× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από το καζάνι της Ανεμώτιας… στο τραπέζι όλης της Ελλάδας

Το Βιολογικό Πετιμέζι Ανεμώτιας εσοδείας 2025, καρπός μιας νυχτερινής τελετουργίας και της λεσβιακής γης, φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια γεύση αρχαία και πολύτιμη, συνδυάζοντας παράδοση και δημιουργία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/10/2025

Από το καζάνι της Ανεμώτιας… στο τραπέζι όλης της Ελλάδας
' χρόνος ανάγνωσης

Μετά από νύχτες γεμάτες ατμούς, μουσικές και αρώματα, η φετινή εσοδεία του Βιολογικού Πετιμεζιού Ανεμώτιας είναι πλέον έτοιμη. Στο Συνεταιριστικό Οινοποιείο του χωριού, εκεί όπου η παράδοση συναντά τη γνήσια αγροτική ψυχή της Λέσβου, ο μούστος σιγόβραζε στο καζάνι, μεταμορφώνοντας τον χυμό του σταφυλιού σε ένα πυκνό, κεχριμπαρένιο ελιξίριο. Οι γλυκοί ατμοί πλημμύριζαν τον χώρο με αρώματα βασιλικού και αρμπαρόριζας, ενώ η μουσική από ένα παλιό τρανζίστορ συνόδευε την τελετουργία της παραγωγής – μια σκηνή που περισσότερο θύμιζε γιορτή παρά εργασία.

Το πετιμέζι της Ανεμώτιας, προϊόν 100% συμπυκνωμένου χυμού από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, προέρχεται από ξερικούς αμπελώνες που απλώνονται πάνω στην ηφαιστειακή γη της καλδέρας του χωριού. Εκεί, το ηφαιστειακό υπέδαφος και ο δυνατός βοριάς χαρίζουν στα σταφύλια μοναδική πυκνότητα και φυσική γλυκύτητα, δημιουργώντας μια πρώτη ύλη αντάξια της μακράς παράδοσης του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ Ανεμώτιας, συνεχίζοντας τη φιλοσοφία της συλλογικής παραγωγής και της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, προσφέρει φέτος ένα πετιμέζι εξαιρετικής ποιότητας, που συνδυάζει την αυθεντικότητα της λαϊκής κουζίνας με τις σύγχρονες απαιτήσεις της γαστρονομίας.

Το αρχαίο αυτό γλυκαντικό, που κάποτε αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι κάθε λεσβιακού νοικοκυριού, ζει σήμερα μια νέα εποχή αναγέννησης. Από τα παραδοσιακά γλυκά και τις πίτες, το πετιμέζι περνά δυναμικά στη μοντέρνα κουζίνα: συνοδεύει ψητά κρέατα, χαρίζει ισορροπημένη οξύτητα σε ψάρια και λαχανικά, ενώ αναδεικνύει ντρέσινγκ και σάλτσες με τη χαρακτηριστική του, βαθιά, μελένια γεύση. Ένα προϊόν που ενώνει το χτες με το σήμερα, το αγρόκτημα με το εστιατόριο, την αυθεντικότητα με τη δημιουργικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τονίζουν τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ., «το πετιμέζι μας δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά μια ιστορία γης, φωτιάς και ανθρώπων που επιμένουν να δημιουργούν».

Το Βιολογικό Πετιμέζι Ανεμώτιας διατίθεται στις εγκαταστάσεις της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (τηλ. 6974923637 και 22530 99033) καθώς και σε επιλεγμένες κάβες και σημεία πώλησης σε όλη τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μια σταγόνα του αρκεί για να ταξιδέψει κανείς στη γεύση, το άρωμα και τη μνήμη της λεσβιακής γης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Μικροί και μεγάλοι σήμερα Σάββατο 25 Οκτωβρίου γνώρισαν το άθλημα της κωπηλασίας μέσα από μια πρωτότυπη εκδήλωση του ΝΟΜ στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις των εν Λέσβω Μακεδόνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη

Ομιλία της Δρ Κλειούς Χατζηδανιήλ για τις γυναίκες του μακεδονικού αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αθλητές του ΙPPOS στους αγώνες Ικανότητας Αθλητού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας

Από την Μήθυμνα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο
ΓΕΥΣΗ

Γέφυρα κρασιού και πολιτισμού ανάμεσα σε Λέσβο και Τήνο

Η συνάντηση του Οινοποιείου «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με το «MESSAREA Winery» ανοίγει δρόμους συνεργασίας για την ανάδειξη των αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών και την ανάπτυξη του νησιωτικού οινοτουρισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κάνε την πρώτη κίνηση – και μπες στον κόσμο του σκακιού!

Ο Βενιαμίν διοργανώνει Σεμινάριο Βασικών Γνώσεων στο Σκάκι για ενήλικες
ΓΕΥΣΗ

Γλυκιές γεύσεις με άρωμα φθινοπώρου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης γνώρισαν το κυδώνι, έμαθαν τις ιδιότητές του και έφτιαξαν γλυκό του κουταλιού με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τα παιδιά τυπώνουν… φαντασία στο πρώτο φθινοπωρινό εργαστήριο της «tortuguita»

Το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής της Δέσποινας Αναστασοπούλου καλεί τα παιδιά σε μια δημιουργική περιπέτεια εκτυπώσεων την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου
ΓΕΥΣΗ

Η Λέσβος συναντά την Τήνο μέσα από το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Η Κοιν.Σ.Επ. της Λέσβου παρουσίασε στην Τήνο το επιτυχημένο μοντέλο κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας τους δεσμούς συνεργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η δύναμη των μαμάδων

Η ιστορία δύο γυναικών που ένωσαν χιλιάδες μητέρες μέσα από το γκρουπ «Μυτιληνιές Μανούλες».
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Η αυτόχθονα Κολοβή, η Καζνταγλιώτισσα και η Λαδολιά

Γνωρίστε τις ποικιλίες της ελιάς στη Λέσβο!
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Περπατώντας προς το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Καταφύγη

Αποκαλύπτεται μπρος στα μάτια σας μαγευτική θέα έως τα μικρασιατικά παράλια -Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Κέικ βανίλιας για το κολατσιό των παιδιών

Μια συνταγή από τα αυγά ΧΑΤΖΕΛΗ