Η Τήνος φιλοξένησε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2025 μια ξεχωριστή συνάντηση με άρωμα Αιγαίου και γεύση από τοπικές ποικιλίες κρασιού. Ο εκπρόσωπος του Οινοποιείου της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» της Λέσβου, Μιχάλης Μαρμάρου, βρέθηκε καλεσμένος στο οινοποιείο «MESSAREA WINERY» της οικογένειας Παπαγεωργίου, σε μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να ενώσει δύο νησιά μέσα από το κρασί και τον πολιτισμό.
Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε την απαρχή μιας δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των δύο οινοποιείων, τα οποία μοιράζονται το ίδιο όραμα: την προστασία και ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών, όπως το Ποταμίσι και το Καλλονιάτικο, αλλά και τη διατήρηση της μακραίωνης αμπελουργικής κληρονομιάς των νησιών του Αιγαίου. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη σημασία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, τη βελτίωση των τεχνικών οινοποίησης και την ανάγκη προσαρμογής στις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς κρασιού, χωρίς να χαθεί η αυθεντικότητα των τοπικών προϊόντων.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές διερεύνησαν τις δυνατότητες συνεργασίας σε επίπεδο εμπορικής προώθησης και κοινού δικτύου διανομής, με στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας των νησιωτικών κρασιών σε αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον οινοτουρισμό, ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης που μπορεί να συνδέσει το κρασί με την πολιτιστική και φυσική ταυτότητα των νησιών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κοινή γευσιγνωσία των κρασιών των δύο οινοποιείων — «ΑΛΚΑΡ – ΑΛΚΗ», «ΣΑΠΦΩ Η ΕΡΕΣΙΑ», «ΛΑΠΙΘΟΣ» και «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ» — παρουσία της οινολόγου Ελένης Αλευρά και της wine expert Λήδας Νταφούλη. Η δοκιμή αποκάλυψε τη μοναδικότητα κάθε terroir και την πλούσια παλέτα αρωμάτων που χαρακτηρίζει τα νησιά του Αιγαίου, από τις ηφαιστειογενείς πλαγιές της Λέσβου έως τα πετρώδη εδάφη της Τήνου.
Ο Μιχάλης Μαρμάρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θερμή φιλοξενία και τόνισε τη σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νησιωτικών παραγωγών. «Το κρασί είναι πολιτισμός, είναι συνεργασία και κοινή μνήμη. Η Λέσβος και η Τήνος μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να μοιραστούν εμπειρίες και να χτίσουν ένα κοινό μέλλον για το αιγαιοπελαγίτικο κρασί», σημείωσε, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στο οινοποιείο «MESSAREA» να επισκεφθεί σύντομα τη Λέσβο.
Η συνάντηση αυτή δεν περιορίστηκε σε μια απλή οινική γνωριμία, αλλά ανέδειξε τη δύναμη της συνεργασίας ανάμεσα στα νησιά. Το κρασί, φορέας παράδοσης και ταυτότητας, γίνεται η γέφυρα που ενώνει ανθρώπους, γεύσεις και τόπους, επιβεβαιώνοντας ότι ο Αιγαίο παραμένει μια ενιαία θάλασσα δημιουργίας και έμπνευσης.