. Ένα προϊόν που ενώνει το χτες με το σήμερα, το αγρόκτημα με το εστιατόριο, την αυθεντικότητα με τη δημιουργικότητα.
Όπως τονίζουν τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ., «το πετιμέζι μας δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά μια ιστορία γης, φωτιάς και ανθρώπων που επιμένουν να δημιουργούν».
Το Βιολογικό Πετιμέζι Ανεμώτιας διατίθεται στις εγκαταστάσεις της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (τηλ. 6974923637 και 22530 99033) καθώς και σε επιλεγμένες κάβες και σημεία πώλησης σε όλη τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Μια σταγόνα του αρκεί για να ταξιδέψει κανείς στη γεύση, το άρωμα και τη μνήμη της λεσβιακής γης.